DONČIĆEV POTPIS NA OSTAVCI DIVCA: Kakva je sudbina Bogdanovića, Bjelice i Stojakovića u Sakramentu posle odlaska generalnog menadžera?

V. Preradović

15. 08. 2020. u 19:54 >> 20:03

JEDAN od najvoljenijih igrača u istoriji Kingsa podneo je ostavku na funkciju generalnog menadžera.

ДОНЧИЋЕВ ПОТПИС НА ОСТАВЦИ ДИВЦА: Каква је судбина Богдановића, Бјелице и Стојаковића у Сакраменту после одласка генералног менаџера?

Foto: EPA

Vlade Divac je odlučio da prepusti nekom drugom ulogu prvog operativca posle petog neuspešnog pokušaja da fanovima Sakramenta priušti uživanje u plej-of košarci.

U "Diznijevom svetu" u Orlandu produžen je niz bez doigravanja na 14 sezona, učinkom od 31 pobede i 41 poraza. Bio je najduži među NBA "franšizama" i pre nego što su "kraljevi" ušli u "mehur" na Floridi.

- Bila je čast i privilegija raditi kao generalni menadžer Kingsa. Želim da se zahvalim vlasniku Viveku Ranadivu na prilici i da pohvalim sve divne kolege sa kojima sam imao zadovoljstvo da radim tokom svog mandata. Sakramento i Kingsi će uvek imati posebno mesto u mom srcu i želim im sve najbolje u budućnosti - rekao je Divac na kraju petogodišnje misije u odelu generalnog menadžera.

Njegov posao privremeno će obavljati Džo Dumars, arhitekta šampionskog tima Detroita iz 2004.

- Teška odluka, ali verujemo da je ovo najbolji put kojim možemo da krenemo kako bismo izgradili pobednički tim koji naši navijači zaslužuju. Zahvalni smo Divcu na odlučnosti, posvećenosti i napornom radu na terenu i van njega. On će zauvek biti deo porodice Kingsa - saopštio je vlasnik tima Ranadiv, koji je u bližoj prošlosti imao toliko poverenja u nekadašnjeg asa Sakramenta da mu je produžio ugovor do leta 2023.

Pozicija trenera Luka Voltona za sada nije ugrožena, iako ga mnogi navijači Sakramenta smatraju suodgovornim za plej-of podbačaj ove sezone. Angažovao ga je Divac prošle godine, prethodno uručivši otkaz Dejvu Jegeru posle najuspešnije sezone od 2005/06.

Bila je to jedna od pogrešno postavljenih cigli tokom reizgradnje tima, započete "trejdom" Demarkusa Kazinsa u Nju Orleans 2017.

STOJAKOVIĆ SIGURAN

ODLUKA Divca da se povuče sa mesta generalnog menadžera Sakramenta ne bi trebalo da utiče na status Predraga Stojakovića, njegovog dosadašnjeg pomoćnika. Lokalni mediji navode da je Peđa u ovom trenutku "siguran" i da neće biti domino efekta nakon odlaska Divca sa pozicije glavnog operativca.

- Razumem da su neki fanovi uznemireni, podržavali su Markusa koliko i ja. Ali, verujem da ćemo biti bolji za dve godine. Ako nisam u pravu, odstupiću - komentarisao je tada Divac odluku koja je izazvala oprečne reakcije.

Kingsi su i pre nego što je Divac seo u fotelju imali istoriju krupnih promašaja na draftu. Recimo, 2012. su izabrali Tomasa Robinsona pre Demijana Lilarda, godinu kasnije Bena Meklemora pre Si-Džej Mekaluma. U toj klasi bili su i aktuelni MVP Janis Adetokumbo i dvostruki najbolji defanzivac lige Rudi Gober.

Divčevu menadžersku karijeru obeležio je draft 2018, na kojem su Kingsi kao vlasnici drugog pika preskočili Luku Dončića i odabrali Marvina Beglija, koji je zbog povreda odigrao samo 75 utakmica tokom dve sezone. U tom periodu je slovenački as postao legitimni MVP kandidat i posredno odredio ovakvu sudbinu Divca na mestu generalnog menadžera.

Navijači Sakramenta gajili su prema njemu suprotne emocije u odnosu na one iz igračke karijere, kada je od 1998. do 2004. bio deo tima koji je šest puta igrao u plej-ofu. Zbog toga je njegov dres s brojem 21 povučen iz upotrebe 2009. godine. Odluka da se povuče sa menadžerske pozicije obnoviće simpatije fanova prema jednom od najvoljenijih igrača u istoriji Kingsa.

STATUS BOGDANOVIĆA I BJELICE

BOGDANU Bogdanoviću je istekao trogodišnji ugovor sa Sakramentom i postaje ograničeno slobodan agent, što znači da Kingsi mogu da ga zadrže ako izjednače ponude drugih timova. Postoji i opcija da srpski bek prihvati takozvanu kvalifikovanu ponudu Kingsa za narednu sezonu (nešto preko deset miliona dolara) i narednog leta postane slobodan agent.

Nemanja Bjelica ima ugovor za narednu sezonu na 7,15 miliona dolara, koji će postati garantovan ukoliko Sakramento do 17. oktobra ne odluči da ga otpusti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri