DOVOLJNO ZA ABA, MALO ZA EVROLIGU: Zvezdi potrebne temeljne promene za napad na plej-of/plej-aut

V. Preradović

22. 05. 2024. u 07:00

DOK u ušima zvezdaške navijačke populacije još odjekuje eho šampionske pesme, lako je zaboraviti drugu najgoru sezonu u Evroligi od uvođenja ligaškog sistema.

ДОВОЉНО ЗА АБА, МАЛО ЗА ЕВРОЛИГУ: Звезди потребне темељне промене за напад на плеј-оф/плеј-аут

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Osim zadovoljstva time što je u finalu ABA lige Partizan savladan sa maksimalnih 3:0, sedma regionalna titula predstavlja i priliku da klub pokaže da je u stanju da uči na svojim greškama i da naredne sezone u elitnom evropskom takmičenju ostane u igri za plej-of/plej-aut do samog kraja.

Trenutno je u fokusu predstava o Janisu Sferopulosu kao o treneru koji je šest puta zaredom pobedio Željka Obradovića, u drugom planu je podatak da je u Evroligi imao samo deset pobeda u 30 utakmica. Tačno je da grčki stručnjak nije selektirao ekipu, ali je tačno i da se u najmanju ruku nije proslavio doselekcijom (Fredi Gilespi, Džavonte Smart). Trej Tompkins je dao doprinos u finalu, posle kojeg je izrazio želju da ostane u klubu. Nekada jedan od najboljih krilnih centara u Evropi krajem maja puni 34 godine, povrede su postale redovne, i kao takav može da bude samo rezervna opcija na poziciji „četvorke“.

- Zadržaćemo jezgro igrača, ne želimo da se brzo menjamo - rekao je Sferopulos nedavno za litvanski „Basketnjuz“. - Moramo da idemo sa bazom igrača koji su tu, a zatim da imamo neke dodatke koji će im pomoći da igraju još bolje. Već imamo lidere u timu, samo treba da razmislimo kako da ih podržimo.

Sasvim izvesno, mislio je na Miloša Teodosića i Nemanju Nedovića. Iako je napunio 37 godina, Teo je u mnogim mečevima bio lider, dok je Nedović suviše oscilirao da bi mogao da se uvrsti u tu kategoriju. Najboljem plejmejkeru srpske košarke od njenog osamostaljenja ističe ugovor i verovatnije je da će biti produžen od njegove eventualne odluke da završi karijeru. Za Tea i u 38. ima mesta u bilo kom evroligaškom timu, ali sa drugačijom ulogom od one koja mu je upala u ruke nakon odlaska Šabaza Nejpira. Zvezdi je potreban kvalitetan prvi plejmejker i tu ne sme da bude greške.

Nažalost, zbog povreda kolena Nikola Topić je ove sezone odigrao tek osam utakmica, izvesno poslednjih u crveno-belom dresu. Predviđa mu se visok izbor na NBA draftu, što automatski znači momentalnu selidbu u najbolju ligu sveta. Jago dos Santos je osvojio MVP priznanje za finale ABA lige, ali po svemu viđenom tokom evroligaške sezone može da bude samo rezervni plejmejker tima sa plej-of ciljem.

STRANCI U SUPERLIGI

CRVENU zvezdu u petak očekuje prvi meč polufinala plej-ofa Superlige protiv FMP (20.30), u četvrtak do 14 časova ima obavezu da dostavi spisak igrača na kojem ima mesta za najviše četiri stranca.

Prelom ruke eliminisao je Adama Hangu, izvesno je da u završnici prvenstva Srbije neće igrati Majk Tobi, Džavonte Smart i Fredi Gilespi. To znači da će u pohod na 24. nacionalnu strani aduti biti Jago dos Santos, Rokas Gedraitis, Trej Tompkins i Džoel Bolomboj.

Ugovori ističu i kapitenu Branku Laziću, Rokasu Gedraitisu, Treju Tompkinsu, Frediju Gilespiju, Majku Tobiju i Džavonteu Smartu. Poslednju trojicu nećemo gledati u Zvezdi iduće sezone, Litvanac nije doneo timu ono što se očekivalo kada je doveden kao zamena za Ognjena Dobrića, takođe ni Adam Hanga. Za Lazića se ne postavlja pitanje da li će nastaviti da bilduje sa dizanjem pehara u timu crveno-belih, dok se Džoel Bolomboj tokom sezone izborio za novi ugovor. Minutaža Dalibora Ilića i Stefana Lazarevića bila je takva da je razlaz u obostranom interesu, slično važi i za Marka Simonovića pozajmljenog Bešiktašu.

Poznato je da će crveno-bele pojačati centar Mege Uroš Plavšić, moguće i talentovani bek Nikola Đurišić ukoliko posle NBA drafta ne dobije ponudu koja se ne odbija. Čini se da su Zvezdi ipak potrebne temeljne promene ukoliko želi da izađe iz evroligaškog sivila, jer se takvi budžeti ne prave za potrebe regionalnih i domaćih trofeja.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića