ĐOKOVIĆ VRATIO PEHAR KROKODILU: Rolan Garos posle 92 godine osvojio teniser čuvenoj sportskoj opremi

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

19. 06. 2021. u 21:29

RAZJAPLjENE čeljusti aligatora s Novakovih grudi nezasito grabe plen. Poput neuhranjenog reptila sa svoje majice, prvi reket sveta gladan je novih uspeha i rekorda.

ЂОКОВИЋ ВРАТИО ПЕХАР КРОКОДИЛУ: Ролан Гарос после 92 године освојио тенисер чувеној спортској опреми

FOTO: Tviter/Lakost

Instiktivno, spretno i snažno, u magnovenju, ulovi novu sportsku žrtvu. Bez premca je, nema mu ravnog.

Posle nedavno osvojene nove titule na Rolan Garosu, njegovog čak 84. trofeja i 19. na jednom grend slemu, našao se raspoloženi Novak, pun energije i okretnosti, u okruženju porodice i najbližih prijatelja koji su se zatekli u Parizu, da zajedno proslave ovo veliko dostignuće.

Tom prilikom, držeći ponosno u ruci Kup musketara, po imenu velike četvorke u čijem sastavu je bio i čuveni Rene Lakost, pohvalio se da je dobio još jedno veliko priznanje koje mu mnogo znači.

- Iznenadili su me i obradovali - rekao nam je tom prilikom Novak, koji će ovaj poklon čuvati na počasnom mestu u svojoj kolekciji.

LjUBAV SA PAROBRODA

RENE Lakost se oženio 1930. godine igračicom golfa Simon Tion de la Šom, koju je upoznao na parobrodu na povratku iz Amerike.

Sa njom je imao četvoro dece.

Organizatori turnira su Noletu, naime, svečano predali redak dar, kopiju bronzane skulpture Renea Lakosta, jednog od spomenika koji je postavljen na Rolan Garosu četvorici "musketara" - Reneu Lakostu, Žanu Borotri, Anriju Košeu i Žaku Brinjonu, odnosno Krokodilu, Skokovitom Baskijcu, Mađioničaru i Totou, kako su ih zvali.

Novak je skulpturu dobio zbog toga što je postao prvi teniser u istoriji u open eri koji je osvojio sve grend slemove dvaput. Na ovaj način, obeležena je i činjenica da je Novak Đoković, 92 godine posle Renea Lakosta, postao novi šampion Rolan Garosa u toj opremi.

- Svaka ti čast, Novače. Još jedan snažni niz sa dubokom istrajnošću - poslali su mu poruku iz firme koja ga oblači za pobede.

LEGENDA Rene Lakost/FOTO: Tviter/Lakost

Novak se prvi put u majici "lakost" pojavio baš na Rolan Gaorsu, 2017. godine, sklopivši ugovor s ovom firmom neposredno pred početak Frenč opena.

Poručio je tada Novak da mu veliku čast i privilegiju predstavlja partnerstvo sa najstarijim teniskim brendom, po imenu Renea Lakosta, koji je, kako je istakao, uneo revoluciju u tenis, ali i prepoznatljiv modni stil sa polo majicama. Dodao je i da bi, kao mlađi, kada je otvarao ormar svoga oca, nalazio majice s ovim znakom. Želeo je da sada on nastavi kolekciju.

Ko je, zapravo, bio Rene Lakost? Krokodil ili Aligator, kako su ga zvali, rođen je 1904. godine u Parizu, a preminuo u baskijskom mestu Sen Žan de Ljuz 1996, u 92. godini. Bio je teniski šampion, ali i industrijalac, inženjer i dizajner. Nosilac je i Legije časti, koju je dobio 1977. godine.

Bio je deo "Četvorice musketara", koji su dobili ime po romanu "Tri musketara" Aleksandra Dime. Sa Košeom, Borotrom i Brinjonom, osvojio je dva Dejvis kupa 1927. i 1928. godine, dok je samostalno trijumfovao na tri Otvorena prvenstva Francuske 1925, 1927. i 1929, na dva Vimbldona 1925. i 1928. i dva Ju-Es opena 1926. i 1927. Proglašen je najboljim igračem na svetu 1926. i 1927.

Tenis je prestao da igra 1929. godine, sa samo 25 godina, zbog zdravstvenih problema. Imao je, naime, respiratorne smetnje, kao posledicu koju je vukao iz Prvog svetskog rata. Sa Andreom Žilijeom je 1933. godine osnivao firmu za proizvodnju majica s logom po njegovom nadimku.

Zanimljivo je, naravno, i kako je Rene Lakost dobio nadimak krokodil. Dala mu ga je američka štampa, posle neuspele opklade sa Alanom Anrijem Mirom, Amerikancem.

Mir mu je, naime, 1923. godine, kada je Lakost započeo karijeru u Dejvis kup reprezentaciji, obećao da će da mu kupi kofer od krokodilske kože koji je jednom prilikom video u izlogu u Bostonu, ukoliko pobedi. Odlučujući meč je izgubio, ali je nadimak ostao. Posle se fantastično uklopio u njegov temperament, jer nikada na terenu nije ispuštao iz ruku svoju sportski plen.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!