ŠTA BI REKAO TEOFILO STIVENSON? Kubanskim bokserima posle 60 godina odobreno da pređu u profi ring

S. R.

05. 04. 2022. u 21:16

POVRATAK kubanskih boksera u elitne vode! Prvi put posle čak 60 godina, odnosno od 1962, kada je nakon revolucije Fidel Kastro ukinuo profesionalni sport.

ШТА БИ РЕКАО ТЕОФИЛО СТИВЕНСОН? Кубанским боксерима после 60 година одобрено да пређу у профи ринг

FOTO: BSS

"Plemenita veština" je ovoj karipskoj zemlji na amaterskom nivou podarila 80 zlatnih medalja na svetskim prvenstvima i 41 najsjajnije odličje na olimpijskim igrama.

- Tri i po godine radimo na ugovoru koji odgovara filozofiji našeg sporta, a koji dozvoljava ulazak sportista u profesionalni boks. U prvoj fazi uključićemo tim od pet ili šest boksera, koji će otići u Evropu ili Latinsku Ameriku, potom će se vratiti u kubansku školu - istakao je predsednik Saveza Alberto Puč.

Takođe, potpisan je ugovor sa meksičkom kompanijom "Golden ring", a prve borbe su zakazane za maj. Od 2014. boks je na poluprofesionalnom nivou, a lokalni tim koji učestvuje u Svetskoj bokserskoj seriji (VBC) osvojio je tri titule u poslednjim pet izdanja.

- Učešće na profesionalnim ligama poboljšaće naš nivo, jer ćemo se součiti sa najboljim bokserima, to će nam omogučiti da ostanemo u eliti - rekao je dvostruki olimpijski i petostruki svetski šampion Hulio Sezar la Kruz.

Ovim su se stekli svi uslovi da konačno u ringu na najvišem mogućem nivou u "plemenitoj veštini" vidimo najbolje boksere sa Kube. Jedan od najvećih "udarača" Teofilio Stivenson (po tri zlata na OI i SP) morao je da odbije borbu za Muhamedom Alijem, jer je mogao da izgubi državljastvo ukoliko napusti zemlju. Isti slučaj je kasnije zadesio i šestostrukog uzastopnog svetskog šampiona Feliksa Savona (i on ima tri olimpijska zlata), kojem su "mahali" velikom svotom novca da uđe u ring sa Majkom Tajsonom...

BONUS VIDEO - Sportski skandal koji je ušao u istoriju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!