TIHIM HODOM KA ISTORIJI: Nikola Jokić daleko odmakao konkurentima u trci za nagradu MVP

Vladimir Preradović

17. 04. 2021. u 21:24

SKORO nečujnim koracima u poređenju sa medijskom bukom koju prave konkurenti, Nikola Jokić hoda ka večnosti. Šesnaest utakmica pre kraja regularnog dela NBA sezone, čini se da takmičenje za najkorisnijeg igrača lige (MVP) odavno nije bilo izvesnije.

ТИХИМ ХОДОМ КА ИСТОРИЈИ: Никола Јокић далеко одмакао конкурентима у трци за награду МВП

FOTO: AP

U trijumfu Denvera nad Hjustonom (128:99), srpski centar je u svom laganom somborskom ritmu priložio MVP kampanji jubilarni 50. dabl-dabl učinak u sezoni - 29 poena za samo 27 minuta, 16 skokova, sedam asistencija, dve ukradene lopte i nijedna izgubljena.

Za razliku od glavnog rivala za najprestižniju individualnu nagradu, centra Filadelfije Džoela Embida kome ne silaze sa usana reči "ja sam MVP", nije ni pomenuo svoj status daleko najvećeg favorita u ovoj trci. A razlika između njega i kamerunskog centra, po glasovima medija, iznosi 568 poena. Primera radi, nijedan MVP pobednik nije imao više od 224 poena prednosti nad drugoplasiranim (Džejms Harden u odnosu na Lebrona Džejmsa 2018. godine).

Još nešto odvaja Jokića od MVP pratilaca. Nije propustio nijednu utakmicu u dosadašnjem delu sezone, ostali iz top 10 izuzev centra Jute Rudija Gobera - čak 76!

- I to je ono zbog čega je MVP - kaže trener Denvera Majk Meloun, jedan od retkih Nikolinih glasnogovornika. - Nije da nismo imali povređenih igrača, ali on drži ovaj tim među četiri najbolja u snažnoj konkurenciji Zapadne konferencije. Onda pogledate njegovu statistiku i vidite da su to istorijske brojke.

Jokić nikad nije bio tip igrača koji bilduje statistiku. Brojke dolaze njemu, ne on njima. Nikola samo osluškuje puls utakmice i radi ono što je u određenom trenutku najpotrebnije. Ne njemu, nego njegovom timu. Doći će dan kada mora da odstupi od svog mentaliteta, prisvoji loptu i postigne 50 poena, kao u meču sa Sakramentom 6. februara.

Biće češći oni saigračima deli božićne poklone, kao protiv Hjustona 29. decembra kada je asistirao 18 puta, ili kada je u meču sa Finiksom 24. januara uhvatio 22 lopte.

Kada dobro promešate sve sastojke Nikoline somborske kuhinje, dobijete statistički obrok kao iz restorana sa tri Mišlenove zvezdice - 26,1 poen, 11 skokova i 8,8 asistencija prosečno u sezoni. To ne znači da će biti uslikan u objektima tog renomea, više mu prija ambijent kariranih stolnjaka sa limenkama "zaječarca". Nećete ga sresti ni na društvenim mrežama, prostoru kojim suvereno vladaju njegovi MVP konkurenti.

- Ne brine o reflektorima, o svom egu - kaže Meloun.

- Ne podnosim one koji stalno kače na "Tviter" selfije. Nikad nisam video Nikolu da to radi, to je nešto što volim kod njega pored činjenice da je veliki, veliki igrač.

I bez samoreklamerskih izjava i selfija, Jokić sigurnim korakom ide ka večnosti. Tamo ga čeka probrano društvo neameričkih igrača sa MVP titulom - Hakim Olajdžuvon, Stiv Neš, Dirk Novicki i Janis Adetokumbo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVE REČI KRALJA: Kada čujete šta je Lebron DŽejms rekao o Jokiću shvatićete zašto je jedan od najvećih na svetu (VIDEO)