VELIKI UDARAC ZA TENIS: ATP doneo odluku - nema bodova na Vimbldonu

Novosti online

20. 05. 2022. u 20:01

ATP je doneo konačnu odluku kada je u pitanju Vimbldon. Naime, poena neće biti!

ВЕЛИКИ УДАРАЦ ЗА ТЕНИС: АТП донео одлуку - нема бодова на Вимблдону

FOTO: Tanjug

To znači da će se praktično mečevi igrati za prestiž, bez prevelikog značaja.

Vimbldon je odlučio da ne dozvoli ruskim i beloruskim igračima da nastupe u Lonodnu. Zbog toga je ATP odlučio da nema bodova.

- Sposobnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuju na turnirima na osnovu zasluga i bez diskriminacije je fundamentalna za našu turneju. Odluka Vimbldona da zabrani ruskim i beloruskim igračima da se takmiče u Velikoj Britaniji ovog leta podriva ovaj princip i integritet sistema ATP rangiranja. Takođe nije u skladu sa našim sporazumom o rangiranju. U odsustvu promene okolnosti, sa velikim žaljenjem i neradom ne vidimo drugu opciju osim da uklonimo bodove sa ATP rang liste sa Vimbldona za 2022. Naša pravila i sporazumi postoje da bi zaštitili prava igrača u celini. Jednostrane odluke ove prirode, ako se ne adresiraju, predstavljaju štetan presedan za ostatak Tura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja funkcioniše u više od 30 zemalja. Veoma cenimo naše dugogodišnje odnose sa Vimbldonom i LTA i ne potcenjujemo teške odluke sa kojima se suočavamo u odgovoru na nedavne smernice Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, primećujemo da je ovo bilo neformalno uputstvo, a ne mandat, koji je ponudio alternativnu opciju koja bi prepustila odluku u rukama pojedinačnih igrača koji se takmiče kao neutralni sportisti putem potpisane deklaracije. Naši interni razgovori sa pogođenim igračima su nas zapravo doveli do zaključka da bi ovo bila prihvatljivija opcija za Tur. I dalje se nadamo da će dalji razgovori sa Vimbldonom dovesti do prihvatljivog ishoda za sve zainteresovane. U širem smislu, verujemo da ovo pitanje ponovo naglašava potrebu za jedinstvenom strukturom upravljanja u profesionalnom tenisu kako bi se odluke ove prirode mogle donositi na zajednički način - oglasili su se iz ATP-a (Asocijacija teniskih profesionalaca).

Zanimljivo je to da će se bodovi dodeljivati na ostalim turnirama koji se igraju u Velikoj Britaniji - Kvins, Istborn, čelendžeri... Takođe, ni tu neće moći da se takmičnje ruski i beloruski teniseri i teniserke.

Podsetimo, titulu na Vimbldonu brani Novak Đoković.

BONUS VIDEO: Novak i Jelena u ludom noćnom provodu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (5)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života