UROŠ KOVAČEVIĆ JASAN: Šampion uvek ide na zlato!

S. KRSTOVIĆ

27. 04. 2021. u 22:12

ŠAMPIONE uvek zanima samo titula. To priznaje Uroš Kovačević, koji je od prvog dana na pripremama odbojkaške selekcije u Vrnjačkoj Banji.

УРОШ КОВАЧЕВИЋ ЈАСАН: Шампион увек иде на злато!

FOTO: N. Paraušić

Evropske prvake u septembru očekuje odbrana zlata iz Francuske 2019, a pre toga i težak ispit u Ligi nacija, koja se ove godine igra u "mehuru" u Riminiju, od 27. maja do 25. juna.

- Super je to što smo počeli da radimo. Trenutno vežbam sa mlađima, jer stariji uskoro završavaju svoja prvenstva. Ima novih, talentovanih igrača i ja sa njima uživam u svakom smislu te reči. Pomažem im kao što su i meni pomagali iskusniji kada sam ulazio u reprezentaciju. Prelepo je raditi sa njima - ističe Kovačević.

TERET SVIMA NA PLEĆIMA

NAJBOLjI igrač Evrope u 2019. pretpostavlja da će veći broj igrača izneti naporan turnir.

- Biće više odbojkaša u rosteru, moći će češće da se vrše izmene. Dobro, o tome odlučuje selektor Kovač, ali je turnir vrlo zahtevan, tako da verujem da će svi da dobiju šansu. Nemoguće je da sedam-osam igrača iznesu takmičenje, moraće da se rotiraju - priča Kovačević.

Uroš je nedavno sa Pekingom osvojio prvenstvo Kine. Šampionat se odigrao ekspresno u "mehuru". Isti izazov očekuje drugove i njega u Ligi nacija.

- Mislim da će biti vrlo teško psihički i fizički, jer nas očekuje minimum 15 utakmica. Ja sam to već prošao, znam kako je kada si zatvoren, nije nimalo lako. Tih 15 dana u Kini pali su mi teško, jer ne možeš da se krećeš gde hoćeš, već samo tamo gde je dozvoljeno. Pretpostavljam da će tako biti i u Riminiju, ali čovek se na sve navikne. Moraćemo da se prilagodimo toj situaciji, kao i drugi - naglašava Kovačević.

U Riminiju će i žene igrati Ligu nacija.

- Organizovali su tako da će se igrati svakog dana. Za ljubitelje odbojke biće spektakularno - ubeđen je Kovačević.

Posle Lige nacija odbojkaši će moći na miru da se pripremaju za EP, jer, nažalost, neće igrati na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ali, cilj je jasan.

- Mi smo branioci titule, tako da je naša obaveza da se spremimo najbolje što možemo za EP. Taj šampionat je naš realni cilj. Liga nacija je mnogo teško takmičenje, a na šampionatu Starog kontinenta napadamo zlato, a istovremeno ga i branimo. Što se Igara tiče, to je ispričana priča, odbojka je jedini sport gde evropski prvak nije siguran učesnik. Zato je naš najveći cilj plasman na Igre 2024. u Parizu - podvlači Kovačević.

Kina mu je ostala u lepom sećanju. Neobično mu je bilo i to što je zbog pandemije prvu zvaničnu utakmicu odigrao posle više od 370 dana.

- Pre početka kineskog šampionata poslednji meč sam odigrao za Trento protiv Lubea, u Ligi šampiona. Odmor je, normalno, prijao, ali je posle prevazišlo svaku meru, jer u početku nismo mislili da će pandemija virusa toliko dugo da traje. Četiri-pet meseci sam trenirao i čekao turnir, koji smo, na moju sreću, osvojili. Jer, da Peking posle osam godina nije postao prvak, kakav bi to bio moj lični neuspeh - priznaje Kovačević.

KINA ME JE OČARALA

NE krije Kovačević da ga je Kina očarala:

- Kina je sjajna, prelepa zemlja, velika sila. Stekao sam i veoma dobre prijatelje. Za njih imamo samo reči hvale. Nemaju rigorozne mere, ali su nam skretali pažnju da vodimo računa. Nisam dozvoljavao sebi da turistički obilazim Peking, već sam se ponašao strogo profesionalno: odem na trening, vratim se kući, naručim hranu preko interneta. Usredsredio sam se na šampionat da prođe kako treba i hvala bogu prošlo je.

Primećuje Uroš i da su evropski klubovi profesionalniji, da se više trenira...

- Ali, video sam da je kineska liga veoma dobra, da imaju perspektivne igrače. Rade i mnogo ulažu u odbojku. Cilj im je da promovišu odbojku i sport uopšte. Očekujem da Kina, istina ne skoro, parira najboljim selekcijama sveta - ističe Kovačević.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju