SRBI HARAJU EVORLIGOM: Dominacija naših košarkaša u elitnom takmičenju

V. PRERADOVIĆ

09. 03. 2021. u 20:50

FASCINANTNA sezona Nikole Jokića u NBA zaklonila je pogled naše javnosti ka činjenici da srpski košarkaši haraju aktuelnim izdanjem Evrolige.

СРБИ ХАРАЈУ ЕВОРЛИГОМ: Доминација наших кошаркаша у елитном такмичењу

FOTO: N. Paraušić

Dugo nismo imali protagoniste koji u tolikoj meri kroje igru svojih timova u elitnom evropskom klupskom takmičenju.

Marko Gudurić/FOTO: N. Paraušić

Na prvom mestu Vasilije Micić, apsolutni lider Efesa, jednog od glavnih kandidata za titulu. Naš 27-godišnji plejmejker, kojeg su "poznavaoci" igre neretko omalovažavali, igra sezonu karijere i legitimni je MVP kandidat, iako je 11. po prosečnom indeksu korisnosti. Nijedan igrač u Evroligi ne utiče na igru svoje ekipe kao Vasa, ni zvezda Barselone Nikola Mirotić kao prvi na ovoj listi.

Micić je trenutno šesti strelac takmičenja (16,3), sedmi asistent (5) i 14. kradljivac lopti (1,2), protiv Fenerbahčea otplesao je rekordnu tačku sa 37 poena i dva puta u dosadašnjem delu sezone osvajao priznanje za najkorisnijeg igrača nedelje. Ukupno peti put u karijeri, čime se izjednačio sa Milošem Teodosićem, poslednjim srpskim igračem koji je bio MVP Evrolige, sada već daleke 2010. godine. Ukoliko se Evroliga ne bude slepo držala gole statistike, Micić bi mogao da se pridruži Teu na popisu najboljih u sezoni.

Vladimir Lučić/FOTO: N. Paraušić

Nedeljnu MVP nagradu ove sezone dva puta su osvajali i Vladimir Lučić i Nemanja Nedović, koji takođe igraju košarku karijere. Bivši kapiten Partizana je možda i ključni faktor fenomenalne sezone Bajerna, naravno, uz trenerski potpis Andree Trinkijerija. Osmi je na MVP listi, obeležio je prvu evroligašku nedelju rekordom karijere od 26 poena u meču sa Makabijem, nešto kasnije još jednu rekordnim indeksom korisnosti u svojoj osmoj sezoni u elitnom takmičenju (35 u duelu sa Valensijom).

Nemanja Nedović/FOTO: N. Paraušić

Panatinaikos igra daleko ispod nivoa svog renomea, ali bi svakako bio još lošiji da letos nije doveo Nemanju Nedovića. Našem 29-godišnjem beku, koji igra sedmu evroligašku sezonu, bilo je potrebno mnogo vremena i različitih sredina da ubedi skeptike da može da bude vođa tima iz najvišeg evropskog društva. Deli sa Mirotićem četvrto mesto na listi strelaca (16,7), trenutno se povreda isprečila njegovoj briljantnoj košgeterskoj kampanji iz ove sezone, u kojoj je sa 39 poena protiv Makabija postavio lični rekord karijere. Tu su i 33 u meču sa Asvelom, 28 u duelu sa Fenerbahčeom...

Nikolu Kalinića nećete pronaći u vrhu statističkih kategorija, ali hoćete u svakom segmentu igre Valensije, koja bi plasmanom u plej-of zadržala status evroligaša. Naš 29-godišnji košarkaš je tokom februara održao nadu svog tima i zaslužio priznanje MVP meseca prosečnim učinkom od 15,3 poena, 5,7 asistencija, 3,7 skokova i 1,3 ukradene lopte u pobedama protiv CSKA, Reala i Zenita.

Nikola Kalinić/FOTO: N. Paraušić

Oko statistike samo je delimično uhvatilo ono što najbolji igrač Valensije radi tokom njenog pohoda na top osam, što je slučaj i sa uticajem Nikole Milutinova na igru CSKA. Odnosno, dok je mogao da igra. Povreda ramena zbog koje je završio sezonu ozbiljno je uzdrmala "armejce", koji su ostali bez najkorisnijeg igrača decembra, kada je u šest mečeva beležio dabl-dabl u proseku (12,3 poena i 12,5 skokova). U trijumfu posle produžetka na gostovanju u Milanu, naš 26-godišnji centar je sa 16 ofanzivnih skokova srušio dotadašnji rekord Evrolige iz 2006. godine (11).

Nikola Milutinov/FOTO: Dragana Stjepanović

Srpski pečat ovoj sezoni Evrolige udario je i Marko Gudurić, koji je od povratka u Fenerbahče promenio lični opis tima. Do tada je turski velikan imao pet od 15, od tada 12 od 13! Sa prosekom od 11,8 poena oformio je veliku trojku sa Nandom de Koloom i Janom Veselim, koja je lansirala Fener u plej-of zonu.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)