"RAZAPET" ZBOG TROBOJKE! Đukanović smatra da je doček bio "jeftina nacionalistička predstava"

V.KADIĆ

25. 04. 2021. u 21:37

VEĆINSKA Crna Gora slavi uspeh boksera Petra Liješevića (18) iz Budve koji se na Svetskom prvenstvu za mlade u poljskom Kjelceu u izuzetnoj konkurenciji domogao srebrne medalje!

РАЗАПЕТ ЗБОГ ТРОБОЈКЕ! Ђукановић сматра да је дочек био јефтина националистичка представа

FOTO

Ovaj istorijski događaj, najveći u boksu podno Lovćena od obnove državne nezavisnosti, neočekivano se našao na žestoku osudu ostataka bivšeg režima Mila Đukanovića.

Trobojke i pesma na podgoričkom aerodromu: "Veseli se srpski rode, srpski rode do slobode", "Veseli se Petre brate, Crna Gora pozdravlja te" dočekale su sportskog dragulja na "peni od mora".

I umesto čestitki hrabrom mladiću stigle su salve kritika, čak i uvreda, kao da se radi o "državnom neprijatelju". Ikonografija, zastave iz vremena knjaževine i kraljevine Crne Gore, trikolorna maska koju je nosio preko usta, podignuta tri prsta, pojavljivanje pojedinaca iz nove crnogorske vlasti koji radost nisu mogli sakriti, zasmetali su kritičarima svega što ima prizvuk - srpski.

Umesto čestitke predsednik Crne Gore, Milo Đukanović na "Tviteru" se više bavio drugim, sporednim stvarima, a ne uspehom Liješevića. Napisao je Đukanović da okupljeni na aerodromu nisu slavili uspeh crnogorskog sportiste, nego organizovali još jednu "jeftinu nacionalističku predstavu"!

- Taj događaj bacio je u drugi plan sportski uspeh Petra Liješevića, koji je za respekt. Neprihvatljivi su takođe pasivnost policije i sporo reagovanje drugih nadležnih organa, koji napade na novinara na radnom zadatku nisu sprečili ni sankcionisali - naveo je Đukanović.

FOTO: Printsnrin

Podgorički dnevnik "Vijesti" zamerio je na zastavi sa ocilima:

- Ali, umesto da njegov veliki uspeh ujedini i zbliži, srebrna medalja je podelila sportsku, i ne samo sportsku Crnu Goru. Petar je večeras stigao na podgorički aerodrom, a ispred - kao da je reč o političko-nacionalnom mitingu, sa koreografijom koja ne slavi sportski uspeh momka iz Crne Gore.

OPREMA I MASKA

NA turniru u Poljskoj Petar Liješević je bio u opremi Crne Gore, ali je nosio masku sa trobojkom - zastavom Kraljevine Crne Gore 1905, pod kojom se te godine za kralja na Cetinju krunisao Nikola 2 Petrović Njegoš. Ta zastava bila je vidljiva na litijama za odbranu svetinja prošle godine.

Klicalo se Petru, ali i - Kosovu, Srbiji, pored trobojki, vijorile su se, pa i dominirale, zastave Srbije, zastave sa četiri ocila, nije bilo zvaničnih simbola države Crne Gore, pod čijom zastavom se Petar borio u Kjelceu, pišu "Vijesti".

Na udaru okupljenih našao i novinar RTCG Nebojša Šofranac, kog su vređali i nazivali ga "ustašom".

- Moglo se čuti svašta, ali meni je taj folklor poznat decenijama, tu nemoć ne vredi komentarisati, kao ni klasične kukavice koje su to raspirivale - napisao je Šofranac na portalu javnog servisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati