SRPSKE DIVE BRANE ZLATO: Holandija i Poljska od 23. septembra do 15. oktobra ugostiće najbolje svetske odbojkašice na SP

Slobodan KRSTOVIĆ

22. 09. 2022. u 10:48

KADA su pre četiri godine dolazile u Japan da pokore svet, odbojkašice su bile šampionke Evrope i srebrne na Olimpijskim igrama. Danas, kada brane zlato iz Jokohame, Srpkinjama na 19. Svetskom prvenstvu, od 23. septembra do 15. oktobra u Holandiji i Poljskoj, snagu daju evropsko srebro iz Beograda i bronza sa Olimpijskih igara u Tokiju i F8 Lige nacija u Ankari.

СРПСКЕ ДИВЕ БРАНЕ ЗЛАТО: Холандија и Пољска од 23. септембра до 15. октобра угостиће најбоље светске одбојкашице на СП

FOTO: OSS

Naše dame su jedne od favoritkinja šampionata, ali svima je jasno da mogu da budu prve, ali i pete. Srpkinje su svoje prvo svetsko zlato osvojile 20. oktobra u Jokohami, kada su u finalu 18. SP, posle velike drame, savladale Italiju sa 3:2.

Tada je Tijana Bošković proglašena za najbolju igračicu šampionata. Bila je to druga medalja za našu zemlju, prva je osvojena 2006, opet u japanskoj Osaki, kada su u meču za bronzu nadigrale ponovo "azurine". Sada su u ulozi jednog od favorita, sa novim selektorom Italijanom Danijeleom Santarelijem, koji je nasledio tvorca moćne Srbije Zorana Terzića.

- Imaćemo težak zadatak da odbranimo titulu svetskog šampiona. Ali Bog je sa nama, tako da ne treba da brinemo. Imamo dobru selekciju, dobre mlade igrače i dobrog trenera koji dobro poznaje odbojku, tako da je na nama da uživamo i igramo - istakla je za sajt FIVB Jovana Stevanović, koja se posle četiri godine vratila u našu reprezentaciju.

Za razliku od muškog prvenstva, ženski šampionat se igra po neobičnom sistemu. Istina, nokaut faza se ne igra posle prve, već nakon druge faze, ali zbog kostura, kao na grend slem turnirima u tenisu, selekcije iz E i F grupe neće se sastati do finala. Na šampionatu učestvuju 24 selekcije, koje će u prvoj fazi biti podeljene u četiri grupe.

Naše dame su u grupi C sa Kanadom, Bugarskom, Nemačkom, Kazahstanom i SAD. Kako četiri selekcije idu dalje, verujemo da će bez problema izboriti drugu fazu, gde će u grupi F (Lođ) igrati sa četiri selekcije iz grupe B. Kako u trećoj fazi nema ukrštanja grupe, to znači da će se selekcije u grupama E (grupe A i D) i F boriti za startne pozicije u četvrtfinalu i neće se sudariti do finala. Srpkinje će se za mesto među četiri najbolje boriti sa nekom od reprezentacija s kojima su se sastale u prvoj ili drugoj fazi.

Na taj način do eventualnog finala ili meča sa bronzom neće igrati sa favoritima iz druge polovine kostura (grupe A i D): Italijom, Brazilom, Holandijom i Japanom. Dakle, najveći rivali do odlučujućih utakmica su olimpijske šampionke Amerikanke, sve bolje Turkinje, a ne bi trebalo otpisati ni Poljsku. Normalno, najopasnije je potceniti bilo koju selekciju. Ruku na srce, sve do eliminacionih mečeva imaju pravo i na slab dan. Ne bi trebalo izgubiti iz vida da zlato osim Srbije, SAD i Turske žele vladarke Evrope i pobednice Lige nacija Italijanke, veoma motivisane Brazilke, koje nikad nisu bile svetske prvakinje, nekadašnje prvakinje Japanke i Kineskinje i Holanđanke.

Posle odlaska Zorana Terzića sa kormila Srbije, Ze Roberto je najduže na klupi jedne selekcije, jer 19 godina vodi Brazil. U međuvremenu je bio dva puta olimpijski pobednik, ali nikad svetski prvak. Bili su srebrni 2006. i 2010. i bronzani 2014.

- Mnoge reprezentacije su posle Olimpijskih igara promenile sastave, što smo videli u Ligi nacija. Mi smo dobro igrali u LN, održavamo visok nivo igre. Uvereni smo da možemo da pobedimo bilo koji tim na svetu i radujemo se još jednom uzbudljivom takmičenju - podvukao je Ze Roberto.

ODBOJKA NA FUDBALSKOM STADIONU

Ove sezone je i 70 godina od prvog Svetskog prvenstva u Moskvi. Taj šampionat biće upamćen i po tome što su se utakmice igrale na fudbalskom stadionu Dinama. A ovaj 19. je prvi koji će se održati u dve zemlje - Holandiji i Poljskoj. U Zemlji lala prvenstvo počinje u Arnemu i to na fudbalskom stadionu Vitesea, utakmice prve faze su i u Gdanjsku. U drugoj fazi Roterdam je domaćin grupe E, a Lođ grupe F. Četvrtfinale se igra u Roterdamu i Gljivicama. Polufinale je u Apeldornu i Gljivicama. Finale i mečevi za medalju igraće se 15. oktobra u Apeldornu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja

Darko Miličić je jedna od najzanimljivijih ličnosti u našoj košarci. Svrstavan svojevremeno među najveće talente na svetu, izabaran je čak kao drugi pik na NBA draftu, ispred mnogih potonjih zvezda. U NBA ligi, međutim, nije uspeo. U Americi mu se i danas mnogi podsmevaju zbog toga. Ali… Upravo je ekipa najvećeg američkog sportskog medija, ESPN-a, ne tako davno doputovala u Srbiju da sazna nešto više o našem nekadašnjem reprezentativcu. Ono što su otkrili – zaprepastilo ih je.

07. 05. 2023. u 19:16

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)