U GALERIJI SANU NAJAVLJENA IZLOŽBA: Put pravih vrednosti

Novosti online

13. 04. 2021. u 16:30

DANAS je konferencijom za medije održanom u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti najavljena izložba "Put pravih vrednosti" u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije - Olimpijskog muzeja i Srpske akademije nauka i umetnosti.

У ГАЛЕРИЈИ САНУ НАЈАВЉЕНА ИЗЛОЖБА: Пут правих вредности

FOTO: OKS

Zvanično otvaranje izložbe planirano je za sredu, 14. april, kada se obeležava i 100 dana do početka Olimpijskih igara u Tokiju. Izložba će biti otvorena za posetioce sve do 30. maja.

Na konferenciji za medije prisutnima su se obratili  Božidar Maljković, predsednik OKS, Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU, Nataša Janković, menadžer za promociju olimpijskih vrednosti Olimpijskog komiteta Srbije i autor izložbe i Marija Pavlović, koautor izložbe.

Takođe, konferenciji su prisustvovali i naši proslavljeni olimpijci Jasna Šekarić, Zoran Pančić i Dejan Savić.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, istakao je u svom obraćanju da je ponosan što je Olimpijski komitet Srbije napravio svoju izložbu baš u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

- Hvala mom velikom prijatelju Vladi Kostiću koji je na moj predlog da u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti održimo izložbu "Put pravih vrednosti" odmah reagovao i pomogao u realizaciji iste. Takođe, hvala našim legedarnim sportistima olimpijcima, što su ustupili svoje medalje za realizovanje ove izložbe i pomogli nam da obogatimo fond koji će biti izložen i dostupan od sutra svim posetiocima galerije SANU. Zahvaljujemo se fondu Međunarodnog olimpijskog komiteta "Olimpijska solidarnost" za sredstva kojom su pomogli realizaciju izložbe i moram pohvaliti mlade ljude iz Olimpijskog komiteta Srbije koji su neumorno radili na postavljanju izložbe predvođeni Natašom Janković. U naš nacionalni komitet stalno stižu pohvale iz Međunarodnog olimpijskog komiteta zbog projekata koje sprovodimo, i na to smo jako ponosni. Svi koji obiđu izložbu moći će da zaista osete "olimpijsku magiju" i uživaju u istorijskim eksponatima - istakao je Maljković.

FOTO: OKS

Nataša Janković, menadžer za promociju olimpijskih vrednosti Olimpijskog komiteta Srbije i autor izložbe, približala je prisutnima sve ono što će ih čekati na izložbi "Put pravih vrednosti" počevši od 14. aprila pa do 30. maja.

- Izložba "Put pravih vrednosti" ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji. Koncept izložbe podrazumeva tri usklađene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi. Prva celina izložbe posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Treća celina izložbe obuhvata arhitektonsko nasleđe beogradskih sportskih terena i objekata, nastalih u rasponu od dva veka (XIX i XX), a u kontekstu celokupne istorije i arhitekture Beograda u tom periodu - istakla je autorka izložbe Nataša Janković.

FOTO: OKS

Marija Pavlović, koautor izložbe "Put pravih vrednosti" govorila je o arhitekturi sportskih objekata koja ima jako značajnu ulogu u samom sportu.

- Sport ne možemo posmatrati danas bez arhitekture i jednu od glavnih uloga u sportu ima upravo arhitektura. U dva veka srpskog sportskog i arhitektonskog nasleđa, arhitektura sportskih objekata je imala veoma značajnu ulogu. U periodu između dva svetska rata dolazimo do zlatnog doba razvitka arhitekture sportskih objekata, i u tom periodu se razvijaju klupske kuće i počinje gradnja impozantih stadiona. Napomenula bih i da je prvo spominjanje organizovanog sporta u Beogradu bilo 1808. godine kada je u Velikoj školi organizovana škola mačevanja, te će posetioci izložbe "Put pravih vrednosti" imati priliku da zaista upoznaju i istorijsku stranu sporta na našim prostoria iz više aspekata - rekla je Marija Pavlović. 

Izložba "Put pravih vrednosti" zvanično će biti otvorena 14. aprila, na dan kada se obeležava 100 dana do početka Olimpijskih igara u Tokiju i biće otvorena za sve posetioce do 30. maja.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)