ZAMAH KA ISTORIJI: Đoković kreće u pohod na 20. gren slem, prvi rival Drejper

Đ. SAMOILOVIĆ

27. 06. 2021. u 21:30

LONDON zove Novaka Đokovića da zamahom reketa ispiše istoriju. Kao u pesmi poznatog britanskog pank sastava "Kleš", zove ga da na Vimbldonu koji počinje danas, uzme 20. grend slem pehar u karijeri i izjednači se sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom na večnoj listi osvajača najvećih turnira "belog" sporta.

ЗАМАХ КА ИСТОРИЈИ: Ђоковић креће у поход на 20. грен слем, први ривал Дрејпер

FOTO: AP

Kapije "Ol Ingland kluba", posle dve godine su ponovo otvorene, nakon odlaganja koje je lane prouzrokovala pandemija virusa korona. Svi najbolji teniseri sveta, biće ponovo obučeni u skroz bele kombinacije i takmičiće se za najveću čast koju može da ponudi ovaj sport - titulu na Vimbldonu.

Kao i u Parizu, publika će biti sastavni deo svih mečeva, budući da će tribine u Londonu biti ispunjene do 50 odsto od maksimalnog kapaciteta, dok je za finale omogućeno da svih 15.000 sedišta na Centralnom terenu budu popunjena navijačima.

Osim čuvenih i tradicionalnih jagoda sa šlagom, na Novakovom meniju, nalazi se i sedam potencijalnih rivala na putu ka odbrani titule osvojene 2019. I godinu pre, 2018, naš as je podigao pehar na travi centralnog terena u Londonu, tako da je u igri i "het trik" vimbldonskih pehara, ali i grend slem trofeja u ovoj godini, pošto je u prethodnih šest meseci već upisao "recke" sa Australijan opena i Rolan Garosa.

- Grend slemovi su najveća motivacija za mene trenutno. Imam mnogo samopouzdanja pošto sam osvojio prva dva grend slema u sezoni. Trofej na Rolan Garosu me je mnogo potrošio mentalno i fizički, ali mi je ulio i veliku količinu pozitivne energije. Ipak, ne dozvoljavam sebi da previše slavim uspehe jer već sad treba da budem fokusiran na Vimbldon. Voleo bih da osvojim novu titulu ovde jer je to turnir o kojem sanjam otkad imam sedam godina. Uvek se naježim kada sam na terenima ovog turnira i dajem sve od sebe - rekao je Nole uoči početka turnira.

Prvi protivnik na Vimbldonu za nestvarnog Srbina - malo poznati Britanac Džek Drejper (ponedeljak, 14.30 - SK 1). Projekcije kažu da posle toga slede Anderson, Davidovič Fokina, Monfis, Rubljov, Cicipas i za kraj Medvedev, a možda i Federer, Zverev ili Beretini.

NA TERENU DUCI, ĐERE I KECMANOVIĆ

Neće Novak biti jedini srpski predstavnik u prestonici Velike Britanije. Mušku konkurenciju popunjavaju Dušan Lajović, Laslo Đere i Miomir Kecmanović, koji igraju danas protiv Simona, Kuevasa i Banjisa, dok je meč Filipa Krajinovića i Aleksa Bolta zakazan za sutra. Kod dama, naša država će imati samo jednu predstavnicu - Ninu Stojanović, koja takmičenje otvara protiv Anđelik Kerber (sutra).

Ali, o tom-potom, čupava žuta loptica se više puta pokazala kao prevrtljiv saveznik, tako da ne treba razmišljati previše unapred. Korak po korak, pa na koga ga odvede put. Jedno je sigurno doduše, tu neće biti Rafaela Nadala koji je zbog premora otkazao učešće na Vimbldonu i Olimpijskim igrama u Tokiju. Dakle, jedna krupna prepreka manje u pohodu na 20. grend slem "recku", ali i na tzv. zlatni slem (sve četiri grend slema i zlato na OI u jednoj kalendarskoj godini) koji je i dalje u opticaju.

Eventualna titula na Vimbldonu, dovela bi Đokovića na dva koraka do tog nestvarnog dostignuća, do kojeg je u istoriji stigla još samo legendarna Nemica Štefi Graf 1988. Inače, Nole je baš na Vimbldonu pre deset godina, osvojio treći grend slem pehar u karijeri i prvi put se popeo na tron ATP liste, mesto na kojem u ponedeljak započinje 327. nedelju vladavine, najviše što je neko uspeo u istoriji "belog" sporta.

- Mnogi govore o ukupnom broju GS titula, a najveći izazov je ostati fokusiran na predstojeći izazov. Ja uvek imam nešto što me motiviše, a verujem da je to slučaj i sa Rafom i sa Rodžerom. Svestan sam da postoji ta debata ko je najbolji i ponekad je teško usmeriti pažnju na ono što vas čeka na terenu - kazao je Đoković.

Kada pogledamo konkurenciju, jasno je na prvi pogled da će se osetiti izostanak Nadala. Vrebaće iz prikrajka pripadnici sledeće generacije, odnosno momci projektovani da preuzmu dizgine tenisa. Ali, ni Cicipas niti Zverev i Medvedev zasada nisu uspeli da na najvećim turnirima zablistaju protiv velikih šampiona Novaka, Rodžera i Rafe. Takođe, nadaju se ljubitelji "belog" sporta da će kolena Federera izdržati poslednji ples legendarnog Švajcarca na turniru koji je osvajao najviše (8) od svih igrača u istoriji.

GS TITULE

Rodžer Federer 20

Rafael Nadal 20
Novak Đoković 19
Pit Sampras 14
Bjern Borg 11

OSVAJAČI VIMBLDONA*

Rodžer Federer 8

Pit Sampras 7
Novak Đoković 5
Bjern Borg 5
Rod Lejver 2
*Open era.

Bilo bi zaista spektakularno da možda po poslednji put Novak i Rodžer odmere snage u finalnom okršaju na vimbldonskoj travi i publici pruže dan uživanja, kao što je to bio slučaj 2019. u susretu koji se prepričava i dan-danas.

- Izvukao sam mnogo pozitivnih stvari iz poslednjih nekoliko nedelja i smatram da na Vimbldonu imam određene šanse. Ako se zahuktam u drugoj nedelji, što mi je cilj i budem napredovao iz meča u meč, verujem da je sve moguće - poručio je Federer na tradicionalnoj konferenciji za medije pre početka takmičenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!