TRKA SE TEK ZAHUKTAVA! Nadal sa 21. grend slem krunom pobegao Đokoviću i Federeru, ali konačan rasplet još daleko

Đ. SAMOILOVIĆ

01. 02. 2022. u 09:00

MOMCI, imate veliko rivalstvo, ništa nije gotovo!

ТРКА СЕ ТЕК ЗАХУКТАВА! Надал са 21. гренд слем круном побегао Ђоковићу и Федереру, али коначан расплет још далеко

Tanjug/AP

Tim rečima Danil Medvedev se obratio Rafaelu Nadalu i teniskoj publici, posle izgubljenog finala na ovogodišnjem Australijan openu. I pogodio pravo u metu, jer iako je Španac titulom u Melburnu, 21. u karijeri, "pobegao" na večnoj listi grend slem šampiona Rodžeru Federeru i Novaku Đokoviću, trka je daleko od gotove.

Štaviše, tek sada počinje, i novi zapleti se tek očekuju u statističkom parametru koji najviše kreira javno mnjenje u izboru za "goata" (najvećeg svih vremena) belog sporta. Trku za najboljeg tenisera ikad će da trče Novak i Nadal, Rodžer je daleko od povratka na teren, a kamoli od ozbiljnijih takmičarskih izdanja. Međutim, Švajcarac na račun stare slave i dalje ima ozbiljan "lobi" u teniskom svetu kada su u pitanju pomenuta odlikovanja, iako je jasno da će ga Đoković i Rafa prestići u skoro svim bitnijim statističkim parametrima.

- Znam šta znači osvojiti 21 grend slem titulu. Nikada neću zaboraviti koliko sam se borio tokom prethodnih šest meseci da se vratim na teren, i uspeo sam. Bilo je veoma teško, često sam razgovarao sa ljudima iz svog tima i nisam znao da li ću moći da igram. Vrlo sam srećan što sam došao ovde, ali najbolji ikada? Ne zanima me to. Zanima me samo da imam noći kao što je ova - diplomatski je Rafa odgovorio na pitanje kako sada stoji u "goat" trci.

Što se tiče našeg tenisera, prva prilika za poravnanje računa, barem kada je u pitanju konto na večnoj listi grend slem šampiona, biće na Rolan Garosu, ukoliko vakcinalna pravila u Francuskoj uopšte budu na strani Srbina. Ako se ponovi australijski scenario, Rafa će imati jedinstvenu priliku da se okiti 22. grend slem titulom i stvori znatno veću prednost.

Ali, o tom-potom. Države na mesečnom nivou menjaju uslove za ulazak usled povećanja ili smanjenja pozitivnih slučajeva, ali ako Novak otputuje u Grad svetlosti, moraće da bude na prošlogodišnjem nivou kako bi sprečio dodatni beg Nadala, kojeg je savladao prošle godine u polufinalu Rolan Garosa i razbio mit o nepobedivosti Rafe na pariskoj šljaci.

Nakon Rolan Garosa, ubrzo sledi i prelazak na travnatu podlogu, sa epicentrom dešavanja u "Ol Ingland klubu", gde se Novak lane okitio 20. grend slem titulom. Ako je verovati aktuelnim prognozama, Englezi neće praviti nikakav problem Novaku oko ulaska u državu i ukoliko se ne desi nešto nepredviđeno, Srbin će biti prvi favorit za titulu u Londonu (27. jun - 10. jul).

Ju-Es open (29. avgust - 11. septembar) će po tradiciji zatvoriti grend slem krug, ali prognoze, zasada, u Novakovom slučaju nisu previše optimistične kada je u pitanju sam dolazak u Njujork. Amerikanci po sadašnjim propisima nevakcinisanim putnicima iz inostranstva ne odobravaju sletanje na svoje aerodrome, ali pravila i kriterijume ne bi trebalo uzimati za striktno zakucane.

Period između grend slemova, Đoković i Nadal će iskoristi kako bi se što bolje spremili za tri preostala velika turnira, ali i kako bi poboljšali određene statističke parametre, kao što je ukupan broj titula, gde Federer prednjači, krune sa mastersa iz serije 1.000, gde je opet Đoković najbolji. Takođe, ukoliko Nole uspe da izdrži sve napade Danila Medvedeva na prvu poziciju na ATP listi, imaće priliku i da u skorije vreme preskoči rekord čuvene Nemice Štefi Graf, koja 377 sedmica vladala ženskim tenisom, i postavi novo dostignuće koje neće biti oboreno u bližoj budućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije