FINA KONAČNO REAGOVALA NA ZLOUPOTREBU: Nova pravila u vezi sa transrodnim sportistima

Tanjug

19. 06. 2022. u 21:39

MEĐUNARODNA plivačka federacija (FINA) odlučila je danas da ograniči učešće transrodnih sportista u elitnim ženskim takmičenjima i da oformi radnu grupu sa zadatkom da za njih na nekim takmičenjima omogući "otvorenu" kategoriju.

ФИНА КОНАЧНО РЕАГОВАЛА НА ЗЛОУПОТРЕБУ: Нова правила у вези са трансродним спортистима

FOTO: AP

Odluka je doneta tokom vanrednog generalnog kongresa FINA na marginama Svetskog prvenstva u Budimpešti nakon što su članovi upoznati sa izveštajem radne grupe za transrodne osobe koju čine ugledne ličnosti iz oblasti medicine, pravna i sporta, prenosi Rojters.

Nova procedura će zahtevati od transrodnih takmičara da završe tranziciju do svoje 12. godine kako bi mogli da se takmiče u ženskim takmičenjima.

- Ovo ne znači da mi ohrabrujemo da se ove tranzicije rade pre 12. godine. To kažu naučnici, jer ako pol promenite posle puberteta stičete prednost i to nije fer - rekao je Džejms Pirs, predstavnik za medije predsednika FINA Huseina Al Musalema.

Odluka je usvojena sa oko 71 odsto glasova za, a o njoj su se izjašnjavali članovi 152 nacionalne federacije na kongresu u Puškaš areni u glavnom gradu Mađarske, navodi britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)