CEO SVET NA SNEGU: Pre 40 godina otvorene ZOI u Sarajevu

S. R.

08. 02. 2024. u 16:28

PRE 40 godina ceo svet gledao je u pravcu Sarajeva i Jahorine. Na jučerašnji dan 1984. godine svečano su otvorene Zimske olimpijske igre. Ostale su lepe uspomene, ali slike i sablasni prizori mesta i objekata koji su tada bili za diku i ponos sada su nažalost tužni.

ЦЕО СВЕТ НА СНЕГУ: Пре 40 година отворене ЗОИ у Сарајеву

FOTO: Tanjug/AP

Na stadionu "Koševo" bilo je održana je velelepna ceremonija. Takmičenja su se održavala u "Zetri", "Skenderiji", na Bjelašnici, Jahorini, Igmanu i Trebeviću, a Olimpijsko selo je bilo na Mojmilu. Na Igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja, a prvi put se u istoriji olimpijskih igara na njima pojavio i jedan afrički skijaš, Lamine Geje iz Senegala. Skijaš Jure Franko doneo je Jugoslaviji prvu olimpijsku medalju, srebro u veleslalomu.

U programu Olimpijskih igara tada su bili alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umetničko klizanje, bijatlon, nordijsko skijanje i ski-skokovi.

Organizacioni odbor ZOI 1984. je potrošio oko 150 miliona dolara, ali je Sarajevo dobilo promociju širom sveta i više se nije o njemu govorilo kao o mestu u kojem je počeo Prvi svetski rat. Tokom 12 dana prodato je 250.000 ulaznica, a sarajevske Olimpijske igre je pratilo više od dve milijarde ljudi.

Igre, koje su ocenjene kao najuspešnije organizovane do tada, zatvorene su 19. februara u sarajevskoj hali "Zetra" pred 8.000 posetilaca, uz legendarnu poruku tadašnjeg predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Huana Antonija Samarana: "Lepo je bilo u Sarajevu, doviđenja u Kalgariju".

Postojale su određene najave da će se Sarajevo kandidovati za ZOI 2030, pa su u planu bila renoviranja skakaonice i nordijskih staza na Igmanu, bob-staze na Trebeviću, ali je sredinom 2022. povrđeno da su to samo pusti snovi.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!