ZLATNA KRUNA KARIJERE: Srpski parastrelac Dragan Ristić osvojio jedino odličje koje mu je nedostajalo

S. O. - S. B.

01. 09. 2021. u 20:43

ZLATO, srebro i bronza! Fantastičan uspeh srpskih sportista na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Najsjajnije odličje zasijalo je na grudima najboljeg na planeti, Dragana Ristića, našeg reprezentativca u streljaštvu.

ЗЛАТНА КРУНА КАРИЈЕРЕ: Српски парастрелац Драган Ристић освојио једино одличје које му је недостајало

FOTO: PSSS

Do srebra je čunj Dobacio Željko Dimitrijević, a bronzu su stonoteniskim reketima izborile Borislava Perić-Ranković i Nada Matić.

Ristić, evropski i svetski šampion u streljaštvu slavio je u gađanju vazdušnom puškom iz ležećeg stava 10 metara, u kategoriji SH2, sa 255,5 krugova, srebrni je Ukrajinac Kovalčuk (254,7), a bronzani Slovenac Tiršek (232,4). Zdravko Savanović je bio 20, a Laslo Šutanji 47.

Osvajanjem zlata na POI, Ristić je postigao najveći uspeh u karijeri, a ujedno i popunio riznicu jedinom titulom koja mu je nedostajala. U prethodnih nekoliko godina Dragan je u ovoj disciplini skupljao samo zlatne medalje na SP, EP, na turnirima Svetskog kupa.

- U prvoj seriji sam osetio tenziju, pritisak, ali kad je to stalo uspeo sam da odradim kvalifikacije kako je trebalo. U finalu je sve nekako brzo išlo, nismo imali vremena da razmišljamo. Posle prvih pet metaka, koji su bili izvanredni, osetio sam da ću uspeti ne samo da osvojim medalju, već i zlato - rekao je Ristić za RTS.

Ristić je ovim odličjem na Paraolimpijskim igrama, kompletirao zlatnu nisku.

- San svakog sportiste je da osvoji paraolimpijsku medalju. Od 2017. i Svetskog kupa u Osijeku, EP, dva SP, nekoliko svetskih kupova... sa svih tih takmičenja došao sam sa zlatnom medaljom. Ovo je kruna tog rada - ponosan je Ristić.

- Hvala treneru Vladimiru Pajiću, mojoj porodici, suprugi, sinu. Hvala Srbiji.

DRAGANU UDES PROMENIO ŽIVOT

DRAGAN Ristić rođen je u Kragujevcu, 9. oktobra 1978. godine, a život mu je promenila saobraćajna nesreća koja ga je 1999. ostavila u kolicima. Dve godine je proveo na rehabilitaciji, sa ocem kao velikom podrškom, a pošto ga je povreda vezala za stan, počeo je da se bavi proizvodnjom ukrasnih kesa.

Prvi kontakt sa streljaštvom imao je 2005, na Sportskim republičkim igrama za osobe sa invaliditetom, a sa ozbiljnim radom u kragujevačkom streljačkom klubu "Čika Mata" počeo je tri godine kasnije, na nagovor selektora paraolimpijske streljačke reprezentacije Nenada Pajića. Posle toga su počele da stižu i medalje...

Željko Dimitrijević je bacio čunj čak 35,29 metara, što je njegov najbolji rezultat u karijeri i čak tri puta je bio bolji od svog dojučerašnjeg svetskog rekorda (34,71).

Ali, Rus Musa Tajmazov je u prvoj seriji postavio novi svetski rekord (35,42) i tako osvojio zlato.

Zlatne stonoteniserke, Borislava i Nada, nisu uspele da se plasiraju u finale, pošto su u polufinalu izgubile dve partije od sjajnih Šveđanki, Ane Karan i Ingele Lundbek (0:2).

Tako su naše trofejne paraolimpijke morale da se zadovolje bronzanom medaljom, jedinim odličjem srpske stonoteniske ekspedicije u Japanu.

- Ostaje žal što nismo uspeli da izborimo finale - kaže Zlatko Kesler, selektor i trener naše reprezentacije u telefonskom razgovoru.

- Nekako, nije nas išlo ceo turnir, a nismo odigrali na nivou na kojem je trebalo. Loptica je iz nekog razloga završavala pored stola, tako da nas je, može se reći, sportska sreća ovog puta napustila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)