"ZNAMO KAKO STE DOČEKALI NACISTE!" Strašan odgovor iz Rusije na skandalozan "doček" u Parizu pred Olimpijske igre

Novosti online

01. 04. 2024. u 21:14

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije, ali i Belorusije, nisu naivna - stigla je i oštra ruska. reakcija.

ЗНАМО КАКО СТЕ ДОЧЕКАЛИ НАЦИСТЕ! Страшан одговор из Русије на скандалозан дочек у Паризу пред Олимпијске игре

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava na početku treće godine ovog sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su zanimljivija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Podsetimo, nakon izbijanja rata u Ukrajini, ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je da se takmiče na međunarodnom nivou, ali prošle godine ta kazna je ublažena i dozvoljeno je takmičenje u individualnim sportovima, bez zastave, grba i himne. U toj odluci Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je naveo da "sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni za postupke svojih vlada", ali odluke o nekim novim poniženjima su već donete.

Recimo, Međunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku da ruski i beloruski sportisti ne budu deo ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu (i, pritom, ako i osvoje neku medalju, neće se spominjati u spisku osvajača odličja), Ali, tu nije bio kraj poniženjima...

Podsetimo, gradonačelnica Pariza An Idalgo izjavila je sledeće:

- Hoću da poručim ruskim i beloruskim sportistima da oni nisu dobrodošli u Parizu! U isto vreme, želim da kažem sportistima iz Ukrajine, a i svim Ukrajincima, da ćemo ih podržavati veoma aktivno i veoma snažno - rekla je Idalgo.

Na odgovor se nije dugo čekalo...

Na njene reči je vrlo burno reagovao predsednik Rvačkog saveza Rusije (FSBR), Mihail Mamiašvili.

- Međunarodni olimpijski komitet je inicijator toga da gradonačelnica sebi može da dozvoli da onakve stvari izgovori. Da se MOK pridržava olimpijske povelje i principa olimpizma, verujte mi, takvih govornika bilo bi manje.

Tome je dodao i sledeće:

- Prisetite se scena kada je vojska Vermahta ulazila na trgove Pariza (početkom Drugog svetskog rata). Obratite pažnju kako su (vojnici nacističke Nemačke) dočekivani: cvećem i aplauzima. To govori sve", rekao je Mamiašvili u razgovoru za RIA Novosti.

Podsetimo, nedavno je Vladimir Putin, odgovarajući na pitanja u izbornom štabu posle istorijski najubedljivije pobede na predsedničkim izborima u Rusiji, ovako odgovorio na pitanje o odnosu svetskih moćnika prema sportistma Ruske Federacije:

"Međunarodni činovnici perverzno menjaju smisao olimpijskog nadmetanja, olimpizma. Oni podrivaju same osnove međunarodnog sporta", nije se ustručavao Putin da "oplete" po moćnicima svetskog sporta.

A o predlogu francuskog predsednika Emanuela Makrona da se prekinu ratna dejstva tokom Igara u Parizu, odgovorio je ovako:

"Mi smo spremni da razmotrimo sva pitanja, ali uvek, u svakoj situaciji, donosićemo odluke koje su u interesu Ruske Federacije".

Vladimir Putin posle pobede na predsedničkim izborima u Rusiji 2024 / Foto Tanjug/AP

Podsetimo, uz pomenuta ponižavanja, od ranije je rešeno i sledeće, što se tiče Rusa i Olimpijskih igara u Parizu:

  • Dopušta se učešće takmičara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;
  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za Olimpijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;
  • Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta".
  • Sportistima koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolazak na pariske Igre;
  • Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

Na sve to, Međunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku i da, čak i ako neki ruski sportista ispuni sve ove uslove, odnosno pristane na pomenute ultimatume, možda ipak ne dobije "zeleno svetlo" za nastup u Parizu, jer će o tome ko od Rusa sme a ko ne sme na te Olimpijske igre - odlučivati posebna komisija "za podobnost".

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (6)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave