"SVETI" SAVA: Milenko je bio ljubimac navijača ali i svedok stvaranja muzičkog "novog talasa" (VIDEO+FOTO)

Novosti online

01. 03. 2021. u 19:15

NAVIJAČI Partizana skandirali su osamdesetih godina prošlog veka "Sveti Sava" posle svakog Savovićevog koša, skoka ili blokade.

СВЕТИ САВА: Миленко је био љубимац навијача али и сведок стварања музичког новог таласа (ВИДЕО+ФОТО)

foto: fejsbuk

Pamte ga kao vrsnog centra i kao sportskog direktora u sezoni kad su se crno-beli okitili titulom šampiona Starog kontinenta.

- To se desilo vrlo brzo i neočekivano za mene i za Željka Obradovića da te prve godine i pored toga što smo samo jednu utakmicu odugrali u Beogradu postanemo prvaci Evrope, to je bila godina kao iz snova - sećao se Milenko.

Ipak, on je i van košarke bio neverovatna ličnost i družio se sa mnogim istaknutim imenima jugoslovenske rok scene.

Sve u Partizanu je iznenadio kada se sa pramenom kose ofarbanim u crveno pojavio na treningu, a to je uradio zbog - panka!

- Kad su se pojavili pank i "Novi talas", sve sam zaboravio i počeo sam samo to da slušam. Ofarbao sam zbog panka mali pramen kose u crveno. Dolazim na trening Partizana i trener me izbaci. Kaže mi: "Na šta ličiš, čoveče". Bilo je diskretno, ali morao sam da odsečem taj pramen. Tad mi je bilo krivo zbog toga - prisećao se Savović u intervjuu za jedan časopis.

On je završio 11. beogradsku gimnaziju zajedno sa frontmenom i osnivačem "Električnog orgazma" Srđanom Gojkovićem Giletom, a jako je često bio gost kultnog kluba "Akademija" u kome su svi velikani beogradske rok scene počeli svoj uspon ka slavi.

foto: fejsbuk

- Nas nekoliko košarkaša je Savović uveo u rokenrol, ali tada je bilo drugačije vreme i bilo je sve mnogo kulturnije pa i odnos između sporta, kulture i umetnosti. Gile, Čavke, Banana i Švaba su bili obeležje nekog bunta protiv šunda tog vremena, onda su postali deo pank scene pa opšteprihvaćen jugoslovenski bend, a mi smo se družili sa njima, odlazili smo do SKC-a, Akademije - govorio je nekadašnji Milenkov saigrač Goran Grbović.

foto: fejsbuk

Sjajni centar bio je svedok nastajanja plodne i inspirativne alternativne rok scene. Kao velika košarkaška zvezda bio je čest gost koncerata i posećivao je sva kultna mesta Beograda osamdesetih godina.

- Tada je ceo Beograd bio na Akademiji. Kad već pominjemo taj novi talas i EKV, Električni orgazam, Idole, da ne zaboravimo Šarla Akrobatu i Dušana Kojića Koju. U neku ruku da, bio sam svedok nastajanja te Yu rok scene - pričao je Savović.

Savović je rođen u Trebinju 18. jula 1960. godine, a preminuo je 1. marta 2021. godine. Kao košarkaš ostavio je dubok trag u Partizanu, a igrao je još za špansku Granadu i Vojvodinu.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)