KO PRODAJE MAGLU? ABA liga već dugo nema garantovano mesto u Evroligi

V. P.

24. 05. 2024. u 22:45

VEST je ono što odavno nije vest - ABA liga nema garantovano mesto u Evroligi. Nije ga imala ni dok je u aktima elitnog takmičenja stajalo da šampion ima prioritet u dobijanju jedne od specijalnih pozivnica.

КО ПРОДАЈЕ МАГЛУ? АБА лига већ дуго нема гарантовано место у Евролиги

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Tom sporazumu istekao je rok još pre tri godine, tako da se u pravilniku više nigde ne pominje regionalna liga kao entitet u okviru evroligaške strukture.

Zbog toga čudi burna reakcija na izjavu direktora Paulijusa Motiejunasa da šampionska titula u ABA ligi ne znači i ulaznicu za Evroligu.

- Više nije situacija „pobediš i uđeš“, plasman u domaćim šampionatima više nije važan - rekao je litvanski operativac uoči fajnal-fora u Berlinu. - Svako ima šansu, razgovaramo sa svima. Konačnu odluku donose klubovi vlasnici A licenci, moj zadatak je da im iznesem kriterijume ocenjivanja kako bi bolje mogli da razumeju pre odlučivanja.

Dakle, Zvezda nije automatski obezbedila učešće u Evroligi osvajanjem sedme jadranske krune, kao što nije ni Partizan prethodne sezone. Crveno-beli su pohitali da ukažu na to da im je na februarskom sastanku sa predsednikom Dejanom Bodirogom i njegovom desnom rukom Motiejunasom saopšteno da pobednik ABA lige ima garantovano mesto. Čelnici Evrolige nemaju ovlašćenje da iznesu stav u tako eksplicitnoj formi, jer o tome odlučuje 11 klubova suvlasnika - Real, Barselona, Baskonija, Panatinaikos, Olimpijakos, Efes, Fenerbhče, Žalgiris, Makabi, Milano i CSKA, kome je trenutno suspendovano pravo glasa.

ODLUKA POČETKOM JULA

SASTANAK klubova suvlasnika Evrolige, na kome će odlučivati o učesnicima naredne sezone, biće održan početkom jula.

Na stolu će se naći i Dubai kao potencijalni učesnik Evrokupa, što zbog otpora nekih timova više niko ne uzima zdravo za gotovo. ABA liga je požurila da ga primi u svoje okrilje kako bi sačuvala sve tanju nit povezanosti sa Evroligom.

Večitim rivalima je sugerisano da će ABA kao liga koja pokriva region istorijskog značaja za evropsku košarku skoro izvesno imati predstavnika u Evroligi, ali garancije nisu mogli da dobiju. Kao što na mesto ne mogu sa sigurnošću da računaju ni Valensija, Virtus, Alba, pa ni osvajač Evrokupa Pariz ukoliko ne ispuni kriterijume ili ne odradi dobar lobistički posao u krugovima vlasnika A licenci. A njih najviše interesuje sopstveni profit.

- Nama je stalo do Berlina kao tržišta, ali Alba je jedan od pet klubova u konkurenciji za četiri pozivnice - rekao je Motiejunas.

Nije verovatno da će Zvezda kao prvak ABA lige ostati bez famozne „vajld“ karte, velika je verovatnoća i da će status evroligaša zadržati i Partizan, ali nikome iz ABA lige odavno ništa nije garantovano.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)