ODREKNI SE PUTINA I UČESTVUJ NA OLIMPIJSKIM IGRAMA: Da li će ruski sportisti na ovo pristati?

Novosti online

30. 03. 2023. u 16:06

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od "sporednih" stvari iznedrio i sportski potez. Najnovije vesti na temu sportske sankcije Rusima - stižu iz Poljske, a vezane su za "Pariz 2024", odnosno predstojeće Olimpijske igre.

ОДРЕКНИ СЕ ПУТИНА И УЧЕСТВУЈ НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА: Да ли ће руски спортисти на ово пристати?

Foto: EPA

Nakon preporuke Izvršnog komiteta Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se "Rusima i Belorusima dozvoli učešće  na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, u svojstvu neutralnih sportista", i to samo u individualnim disciplinama, desile su se burne reakcije. Jedna od njih je i najava Poljske da će bojkotovati to takmičenje ako se pomenuta preporuka sprovede u delo.

- Pitanje bojkota uvek treba da bude relavantno kada pričamo sa MOK-om, jer se MOK bojkota plaši", rekao je Kamil Bortničuk, poljski ministar sporta.

Ali, on je dodao još nešto.

Njegova država planira da ruske sportiste koji bi da dođu u Poljsku na Evropske olimpijske igre uslovi "javnim odricanjem invazije u Ukrajinu", odnosno spoljne politike koju zagovara predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Tu ideju bi Bortničkuk da sprovede delo i kada se radi o pariskim Igrama, ako Ruse tamo i definitivno puste:

- Mi ćemo ih kod nas (na evropske Igre) pozvati, ali one koji koji ispune uslov da potpišu izjavu da se protive ratu u Ukrajini. Aako ruski sportista potpiše takvu izjavu, mislim da je to onda sertifikat moralnosti jedne osobe i ona može da učestvuje na nadmetanju - rekao je Bortničkuk.

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, predsednici Ruske Federeracije i Belorusije / FOTO: AP/Tanjug

Kako je u januaru javio britanski "Gardijan", dok je Ukrajina tada sve jače lobirala da se Rusima i Belorusima uopšte ne dozvoli da učestvuju na Igrama, Bortničuk je tih dana istakao da bi "Međunarodni olimpijski komitet trebalo da napravi kompomis, pa da napravi tim izbeglica, koji bi uključio ruske i beloruske sportiste, koji su disidenti".

Odnosno, u toj "reprezentaciji" bi bili oni sportisti iz pomenute dve zemlje koji su se javno odrekli režima oličenih u predsednicima Vladimiru Putinu i Aleksandru Lukašenku.

Tokom Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, održanih 2016, prvi put je nastupao pravi "izbeglički tim", sastavljen od sportista koji su, najčešće zbog ratova, morali da izbegnu iz svojih domovina.

Tada se nadmetalo deset takmičara (pet poreklom iz Južnog Sudana, po dvoje iz DR Konga i Sirije, a jedan iz Etiopije).

Već 2021, u Tokiju, bilo je 29 "sportista-izbeglica", koji su se takmičili u 12 sportova.

Za sada, ti timovi nisu uspeli da osvoje olimpijsku medalju, ali je za njihove takmičare bilo najvažnije da su, i u novim sredinama, kao izbeglice, mogli da se posvete svojim talentima kojima su i zaslužili da postanu olimpijci.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

JEDAN OD NAJBOLJIH IKADA: Ivan Miljković skoro neprepoznatljiv (FOTO)