VELIKI TROŠKOVI ZA KOŠARKAŠKE KLUBOVE: Testovi i putovanja koštaju 370.000 evra

V. P.

02. 09. 2020. u 08:45

DO početka košarkaške sezone ima malo vremena i mnogo nedoumica. U ovom trenutku je izvesno samo da će klubovi, finansijski već pogođeni efektima virusne pandemije, biti izloženi dodatnim troškovima usled obaveznih zdravstvenih protokola.

ВЕЛИКИ ТРОШКОВИ ЗА КОШАРКАШКЕ КЛУБОВЕ: Тестови и путовања коштају 370.000 евра

FOTO: M. Vukadinović

Kada je u pitanju ABA liga, radi se o trošku testiranja za 13 gostovanja koji ukupno iznosi oko 13.000 evra, računajući cenu testa i brojnost ekspedicije sportskih timova. Crvenu zvezdu čeka i 17 putovanja u okviru evroligaške sezone, što znači dodatnih 17.000 evra rashoda.

U slučaju da Evroliga uvede kao obavezu čarter-letove kao smanjivanje rizika od zaraze, finansijski udar iz temelja bi protresao mnoge učesnike elitnog takmičenja. Crveno-bele bi to koštalo oko 340.000 evra, što je godišnja plata za naše uslove dobro plaćenog stranog igrača. Pod tim udarom povijao bi se i Partizan kao učesnik Evrokupa, odnosno takmičenja koje takođe organizuje Evroliga.

"MEHUR"

ALTERNATIVA za "uobičajen" start sezone je takozvani mehur, odnosno okupljanje svih učesnika na jednom mestu, gde bi se odigralo nekoliko kola.

Evroliga organizuje probne balone u vidu predsezonskih turnira u Valensiji i Kaunasu, ali bi takav način doveo u nezavidnu poziciju sve nacionalne lige. Jedino rešenje je dogovor svih košarkaških struktura, uključujući i FIBA.

Pominje se mogućnost da "Turkiš erlajns" kao sponzor Evrolige pruži pomoć klubovima u organizaciji čarter-letova. Do sada, samo su litvanski Žalgiris i milanski Armani potvrdili da će njihovi timovi koristiti specijalne letove za evroligaška gostovanja.

Situacija sa ABA ligom je jednostavnija, jer uglavnom podrazumeva putovanja autobusom, direktan smeštaj u delove hotela rezervisane samo za gostujuće timove. Samim tim, mogućnost pojave i širenja zaraze drastično je redukovana.

Evroliga mora da povede računa i o gubitku klubova uzrokovanom zatvorenim blagajnama. Primera radi, Zvezda je prošle sezone od prodaje sezonskih ulaznica prihodovala 1,5 miliona evra. U ovom trenutku, taj deo zarade je na nuli, jer se i dalje čekaju odluke o načinu na koji će početi sezona, u prvom redu Evrolige.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)