A SAD (NE)MOGUĆA MISIJA: Zvezdin derbi zalet za rehabilitaciju ciljeva u Evroligi

V. Preradović

29. 01. 2024. u 22:53

MARATONSKI derbi ispraznio je magacine Crvene zvezde. Emocije i snaga nakon dva i po sata mentalne i fizičke bitke sa Partizanom, odlučene sprintom Jaga dos Santosa od koša do koša, na kritičnom su nivou pred nastavak evroligaškog maratona.

А САД (НЕ)МОГУЋА МИСИЈА: Звездин дерби залет за рехабилитацију циљева у Евролиги

FOTO: M. Vukadinović

Drugim vezanim trijumfom nad večitim rivalom (88:86) praktično je zacementirano prvo mesto u ABA ligi i prednost domaćeg terena u svim plej-of rundama. Sada, bez tog balasta, crveno-beli imaju obavezu da u elitnom takmičenju pokušaju da uhvate priključak sa grupom timova u konkurenciji za prelazak preko plej-in crte, odnosno za plasman u top 10.

Ključna nedelja za rehabilitaciju evroligaškog cilja počinje u utorak utakmicom 24. kola sa Valensijom u "Areni" (20.00), na istom mestu i u isto vreme ugostiće u petak Barselonu. Španska kragna mogla bi da uguši inače minijaturne šanse, koje bi prodisale u slučaju da Zvezda popravi skor sa 9-14 na 11-14.

- Dobra pobeda, u odličnom trenutku - priča Miloš Teodosić, koji je u rovitom stanju odigrao 18 minuta u derbiju. - Možemo malo opuštenije da dočekamo kraj Jadranske lige, što ne znači da nećemo igrati ozbiljno i da se nećemo zalagati. Verujem da nismo još izgubili šanse za top 10, da i dalje sve zavisi od nas. Ako budemo igrali i zalagali se kao protiv Partizana, ne računajući poslednjih pet minuta, verujem da će sve zavisiti od nas.

Pobede u derbiju obično su stimulans, ne i za ovu varljivu ekipu. Nakon prethodne u evroligaškom duelu sa Partizanom u 19. kolu, propala je kroz parket dvorane Asvela u Lionu i vratila se dva koraka unazad.

- Ova pobeda jeste bitna, ali ne bi nam bio prvi put da odigramo loše posle jedne ili dve dobre utakmice. Nadam se da ćemo da naučimo nešto na svojim greškama - svestan je Teo da nije bilo nikakve konstante u Zvezdinoj igri u dosadašnjem toku sezone.

VALENSIJA BEZ DEJVISA

VALENSIJA je pred gostovanje Zvezdi ubedljivo poražena od Unikahe u domaćem prvenstvu (63:83), istovremeno je na neodređeno vreme ostala bez najboljeg igrača.

Američki krilni centar Brendon Dejvis napustio je teren zbog povrede levog kolena, čekaju se rezultati magnetne rezonance posle kojih će biti poznato koliko će pauzirati. Evroligaški veteran u dosadašnjem toku Evrolige prosečno beleži 12,5 poena, 3,9 skokova i dve asistencije.

Veru ne gubi ni Adam Hanga, veteran u timu crveno-belih i sa 15 poena najefikasniji u svom timu u četvrtom derbiju.

- Naravno da verujem! Verovaću čak i kada matematički ne bude moguće. Ostalo nam je 11 utakmica u Evroligi, sedam kod kuće, što je prednost, ali neće biti lako. Igramo svaku kao da je finale, protiv sjajnih timova i oni isto misle što i mi. Borićemo se do kraja, čak i ako ostanemo bez šanse daćemo sve od sebe da pobedimo u svakoj utakmici, jer naši navijači to zaslužuju - kaže Hanga.

Od završetka iscrpljujuće derbi bitke do podbacivanja lopte u meču sa Valensijom - manje od 48 sati.

- Veliki napor smo uložili, sada nas čeka isto. To je ono što prosečne timove razdvaja od velikih. Ako si veliki, moraš ponovo da odigraš na istom nivou i dođeš do pobede - konstatuje Hanga.

Sferopulos: Valensija ima drugu najbolju odbranu u Evroligi!


Trener košarkaša Crvene zvezde Janis Sferopulos izjavio je pred meč sa Valensijom da njegov tim mora da bude defanzivno konstantan i "prisutan" na utakmici.


"Valensija je tim koja ima dobre atlete, veoma su čvrsti. Imaju drugu najbolju odbranu u Evroligi. Moramo da igramo našu igru, igramo na našem terenu. Moramo da napadamo pametno, a defanzivno da budemo konstantni i prisutni, da im ne dozvolimo da budu dobri u tranziciji", istakao je Sferopulos.


Dodaje da španski tim ima rešenja na svim pozicijama.

"Ovo je prvi put od kad smo krenuli - da igramo obe utakmice kod kuće, to je dobro, ali se fokusiramo na sledeću utakmicu. Ne znamo zasigurno oko Brendona Dejvisa, rekli su da neće igrati. Ako ne bude igrao sigurno da je problem za njih, ali ne smemo da potceniti ostale talentovane igrače koje imaju. Imaju rešenja na svim pozicijama. Moramo biti fokusirani na sve njih i ostati kao tim prisutni našoj taktici", zaključio je Sferopulos.

BONUS VIDEO: Cilj mi je bio da igram za Zvezdu ili Partizan

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave