NAGALU OSTALO SAMO 900 EVRA! Pre pet meseci je maltene bankrotirao, a onda se desilo - ovo

Дарко Николић
Darko Nikolić

10. 04. 2024. u 18:34

Kada se Novak Đoković zalaže za tenisere koji "jedva sklapaju kraj sa krajem", onda to nekima možda zvuči smešno jer, avaj, "kako to da se uopšte dogura do svetske elite, a da se para nema?!". Ali... postoje ozbiljni izazovi za one koji nisu stvarno deo te elite, ali protiv nje igraju. I - ovo je priča o jednom takvom slučaju.

НАГАЛУ ОСТАЛО САМО 900 ЕВРА! Пре пет месеци је малтене банкротирао, а онда се десило - ово

FOTO: Tanjug/AP

Sumit Nagal je pre 26 godina rođen u Nju Delhiju i to u porodici u kojoj se, kao i u mnogim drugim indijskim porodicama, mahom pratio kriket. I mali Sumit ga je igrao, ali mu je, kao desetogodišnjaku, otac rekao da prestane. 

Tenis je potom počeo da igra iz znatiželje. Zapravo, više je držao reket u ruci i dobacivao se lopticom nego što se "takmičio", ali je otišao na jedan javni čas. Održavao se u Teniskoj akademiji Maheša Bupatija (u pitanju je bivši najbolji dubl igrač na svetu) i, nonšalantno, shvativši da nema šanse da bude primećen među 2-3 hiljade dece, sam je prišao legendi indijskog tenisa.

"Gospodine Bupati, da li biste bili ljubazni da pogledate kako igram?", uhvatio ga je za ruku i poveo.

Gospodin Bupati ga je, uz još samo dvoje mališana od one 2-3 hiljade, odabrao da bude član pomenute akademije.

I, sjajno je krenulo malom Sumitu, iako je i po visini bio mali  (sada, kao 26-godišnjak, visok je svega 178 centimetara; primera radi, Rajli Opelka je 213 cm visok, Džon Izner 208, Kevin Anderson 203, Danil Medvedev i Karen Hačanov po 198...).

Počeo je Sumit Nagal da pobeđuje i starije i navodno jače od sebe, a sve je krunisao osvajanjem juniorskog Vimbldona. Naravno, u dublu, u čast svog mentora, gospodina Bupatija (u finalu je, zajedno sa Vijetnamcem Li Hoang Namom, te 2015. pobedio baš gorostasa Opelku, čiji je dubl partner bio Akira Santilan; Novak Đoković je tada treći put postao vimbldonski šampion u "singlu").

Međutim, junaku ove priče nije baš išlo sjajno u pojedinačnoj konkurenciji, a i u dublu su kola krenula nizbrdo. Zapravo, više su stajala u mestu, ali je on žarko želeo da, sam na terenu, pobeđuje.

"Da nisam rekao onu jednu rečenicu gospodinu Bupatiju, ne bih bio teniser", prisećao se. A jako je želeo da to bude, zbog porodice - i zbog države. "Moj teniski cilj je da mi baš ide, i to da bi ljudi prestali da govore da je Indija dobra samo u kriketu. Hoću da budem pokretač te promene".

Sumit Nagal / FOTO: Tanjug/AP

No, promena je teško dolazila, naročito kad su povrede počele da se ređaju. Zbog jedne od njih, morao je na operaciju kuka 2021, potom je 2022. dobio samo četiri meča, i to na čelendžerima, a kada bi i probao da se vrati na veliku scenu, čemu može da zahvali "specijalnim pozivnicama" organizatora, pobeđivao bi ga Filip Krajinović u Puneu 2023, a onda neki daleko, daleko manje uspešni teniseri.

Nedavno je postalo poznato da je u decembru 2023. - Sumit Nagal ostao na samo 900 evra. Prosto, toliko je para još bilo na njegovom računu u banku, ni cent više.

Bio je 138. na ATP listi i morao je da opet igra čelendžere, da zaradi koliko-toliko novca, a i bodova - da bi mogao na veće turnire.

Ali, sada, sredinom aprila, uživa kao nikad pre u životu.

Zaradio je već 230.000 evra i masters u Monte Karlu će napustiti kao član 80 najboljih tenisera sveta.

U ovoj godini je prvi put u životu ostvario pobedu na Australijan openu (posle tri trijumfa u kvalifiakcijama, eliminisao je Bublika, 27. na svetu, pa ispao od Junčeng Šanga), uspeo je u 2024. ono što Novak Đoković nije - da pobedi Luku Nardija, i to u finalu čelendžera u Čenaju, zaigrao je na ATP 500 turniru u Dubaiju i uzeo set Lorencu Sonegu (koji je danas priredio iznenađenje u Monte Karlu), potom zaigrao u Indijan Velsu (ispao od Raonića), a na aktuelnom mastersu u Monte Karlu eliminacijom Arnaldija postao je prvi Indijac koji je ostvario pobedu na šljaci na turniru iz serije 1000.

I ne samo to.

Šta god uradio protiv velikog favorita, Runea (a u vreme objavljivanja ovog teksta njihov meč je prekinut zbog kiše pri vođstvu Danca od 6:3, 2:1), Sumit Nagal je na ATP listi dovoljno napredovao da će biti direktan učesnik grend slemova.

To će, samo po sebi, da mu donese oko 70.000 evra samo zbog učešća, ali ova priča nije pred vama jer je, eto, "jedan teniser uspeo da se plasira među 80-ak najboljih", već je tu zbog podsećanja na važnost tri stvari:

Vere - jer je Nagal uhvatio gospodina Bupatija za ruku verujući da je na pravom putu.

Nade - jer nije odustao ni kada mu je novčanik bio skoro prazan.

Ljubavi - jer svega ovog ne bi bilo, da Sumit Nagal ne voli porodicu, otadžbinu i tenis. A baš u tenisu je, eto, ovog dana, on njegova zvezda.

(A do tih visina se i ne stiže bez vere, nade i ljubavi. Zapravo, bez njih se uopšte i ne stiže daleko.)

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave