NOVAK ĐOKOVIĆ - TENISKI DART VEJDER? DŽon Mekinro o "velikoj trojci": "Federer je omiljen, njega svi vole"

Novosti online

27. 01. 2022. u 15:06

TENISKA legenda Džon Mekinro podržao je Nika Kirjosa koji je nedavno upozorio da se imidž svetskog tenisa previše oslanja na tri najbolja igrača - Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

НОВАК ЂОКОВИЋ - ТЕНИСКИ ДАРТ ВЕЈДЕР? Џон Мекинро о великој тројци: Федерер је омиљен, њега сви воле

EPA/IAN LANGSDON

Amerikanac smatra da postoji realna opasnost da će silazak "velike trojke" sa scene ostaviti preveliku prazninu i može da baci tenis u zapećak drugih sportova.

"Velika trojka" dominira belim sportom više od decenije, ukupno imaju 60 grend slemova, a od AO 2008. godine, kada je Novak Đoković podigao prvi pehar u Melburnu, zajedno su osvojili čak 45 od mogućih 55 velikih trofeja.

Nije onda ni čudo što su njih trojica sve ove godine u fokusu, ne samo teniskog sveta, nego uopšte medija, ali je opravdan i strah da će njihovo penzionisanje uticati na popularnost tenisa kao sporta.

Kirjos je kao primer potrebe da se više govori i piše o drugim teniserima naveo svog dubl partnera Tanasisa Kokinakisa, za koga kaže da ima takav personaliti da ga njegovi mečevi uvek zakucaju za TV.

Slično razmišlja i Mekinro, koji se slaže da medijska dominacija "velike trojke" može da ugrozi popularnost tenisa kad oni odu sa velike scene:

- Odavno govorim o potrebi tenisa da se razvije interesovanje i za druge tenisere, da se razbije ta personalizacija. Moramo da motivišemo ljude da počnu da razvijaju interes za različite tenisere. Ne moraju da navijaju za njih, eto, neki ljudi misle da je Novak Đoković teniski Dart Vejder, a svi vole Rodžera Federera - rekao je Mekinro za Jurosport.

- Drugačije je nego u timskim sportovima, gde se identifikujete sa klubom iz vašeg grada ili reprezentacijom vaše zemlje, za tenis je vrlo važno da se nametnete publici. To je bilo veoma teško prethodnih 10-15 godina pored "velike trojke", jer ono što su oni uradili je neverovatno, kao da nisu s ove planete. Imaju po 20 grend slemova svaki. Nekad sam mislio da je mojih sedam prilično dobar skor, sad mi to ne izgleda baš tako dobro - rekao je Mekinro, koji ima još deset grend slemova u igri parova, devet u muškom dublu i jednu u miksu.

Mekinro je srećan što ima priliku da uživo gleda legende kakvi su Novak, Rodžer i Rafa, ali vreme ne radi za njih.

- Neće oni biti tu večito i potrebno nam je da nađemo nova lica. Potpuno se slažem sa Kirjosom po tom pitanju i nadam se da će on biti jedan od momaka kojima će se diviti. Samo treba da se fokusira i uloži malo više truda i počeće da osvaja velike turnire. U međuvremenu tu je Medvedev, volim kako deluje na terenu, podseća me na nekog šahovskog majstora - zaključio je Mekinro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave