TRENIRAMO, ALI SUMNJA POSTOJI: Stjepanović se nada da će se Olimpijske igre održati naredne godine

S. Krstović

11. 08. 2020. u 08:28 >> 08:28

PLIVAČI su se vratili treninzima, ali ne i takmičenjima.

ТРЕНИРАМО, АЛИ СУМЊА ПОСТОЈИ: Стјепановић се нада да ће се Олимпијске игре одржати наредне године

Foto: N. Paraušić

Velimir Stjepanović je u grupi naših asova koja stalno vežba na Košutnjaku i nada se da će se dogodine, ipak, održati Olimpijske igre u Tokiju. Nekadašnji evropski prvak priznaje i da postoji strepnja da se zbog korone još jednom odloži najveće takmičenje na svetu.

- Pričali smo pre dve nedelje da nije pandemije da bismo bili na Olimpijskim igrama. Ali, šta da se radi, tako je suđeno, viša sila. Žao mi je, posebno sam se spremao za najveće takmičenje, jer volim Tokio i Japan. Moram da priznam da sam srećan što sam se kvalifikovao neposredno pred prekid svih takmičenja. Bar mogu da budem miran - uz uzdah priča Stjepanović.

ODLIČNI REZULTATI

ZA vreme priprema organizovali su i interna takmičenja, kako bi videli u kakvoj su formi.

- Više su to bili javni treninzi. Ja sam 100 m kraul isplivao za 49,66, 200 m za 1.49,6, a 100 m leptir 51... To su posle velike pauze koju sam imao odlična vremena, naročito hrabri da sam 200 m slobodno plivao ispod 1,50. To je stvarno dobro i podstrek za dalji rad. Normalno, nije isto kao kada si na mitingu ili nekom prvenstvu, jer je tada naboj mnogo jači - kaže Stjepanović.

Ako već nemaju takmičenja, plivači mogu da usavršavaju tehniku, poboljšaju brzinu. Naši reprezentativci su na Košutnjaku, gde grade formu za narednu sezonu, jer su ovog leta otkazana i domaća takmičenja.

- Vežbamo već sedam nedelja. Ove sedmice se odmaramo, a ponovo krećemo od 17. avgusta. Radimo dobro, napredovali smo, ušli u ritam. Ono što nas muči je neizvesnost. Plivamo, a ne znamo kada će da krenu takmičenja. Kada bismo makar znali da ćemo se sigurno takmičiti od decembra, januara iduće godine. Fokusirani smo na Tokio, a u isto vreme bojimo se da se Igre na otkažu. To je najveći problem. Nije lako trenirati kada u podsvesti imaš neke sumnje. Moramo da budemo optimisti - podvlači Stjepanović.

Početak posle pauze zbog vanrednog stanja nije bio lagan. Mnogi su se i pored rada kod kuće ugojili...

- Prvih dana smo bili spori, skidali postepeno kilograme. Sada smo već na dobrom nivou. Mislim da smo u dobroj formi. Radimo u manjim grupama, bodrimo se i nadamo da ćemo se uskoro takmičiti. Najvažnije je da imamo dobru atmosferu - kaže Stjepanović.

Nedostatak mitinga, velikih takmičenja, plivači će osetiti i po tanjem novčaniku, jer ne mogu da osvajaju medalje, ali i nagrade.

- Ne bih rekao da iko od nas živi od nagrada sa takmičenja. Ja sam lično nešto uštedeo, pa sam miran. Inače, naš jedini pravi prihod su stipendije. To nam mnogo znači u ovim teškim vremenima. Lično nemam sponzora, a ne znam da li neko u našoj reprezentaciji ima taj dodatak sa strane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!