BOJKOT ZBOG RASNE NEJEDNAKOSTI ZAUSTAVIO I TENIS: Naomi Osaka prva otkazala meč

Novosti online

27. 08. 2020. u 09:24

TENISERKE i teniseri na Mastersu Sinsinati u Njujorku krenuli su stopama NBA igrača u Diznilendu.

БОЈКОТ ЗБОГ РАСНЕ НЕЈЕДНАКОСТИ ЗАУСТАВИО И ТЕНИС: Наоми Осака прва отказала меч

foto: EPA

Odluku da ne igra polufinalni meč u znak protesta protiv rasne nejednakosti u SAD prva je donela Naomi Osaka.

Osaka je tamnoputa kosooka devojka, od oca sa Haitija, rođena u Japanu, sa boravištem u SAD. Jedno vreme najbolja teniserka sveta, i zvanično najplaćenija, u sportskim krugovima je poznata kao borac za rasnu ravnopravnost, a vrlo je aktivna bila tokom ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu.

"Ne očekujem da će se nešto drastično dogoditi jer ja ne igram, ali ako mogu da učinim da razgovor počne u većinski belom sportu, mislim da je to korak u dobrom pravcu. Muka mi je da gledam kontinuirani genocid koji policija čini nad crncima. Iscrpljena sam od isticanja novog heštega na svakih nekoliko dana i izuzetno sam umorna od ponavljanja iste priče, iznova i iznova. Kada će biti dovoljno?", navela je Osaka na Tviteru.

Teniserka iz Japana obratila se organizatorima o bojkotu, a njena poruka je naišla na razumevanje jer je ATP tur obustavio mečeve u četvrtak.

- Tenis zauzima kolektivni stav protiv rasne nejednakosti i socijalne nepravde koja je u SAD gurnuta u prvi plan. USTA, ATP tur i VTA odlučili su da prepoznaju ovaj trenutak na vreme obustavom mečeva na turniru ovog četvrtka, 27. avgusta. Igra će se nastaviti u petak, 28. avgusta – piše u saopštenju organizatora Mastersa Sinsinati.

Američka teniserka Sloun Stivens podelila je tu objavu, uz poruku: "Kaži to glasnije! Ponosna sam na tebe". Ona je dodala da svi sportisti i ekipe treba da se ujedine u pozivima za pravdu.

Pored NBA lige i teniskog turnira u Sinsinatiju iz istog razloga stale su aktivnosti u MLB, MLS i VNBA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju