"ZAPAD BLATI LJUDE SA KOJIMA SE NE SLAŽE": Novak Đoković je bio žrtveno jagnje

Sanja ŽARKOVIĆ

03. 03. 2022. u 11:42

KAŽU da je starogrčki filozof Diogen jednom usred bela dana viđen kako tumara atinskim trgom sa upaljenom svećom, a kada su ga začuđeno pitali šta to radi, odgovorio je: "Tražim čoveka." Tako se morao osećati svako ko bi, u liberalnom svetu u kome vlada pluralizam mišljenja, pokušao da nađe australijskog novinara koji u januaru nije "tražio glavu" Novaka Đokovića, zato što je u zemlju ušao nevakcinisan, iako sa medicinskim izuzećem.

ЗАПАД БЛАТИ ЉУДЕ СА КОЈИМА СЕ НЕ СЛАЖЕ: Новак Ђоковић је био жртвено јагње

Foto: AP

Jedan takav je pronađen u Džejmsu Mekfersonu, novinaru nedeljnika Spectator koji se u histeričnoj linč atmosferi isticao svojim odmerenim i zdravorazumskim tekstovima. Za njega je jedini Novakov greh taj što je Australijancima prineo ogledalo u kome su mogli da vide svoj odraz, koji im se nije nimalo svideo. Odraz onih koji su iz straha pristali na uslovljavanja na koja Đoković nije. Srpskog tenisera poredi sa Erikom Lidelom, škotskim atletičarem koji je ovekovečen u filmu "Vatrene kočije", pošto je na OI 1924. godine odbio da učestvuje u trci na 100 metara na kojoj je bio veliki favorit, jer se održavala u nedelju, što se kosilo sa njegovim verskim ubeđenjima.

Za razliku od onoga što je doživljavao na Ju-Es openu i Vimbldonu, Novak na Australijan openu nikad nije imao problema, ne samo zbog tamošnje velike srpske dijaspore. Zato je mnoge šokiralo da je stav prema njemu mogao toliko dramatično da se preokrene, da čak tri četvrtine Australijanaca podržava njegovu deportaciju iz njihove zemlje?

- On je bio laka meta za stanovnike Australije, koji su posle dve godine drakonskih lokdauna tražili nekog na kome će istresti svoju ljutnju i frustracije. Stav je bio, ako smo mi sve ovo propatili, onda mora i Đoković. Ako smo svi u lancima, treba da bude i on. Ideja da njemu bude dozvoljeno da svoj posao obavlja nevakcinisan, dok smo mi zbog posla, uprkos brojnim sumnjama, morali da se vakcinišemo, ljudima je izgledala nefer. Naravno, prava meta je trebalo da budu političari, ali uvek je lakše svaliti krivicu na stranca milionera nego na one koje smo mi birali - ističe Mekferson.

Može se reći da je Novak upao u pravu oluju, u kojoj je sve vodilo upravo onom ishodu koji smo na kraju i imali?

SPORTISTI NISU AKTIVISTI

NOVAKOV slučaj otvorio je problem uvođenja sistema socijalnog kredita u sport, gde se sportisti ocenjuju po tome koliko su im stavovi društveno osveštani. Jedna od žrtava je i australijska teniska legenda Margaret Kort, koja je nepoželjna među gledaocima na Australijan openu zbog njenih stavova o LGBT populaciji. Kako kaže Mekferson, možda nisu toliko daleko ni dani kada će teniseri biti rangirani po bodovima u sistemu socijalnih kredita, pa će tako prednost imati "tri puta vakcinisani vozači hibridnih automobila i LGBT aktivisti" :

- Sportiste treba ceniti isključivo po njihovom talentu i sportskom kvalitetu, a ne po tome da li imaju stavove koji su poslednja društvena moda. Političkim gestovima ne bi trebalo da bude mesta u sportu, bez obzira na to da li se neko sa njima u osnovi saglašava. Sada imamo situaciju da vozači formule 1 i fudbaleri kleče pred nastupe, australijski fudbaleri nose čarape u bojama LGBT zastave. Onda nam se desi neki sportista koji ne želi da bude promoter takvih stvari, ne zato što je rasista ili ne toleriše različitosti, već jer ne pristaje da bude nečije oruđe, i to se koristi protiv njega. Zato je bolje da sportisti ostanu sportisti, a ne aktivisti.

- Mi smo kontinent prilično odvojen od ostatka sveta, zato smo i verovali da političari sa svojim drakonskim lokdaunima mogu da nas spasu od virusa. Mediji su podgrejavali atmosferu straha, preuveličavajući ozbiljnost virusa korona. Svi koji su taj narativ pokušali da dovedu u pitanje, prikazivani su kao oni koji bezobzirno ugrožavaju tuđe živote. Naravno, kada je Đoković u zemlju ušao nevakcinisan, dočekala ga je besna gomila koja ga je optuživala da je sebičan i nemaran. Takva je atmosfera stvorena, a vlasti nisu mogle da dozvole da budu viđene kao slabe tako što će mu dozvoliti da ostane, pa je morao da ide. Lično osećam sramotu zbog takvog postupka, a znam i da mnogi ovde dele moje mišljenje.

Foto: AP

 

Mnogi su sugerisali da bi naš teniser bez ikakvih problema nastupio na Australijan openu, da samo nije na društvenim medijima napisao da dolazi po osnovu medicinskog izuzeća?

- Mislim da ne postoji ništa što je Đoković mogao da uradi da izbegne cunami u kome se našao. Sve što se desilo može da se označi samo kao histerija. Sugestija da mora da bude deportovan jer bi u suprotnom mogao da podstakne antivaksersko raspoloženje, potpuno je sumanuta. On je ovamo došao da igra tenis, a ne da širi antivakserske stavove. Najgore je što su mnogi u to poverovali. Epilog je da je Novak vraćen kući, potpuno bez svoje krivice. Australijske vlasti treba da bude sramota.

Ovakva slika o Novaku ostala je i po završetku australijske epizode, pa su se posle njegovog Bi-Bi-Si intervjua mogle čuti kritike da mu je britanska televizija time dala platformu za iznošenje antivakserskih stavova. Ovo sve iako je on porekao bilo kakve veze sa antivakserskim pokretom i iako nikad nikog nije pokušao da navede da se ne vakciniše?

AUSTRALIJANCI VIDE NOVAKA KAO AROGANTNOG

VEČNO pitanje je koliko savršen neko treba da bude po merilima Zapada, da bi mu se dopao. Šta god naš teniser radio, ne uspeva da zasluži simpatije većine zapadnjačkih navijača i medija. Slična je situacija sa Danilom Medvedevom, koji se i sam često oseća kao autsajder na turnirima u zemljama zapadnog sveta. Dovoljno da se upitamo da li se radi o etničkom poreklu, pripadnosti drugačijem kulturološkom krugu, ili nečemu drugom:

- Đoković i Medvedev su u Australiji pogrešno shvaćeni. Mi smo tradicionalno zemlja opuštenih ljudi, pa volimo da su nam takvi i sportski heroji, da sebe ne shvataju isuviše ozbiljno, da su lišeni tenzija i uvek spremni na šalu. Novaka ovde doživljaju kao nekog ko je veoma intenzivan i fokusiran, možda čak i pomalo arogantan, makar je takva percepcija u narodu. Nema nikakve veze sa njegovim etničkim poreklom. S druge strane, Federer je šarmirao publiku svojim toplim osmehom, dok Nadal ima dopadljiv latino temperament. Ipak, Đoković je devetostruki osvajač Australijan opena, pa će uvek biti legenda u našem sportskom folkloru.

- Stigmatizovanje Đokovića kao antivaksera bilo je potpuno pogrešno. On nije ništa slično. To je prosto taktika koja je iskorišćena da se zatvore vrata svakoj diskusiji na teme koje je njegova situacija pokrenula - efikasnost prirodnog imuniteta, neophodnost vakcinisanja, naročito kada imunitet već postoji, te na telesnu autonomiju. Bilo je lakše označiti ga kao antivaksera i zbog toga lošu osobu, nego pokušati racionalno sagledati njegove argumente.

Foto: AP

 

Ovakva strategija postupanja prema neistomišljenicima mogla bi se opisati i kao trend u zemljama zapadnog sveta?

- Jedan od problema sa javnim govorom na tzv. Zapadu je taj što više volimo da blatimo ljude sa kojima se ne slažemo, nego da zaista pretresemo njihove ideje. To sve škodi intelektualnom progresu i jedan je od glavnih razloga zašto je Zapad u opadanju. Ako smo kroz istoriju napredovali, to je bilo zato što smo se ozbiljno bavili idejama. Sada ih izbegavamo.

U svojim nedavnim intervjuima, Đoković je rekao da ga je najviše pogodilo odsustvo podrške ostalih tenisera u Melburnu?

- Tužno je što su Nadal i neki drugi teniseri više kritički govorili o Đokoviću, ali to je samo ilustracija kako su vlasti uspele ljude da okrenu jedne protiv drugih. Elitni sportisti bi trebalo bolje od ostalih da shvataju značaj telesne autonomije i integriteta, kao i brige o svom zdravlju. Reći savršeno spremnim i zdravim mladim ljudima da moraju da se vakcinišu protiv bolesti od koje se oporavi 99% ljudi, pošto u suprotnom neće moći da nastave karijeru, nije samo nepravedno i bespotrebno, već i moralno pogrešno.

NIŠTA O TRETMANU KOŠARKAŠICA

AUSTRALIJSKI mediji su put svoje ženske košarkaške reprezentacije u Beograd, na kvalifikacioni turnir za SP, dočekali u strahu od mogućeg lošeg tretmana, kao osvete za ono kroz šta je prošao Đoković u njihovoj domovini. Ipak, po završetku turnira selektorka australijskog tima je izjavila da je sve prošlo u najboljem redu i da su od publike i organizatora dobili samo podršku:

- Naši mediji gotovo da se i nisu bavili tretmanom koji su košarkašice imale u Beogradu. Njihov stav je da je Novak uradio nešto što je pogrešno, te da je zaslužio ono kroz šta je ovde prošao. Zašto bi Srbija loše tretirala naše sportiste ako nisu uradili ništa čime bi to zaslužili? Takav je stav naše javnosti, pa se zato i ne bave previše razlikama u tretmanu.

Podrška je došla od onoga od koga se najmanje očekivala, Nika Kirjosa. Nestašnog dečaka tenisa mnogi bi nazvali propalim talentom koji traži pažnju, ali takođe je nesporno da je uvek išao protiv sistema?

- Zanimljivo je što je upravo Kirjos bio jedan od svega nekolicine koja je pružila podršku Đokoviću. Ipak, on je oduvek poznat po svom preziru prema medijima, pa nije ni čudo što se baš on usudio da se suprotstavi medijskoj histeriji.

Foto: AP

 

Deportacija iz Australije povlači za sobom i trogodišnju zabranu ulaska u zemlju. Međutim, australijski premijer Skot Morison je rekao da bi Đoković možda već za godinu dana mogao da se vrati u Melburn, ako se "steknu pravi uslovi", šta god to značilo?

- Lično, nadam se da će se Đoković vratiti u Australiju naredne godine, i to tako što će osvojiti turnir. To bi me veoma obradovalo. Kovid-regulativa se brzo menja, niko ne može da sa sigurnošću tvrdi šta će biti za godinu dana. Nadam se da će Novak uspeti i da zadrži svoj integritet i da igra na Australijan openu. Ako bude primoran da bira između to dvoje, mislim da bi ga odluka da ostane veran svojim principima učinila još većim šampionom. Zbog toga ga još više poštujem.

Moguće je i da će za godinu dana, kada se prašina slegne, australijsko javno mnjenje gledati na Novaka sa više simpatija?

- Vesti i goruće teme se smenjuju kao na traci. Slede nam izbori i trenutno je fokus na tome. Za godinu dana svašta može da se desi. Nadam se da će do januara 2023. godine otupiti oštrica napada javnog mnjenja na Đokovića i da će on biti dobrodošao nazad u Australiju. Činjenica da je biranim rečima čestitao Nadalu pobedu na turniru, kao i da u intervjuima koje je u međuvremenu davao nije pokazao nikakvu ogorčenost spram Australije, donela mu je poštovanje. Imao je i te kako razloga da bude ljut i pun ogorčenja. On je, ipak, izabrao uzvišeniji put, ostao je pun poštovanja i obzira, i to mu svakako ide u prilog.

Posle Novakovog intervjua Bi-Bi-Siju, u kome je potvrdio da je spreman da žrtvuje i grend slemove zarad svojih principa, čitav niz tenisera, bivših i sadašnjih, našao se u čudu. Pem Šrajver je čak apelovala da neko dobronameran Đokoviću objasni sve prednosti vakcinacije i vrati ga na pravi put. Pitamo se kakva se to uloga očekuje od profesionalnih sportista?

- Mislim da je uloga poznatih sportista precenjena, da se od njih očekuje ono što oni ne treba da budu. Činjenica da ste dobri u nekom sportu, ne daje vam posebnu pronicljivost, pa da vidite više od nas ostalih. Ne želimo da nam sportisti govore kako da živimo svoje živote. Ono što hoćemo je da ih gledamo na sportskim borilištima i onda idemo svojim kućama. Previše je sve ispolitizovano danas, a ljudi samo žele da uživaju u sportu.

Kako stvari trenutno stoje, Đoković neće moći da igra na Ju-Es openu ako se ne vakciniše. Američki predsednik Bajden je jednom prilikom rekao da su mu "Vatrene kočije" omiljeni film: "Neko je stavio svoje principe ispred potere za slavom i počastima. Za mene je to pravi heroizam". Danas su principi izgleda balast, pa se postavlja pitanje kakva je sudbina modernih Lidela?

- Za sve nas, jednom dođe vreme kada moramo da napravimo izbore koji nas definišu. Uvek je primamljivo napraviti kompromis i ići linijom manjeg otpora. Inspirativno je videti nekog ko neće da žrtvuje svoja ubeđenja zbog onog što u datom trenutku deluje kao bezbolnija opcija. Vlasti su Đokoviću možda i mogle da uzmu vizu, ali nisu i njegov integritet.

Foto: AP

 

Novak je od malih nogu mnogo toga podredio cilju da bude najbolji svih vremena u tenisu, a sada je spreman da sve žrtvuje zbog privrženosti slobodi izbora. Jednom, kada se podvuče crta, možda će mu to biti i najveći trofej?

- Mislim da će istorija biti blagonaklona prema Đokoviću. Biće zapamćen kao najbolji, ili jedan od najboljih tenisera svih vremena. Međutim, i više od toga, kada ovo kovid ludilo ostavimo iza sebe, ostaće sećanje na Novaka kao nekog čiji principi nisu bili na prodaju, bez obzira na cenu. Retkost je videti javnu ličnost koja ono u šta veruje stavlja ispred slave koja joj je nadomak ruke. Možda će to biti njegovo najvažnije nasleđe.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!