Tipsarević otkrio: Turnir prebacujemo na beton, razgovaramo sa još igrača

N. St.

19. 06. 2020. u 16:45

Prošla je prva, još pet je ostalo. Pravi teniski “maraton” u organizaciji Janka Tipsarevića se polako zahuktava.

Типсаревић открио: Турнир пребацујемо на бетон, разговарамо са још играча

N. Stanojčić

 Nekadašnji osmi teniser sveta je zajedno sa Filipom Krajinovićem održao konferenciju u “Kraun plazi”.

- Prijatno i pozitivno sam iznenađen. Ovaj “Eastern European Championship” je ambiciozan projekat koji treba da traje šest nedelja. ATP turniri sa kvalifikacijama trajudesetak dana, grend slemovi oko tri nedelje - počeo je Janko izlaganje.

Potom je pričao o tome kako je sve krenulo.

- Ideja je nastala posle otkazivanja Indijan Velsa. Bio sam u komunikaciji sa našim partnerima iz Kine koji su nas još tada upozorili da korona nije za potcenjivanje i da će sigurno doći u Evropi. Razmišljali smo da probamo da napravimo nešto kako bi tenis nastavio da živi ako se turniri otkažu, što se i dogodilo. Prvo sam razgovarao sa srpskim igračima koji su se odazvali, a kada su granice počele da se otvaraju pretraga se proširila na region, pa potom i šire kada je počeo avio prevoz. Prva nedelja je prošla, bila je uspešna, bio je mali broj otkaza što je i normalno. Zato još jednom želim da se zahvalim svim igračima koji su se odazvali i sponzorima koji su deo ove priče.

NEMA PUBLIKE

U odnosu na nedavno završeni “Adrija tur”, na “Olimpu” neće biti navijača.
- Nije to u planu za sada. Mi igramo na jednoj lokaciji, glupo je reći da smo hermetički zatvoreni, ali tako ispada. Imamo 32 igrača na “Olimpu”. Mi smo računali da će prosek ljudi biti 1.5 osoba, ali neki dolaze sa dve, tri i četiri osobe. To su ljud koji su u stalnim kontaktima, drugačije je od turnira koji traje jedan vikend. Ponavljam, publika nije u planu.

Priznao je da je postojalo više različitih opcija “za svaki slučaj”.

- Napravili smo mnogo planova - C,D, E i F, ako nešto krene po zlu. Napravili smo rekapitulaciju svega poslužilonas je i vreme. Svi igračisu prezadovoljni, imaju sve što im je potrebno za ovaj period od šest nedelja. Ponosan sam na to što ne postoji razlika između nekoga ko je u top 30 kao što je Krajinović i onih koji su niže rangirani. Svi imaju sve.

Usled odluke da se sezona nastavi u avgustu Janko je imao spremnu reakciju.

- Jedan od mnogobrojnih scenarija koji sam čuo je bilo da se Ju-Es open neće održati zbog svega što se dešava u Americi. Ostavili smo prostor u našoj organizaciji da prebacimo ovaj događaj na beton. Sada prvi put u tome govorim. Muškarci će sledeću nedelju završiti na betonu, devojke će od 29. juna krenuti na betonu koji je isti kao onaj na Ju-Es openu. Evo, znate da sam Filipov trener i prvi mu ja ne bih savetovao da igra ovde na šljaci toliko, pa odmah da pređe na beton. Svi bolji igrači razumeju i podržavaju našu odluku o promeni na beton. Zvali su me i neki koji nisu bili u planu, a žele da igraju.

Novinare je zanimalo i da li planira možda da ovaj turnir preraste možda u neki tradicionalni turnir poput onog iz 250.

- Ne razmišljamo o tome. Realni smo, prilika za turnir ovakve veličine i svega se dogodila sada i nikad više, zato što se ATP suočava sa ovoliko logističkih problema. Ja sam u tenisu 17 godina, poznajem direktore nekih turnira, moj paša je vlasnik turnira u Ženevi i imam te brojke u glavi. Za turnir iz serije 250 je neohpodna pomoć lokalnih samouprava, grada, države, bez njih je to nemoguće.

Prokomentarisao je i planove za nastavak sezone.

- Rekli su mi da će poslednji VTA turnir biti u poslednjoj nedelji novembra. Što se ATP takmičenja tiče, rekao bih da su male šanse za igranje u Aziji posle Rolan Garosa. Turnir u Tokiju je otkazan, u Peknigu je krenuo drugi talas, da li je korona ili neki drugi virus ne znam. Sezona u Evropi u zatvorenom će zavisiti od drugog talasa virusa. ATP želi da organizuje Masterse, za njih je to najveći događaj, jer su grend slemovi u organizaciji ITF-a - pojasnio je Tipsarević.

Filip Krajinović će imati dodatni zadatak da se pokaže pred svojim trenerom Jankom.

- Očekivanja su velika. Iza mene je prelep vikend kod Novaka, tako da ulazim spreman na Jankov turnir. Srećan sam što su se svi odazvali. Janko će imati pritisak, jer igram u klubu u kojem treniramo.

Na konstataciju predstavnika medija da ga čeka sedam uzastopnih velikih turnira se umešao Janko i dodao da “Filip sigurno neće igrati svih sedam”.

- Eto, to nisam znao - nasmejao se Filip, pa nastavio:

- Znali smo da to može da se dogodi. ATP želi što više turnira, imamo vremena da se pripremimo. Ovi turniri u Beogradu u tome pomažu.

Ima jedan cilj za nastavak sezone.

- Voleo bi hda odigram što više turnira i da konačno osvojim titulu. Odigrao sam 100 finala i pehara još nema. Doduše, ne znam ni kakva će procedura biti sa rang listom i da li će biti poena - zaključio je Krajinović.

IGRAČI

Otkrio je Janko i ko će sve igrati na turniru.
- Pridružiće nam se Krajinović, Lajović, Džumhur, neću pričati sa kim sve razgovaramo. Kod dama su tu Ivana Jorović, Olga Danilović, Danka Kovinić, dolaze i Pavljičenkova, Blinkova, Hercog, Mladenović... Možda dođe do još promena ako budu razgovarale između sebe pa dođe još teniseri. Za muškarce, uzimam sa rezervom. Dolaze Rubljev, Ćorić, Hačanov, Čilić, pričao sam sa dva momka iz top 20 sa kojima se vode razgovori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!