BOJOVIĆ ZA “NOVOSTI”: Od jeseni besplatni treninzi, nadamo se da će to privući buduće asove

S. Krstović

nedelja, 19. 07. 2020. u 09:10

БОЈОВИЋ ЗА “НОВОСТИ”: Од јесени бесплатни тренинзи, надамо се да ће то привући будуће асове

Foto: OSS

ZLATNE medalje obavezuje sve u Odbojkaškom savezu Srbije. Dejan Bojović je pre mesec dana postao direktor seniorskih reprezentacija, s ciljem da još više organizaciono unapredi rad naših selekcija, koje su prošle godine pokorile Evropu.

Nekadašnji korektor Crvene zvezde i Vojvodine je veoma ambiciozan, željan dokazivanja i nada se da će opravdati poverenje predsednika Zorana Gajića i generalnog sekretara Ivana Kneževića.

- Moj posao je da rukovodim reprezentacijama, takmičenjima, ali nije striktno vezan za ulogu tim menadžera. Brinuću o igračima, razgovaraću sa njima, selektorima, tim menadžerima kako bismo obe selekcije organizaciono podigli na viši nivo. Pandemija virusa korona je odložila moj pravi početak, ali planova ima i te kako. Dogodine ću biti maksimalno fokusiran na EP za odbojkašice, jer se završni deo šampionata igra u Srbiji, s kojom su koorganizatori Rumunija, Bugarska i Hrvatska. Tu su i Olimpijske igre, Liga nacija - priča Bojović za "Novosti".

Posao direktora nije samo da brine o reprezentacijama, nego i o budućnosti naših selekcija. A zabrinjavajuće je to što sve manje dečaka trenira odbojku. Devojke su, srećom, zainteresovanije...

- Veći je problem kvantitet nego kvalitet. I to nije samo naš problem, već globalni, u šta sam se uverio dok sam igrao i u Japanu. Dečaci sve više napuštaju odbojku, a razlozi su brojni: od smanjenja broja časova fizičkog u školama, do roditelja. Tu je i konkurencija drugih sportova, pre svih fudbala i košarke. Nije presudna ni popularnost, ni uspešnost sporta. Mi smo evropski prvaci, Kovačević i Atanasijević su svetske zvezde, pa opet nema mnogo dečaka u klubovima. Zato u Savezu planiramo da od jeseni za dečake obezbedimo besplatne treninge, od sale do trenera. Nadamo se da će ih to privući - kaže Bojović.

JEDAN JE MILjKOVIĆ

DEJAN Bojović nije razočaran što je u njegovo vreme na mestu korektora bio nedodirljivi Ivan Miljković.

- Nikada nisam bio tužan zbog toga. Uvek sam smatrao da je privilegija biti u reprezentaciji sa takvom veličinom, jer si na treninzima mogao samo više da naučiš, da napreduješ. Za mene je to bila srećna okolnost. Sjajni su bili i ostali momci iz zlatne generacije i mnogo su nam pomogli da napredujemo - podvlači Bojović.

Trofejni odbojkaš smatra da bi roditelji trebalo da shvate da odbojka može da poboljša mentalni sklop njihovog deteta.

- Odbojka je vrlo specifična, postoji 26 elemenata koji menjaju rezultat tokom utakmice. Veoma brzo se igra, dinamična je, što dodatno predstavlja veliki izazov u mentalnom smislu za decu, jer zahteva brzo razmišljanje. U isto vreme traži emotivnu prikladnost, jer poeni kratko traju. Deca moraju da se smire kako bi odigrala poen do kraja. To je samo jedan deo kako odbojka utiče na razvoj deteta, ne samo motoričkog, nego i psihičkog. I literatura zanemaruje taj aspekt u razvoju ličnosti, formiranju karaktera i emotivne inteligencije - podvlači Bojović.

ŽELIM DA SE DOKAZUJEM

MNOGI Dejanovi (37) vršnjaci su i danas aktivni igrači. Ali, Bojović je tačku stavio u 32. godini kao odbojkaš japanskog Toraj erouza.

- Svako ima svoj put. Ja sam želeo da završim karijeru ranije kako bih se kao mlad okušao i u drugom poslu. I nisam pogrešio. U međuvremenu bio sam i sportski direktor Crvene zvezde, a to je bila stepenica ka ovom poslu. Uostalom, ovaj posao su u Savezu radila dva čoveka, sada će nas biti trojica, rasteretiću Gajića i Kneževića - kaže Bojović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)