FRANCUSKI LEKAR OTKRIO ZAŠTO NADAL NE SME DA SE OPERIŠE: "Ako to uradi nikad više neće moći da trči nego samo da hoda"

Novosti online

22. 08. 2021. u 15:26

RAFAEL NADAL je zbog sve većih problema sa Miler-Vajsovom bolešću otkazao učešće na ATP turu do kraja sezone, a ako ste se pitali zašto Španac ne može operacijom da reši problem bolnog stopala, odgovor daje čuverni francuski ortoped Žilber Versije.

ФРАНЦУСКИ ЛЕКАР ОТКРИО ЗАШТО НАДАЛ НЕ СМЕ ДА СЕ ОПЕРИШЕ: Ако то уради никад више неће моћи да трчи него само да хода

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Miler-Vajsova bolest ustanovljena je Rafi posle Mastersa u Šangaju 2005, a on za sve to vreme nije ni pokušao problem da reši operacijom. Rѕazlog je što bi ga operacija zauvek onemogućila da igra tenis.

Istaknuti francuski ortoped Žilber Versije govorio je o prirodi bola i povrede, sa kojom se suočava bik sa Maljorke i otkrio šokantne detalje:

- Moguće je operisati, ali to je opcija samo za teže slučajeve, kad ne može da se hoda i kad su bolovi ekstremni. Do toga Nadal još uvek srećom nije stigao. Ako se odluči za operaciju, nakon toga ne bi mogao da trči, već samo da hoda. Druge hirurške opcije takođe nisu kompatibilne sa bavljenjem sportom - rekao je Versije.

Iako je Nadal spreman da žrtvuje ostatak sezone, kao što je uostalom već žrtvovao prvi deo pre sezone šljake, on smatra da još nije rekao poslednju reč u tenisu i zato operacija i dalje ne dolazi u obzir, kao što je ranije bila još neprihvatljivija opcija.

- Kost odumire jer gubi vaskularnost pa krv ne cirkuliše kroz nju. Ovaj proces nije brz, ali vremenom dolazi do degradacije. Ovo je problem koji se više sreće kod žena u pedesetim godinama, nego kod mladih - objašnjava Versije.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)