CRNO-BELO ČUDO: Partizan od "-15" do neverovatnog trijumfa u Evroligi

Novosti online

07. 12. 2023. u 22:30 >> 22:34

Partizan je pobedio Olimpiju Milano u 13. kolu Evrolige, a iako trijumf nije senzacija imajući u vidu stanje na tabeli, konačan rezultat (82:69) jeste - jer su gosti vodili sa 15 poena razlike u drugom poluvremenu.

ЦРНО-БЕЛО ЧУДО: Партизан од -15 до невероватног тријумфа у Евролиги

FOTO: M. Vukadinović

A pre tog velikog preokreta, prvo sa čime su se crno-beli susreli bila je neverovatna dalekometna paljba gostiju. Čak pet trojki, iz osam pokušaja, italijanski klub dao je u prvih osam i po minuta, pa i ne čudi što je sve vreme vodio.


Sa druge strane, Bruno Kaboklo je dizao "grobare" na noge svojim trojkaškim bravurama (3/3 u uvodnoj deonici), te je, uz gromoglasnu podršku s tribina, bio najveća prepreka da se ekipa Etorea Mesine značajnije rezultatski udalji.

Povređeni Aleksa Avramović FOTO: M. Vukadinović


Partizan je, usred pokušaja da se preokrene rezultat, doživeo peh u 6. minutu, kada je Mundobasket junak srbije Aleksa Avramović doživeo povredu noge i uz bolnu grimasu napustio parket, a na to se nadovezao "rafal" Ševona Šildsa koji je doneo i najveću razliku, 16:23. Da nije bilo razigranog Pi-Džej Doužera u završnici uvodne četvrtine, pitanje je da li bi se Partizan tako brzo vratio u igru, a vratio se.


Alen Smailagić se sjajnom minijaturom u drugom segmentu meča pobrinuo da publika u Areni češće slavi nego što se nervira, no privremeno vođstvo od 29:27 bilo je baš kratkotrajno. Mesina je na tajmautu "razmrdao" svoje izabranike, koji su najpre ubacili osam poena u nizu, a uz raspucanog Šildsa (pet trojki do 18. minuta) došli do 33:41, nedugo i zatim do 35:44.


Iako se Partizan vratio u život, a za to se pobrunuo Kaboklo, uz svesrdnu pomoć Ledeja, crno-beli brod ponovo je počeo da tone sredinom treće deonice. Tada je, posle prilaska na "-4", domaćin ušao u seriju grešaka. U odbrani, Hol se naslađivao defanzivnim procepima, iskusni Hajns se na to nadovezao, a Meli trojkom "dodavao so na ranu", što je uz silne promašaje, ali i izgubljene lopte crno-belih, donelo Olimpiji ogromnih 15 razlike (45:60) usled serije 11:0.


Ta četiri "crna minuta", bez ijednog datog poena, mnoge bi poslalo u nokdaun, ali je Partizan, u nestvarnoj atmosferi, sa odbranom koja je "vaskrsla" gotovo niotkud - počeo svoj veliki preokret.


Uz nestvarnu igru u defanzivi, a pogotke iz skoro svake preostale akcije u trećoj deonici, tim Željka Obradovića je pred poslednju zaostajao samo poen, da bi nedugo zatim i poveo. I na tome nije stao.


Ređali su se čas zaustavljanje iskusnih suparnika, čas pogoci, pa i sa distance, te je Nanelijevih pet poena u nizu donelo 72:64 Obradovićevoj ekipi. Ona se na tome, međutim, nije zaustavila. Neverovatna serija od 31:4 posle pomenutih "-15" donela je dvocifrenu prednost Partizanu, a kako je ostalo manje od dva i po minuta do kraja, bilo je to premalo vremena za novo čudo u Areni. Ono jedno, jedino, izveli su šampioni ABA lige, došavši do sedme pobede, uz šest poraza, dok je Olimpija na 4-9.

Evroliga, 12. kolo - statistika


Partizan - Olimpija Milano 82:69 (20:25, 19:19, 22:18, 21:7)
Beograd - Hala: Beogradska arena; 
Partizan: Vukčević nije igrao, Ledej 15, Avramović, Koprivica nije igrao, Panter 19, Smailagić 9p, 6sk, 2bl, Jaramaz, Naneli 10, Anđušić 3, Doužer 8p, 4as, 2sk, 1bl, Ponitka 2, Kaboklo 16p, 5sk
Olimpija Milano: Lo 12, Poitres, Bortolani, Tonut 8, Meli 9, Kamagate, Rići, Flakadori 6, Hol 5, Šilds 19, Hajns 5, Foigtman 5

KRAJ! Partizan - Olimpija Milano 82:69!

40' - U toku je poslednji minut, a Meli ga "otvara" promašenim zicerom

39' - Panter trojkom vraća dvocifrenu prednost, 79:68, posle čega gosti iznuđuju faul Ledeja, Hajns ide na liniju za slobodna bacanja.

38' - Prokockao je domaćin narednu akciju, a kako je izašao iz bonusa, faul Smailagića nad Maodom Loom doneće slobodna bacanja gostima. Oni su dosad samo četiri poena dali u ovoj četvrtini, a primili 15.

37' - Ledej daje koš za +12. Uvećana je serija crno-belih na 31:4. Potpuno pogubljeni deluju gostujući igrači.

37' - Neverovatno, 29:4 je serija Partizana, Panter donosi 74:64! Gosti su samo jednom poentirali u 4. četvrtini.

36' - U košarkaškoj ekstazi su "grobari", ali i igrači domaće ekipe. Anđušić slavi na parketu, Partizan je još jednom naterao Olimpiju Milano da prokocka ceo napad. Tajmaut, rezltat je 72:64, što znači da je rezultat 27:4 otkako su gosti vodili sa 15 razlike sredinom treće deonice. Nestvarno...

Kevin Panter na utakmici Partizan - Olimpija Milano u 13. kolu Evrolige / FOTO: M. Vukadinović

36' - Jedanaesti poen Partizana u nizu, a peti Nanelijev! 72:64 za Partizan

35' - Ne zna ekipa Etorea Mesine šta joj se dešava, Naneli svojom drugom trojkom donosi +6 crno-belima, 70:64. Iskusni italijanski stručnjak besni na ljude kod zapisničkog stola. Valjda jer nije ranije dodeljen tajmaut njegovoj ekipi, teško je rastumačiti u ovom trenutku.

34' - Partizan dolazi do 67:64, što mu je najveće vođstvo u meču. Podsetimo, gubio je domaćin 45:60.

32' - Doužer osmim poenom donosi 65:64 Partizanu!

31' - Počela je poslednja deonica. Atmosfera u Areni je kao pred početak meča, "grmi" domaća publika, oduševljena što je -15 za tri, četiri minuta pretvoreno u poen zaostatka.

Kraj treće četvrtine, i to kakve! Partizan gubi samo sa 61:62 (Panter je promašio trojku na kraju). Ovde drama - tek počinje!

30' - Panter s linije penala primiče Partizan na -1, a domaćin na oduševljenje "grobara" tera i Kajla Hajnsa da izgubi loptu. Delirijum u Areni. Crno-beli su gubili sa 15 razlike nedavno, a imaju napad za vođstvo. 

29' - Deset poena u nizu domaćih, Doužer daje koš, a onda domaćini teraju Šildsa na ofanzivni prekršaj posle dobre odbrani kapitena Pantera. Kakav meč!

28' - Ako se malopre nervirao Obradović, sada se nervira Mesina - Partizan je s linije penala prišao na -8, a gosti probali dalekometnim dodavanjem da izvedu kontru i... em prejako bacili lptu, em Ledej postiže trojku. Njegovih pet poena u nizu približavaju Partizan na 57:62!

28' - Nova povreda domaćih! Alen Smailagić šepa, izlazi s parketa, ali izgleda da je samo lakša povreda u pitanju. Za to vreme, Panter daje trojku za prilazak na deset razlike, 52:62, a Ševon Šilds ne uspeva da uzvrati - ostaje na pet dalekometnih pogodaka iz prvog poluvremena. Lopta za crno-bele posle ofanzivnog faula Tonuta. Oba tima su izašla iz bonusa, pa će završnica treće deonice malo potrajati zbog slobodnih bacanja posle svakog faula.

27' - Deseta izgubljena lopta crno-belih, drugi put im je isteklo vreme za napad. Srećom po njih, loše dodavanje gostiju vratilo je Partizanu posed. Petnaest razlike gubi domaćin... a onda, Doužer prekida post od četiri minuta bez ijednog pogotka crno-belih, rezultat je 47:60.

Pi Džej Doužer na utakmici Partizan - Olimpija Milano u Evroligi / FOTO: M. Vukadinović

26' - Više od tri minuta je Partizan bez poena, a gosti to obilato koriste. Ševon Šilds s  penala donosi čak +15 za goste, koji su u seriji od 11 uzastopnih poena.

25' - Posle koša Kajla Hajnsa, gube crno-beli loptu, da bi im "so na ranu" dodao Nikolo Meli - trojkom za prvu dvocifrenu prednost, posle čega Partizan pravi faul u napadu! Vode gosti 45:56, tajmaut traži Željko Obradović.

24' - Devon Hol atraktivno donosi +6 gostima, koji potom oduševljavaju svog trenera: Etore Mesina stiska pesnice, njegova ekipa je naterala Partizan da utroši vreme za napad, a da nije šutnuo.

23' - Ledej je iznudio treću ličnu Loa, posle čega Partizan prilazi na 45:49 četvrtim poenom upravo Zeka Ledeja

22' - Deseti poen Maoda Loa, druga trojka - 42:49. Raspucali su se i jedni i drugi sada, nema šta...

Željko Obradović tokom utakmice Partizan - Olimpija Milano / FOTO: M. Vukadinović

22' - Naneli trojkom iz levog ugla, na dodavanje Jaramaza, smanjuje na 42:46

21' - Oduševljena je domaća publika, Jaramaz (uz pomoć Nanelija i Ledeja) atraktivno blokira Hajnsa. No, lopta pripada gostima, koji su potom iznudili drugu ličnu Džejmsa Nanelija. Šilds zatim ubacuje oba penala - 17 njegovih poena, 39:46 za ekipu iz Milana

21' - Počela je treća četvrtina, gosti imaju loptu. Šilds pokušava da ubaci šestu trojku, no ne uspeva.

Kraj poluvremena, Partizan gubi sa 39:44 od ekipe koja je ubacila sedam trojki iz 13 pokušaja (pet ih je dao Ševon Šilds, koji je odmah potom rekao "Moramo da nastavimo da igramo ovako, jer u ovakvoj atmosferi pet razlike i nije nešto).

20' - Partizan nije iskoristio poslednju akciju u 2. četvrtini, Jaramaz je promašio trojku s leve strane.

20' - Stefano Tonut, posle odlične odbrane crno-belih, dolazi do lopte, bacivši se na nju, ali mu je potom dosuđena greška u koracima, pa će napad, 19,9 sekundi do kraja druge deonice, imati Partizan.

20' - Kaboklo opet diže "grobare" na noge, zakucava za mini-seriju domaćih od 4:0 - rezultat je 39:44.

19' - Meli precizan za novu najveću prednost gostiju, 35:44, ali odmah uzvraća Ledej.

18' - Meli s linije penala ubacuje jednom loptu kroz obruč i donosi najveću prednost, osam razlike, gostima (33:41).

18' - Neverovatni Ševon Šilds daje petu trojku, ponovo je +7 za goste (33:40). Šilds je dogurao do 15 poena za nepunih 18 minuta utakmice.

17' - Imao je Partizan priliku da smanji na poen ili dva zaostatka, no gubitak lopte omogućio je kontru gostima 2 na 1, te pogodak Melija na asistenciju Šildsa - 31:37. Tajmaut.

16' - Sjajno zakucavanje Smailagića, najboljeg igrača domaćih u ovoj četvrtini (osam poena dosad). Prišao je crno-beli tim na 31:35, pa iznudio ofanzivni (i to treći) prekršaj Poitresa. Laktom je udario Anđušića boreći se za mesto u reketu. Sudije pregledaju snimak.

Alen Smailagić na meču Partizan - Olimpija Milano / FOTO: M. Vukadinović

15' - Zvižde "grobari" sudijama, ali ponovljeni snimak je potvrdio da su dobru odluku doneli kada su Melijevo izbacivanje loptu iz ruke Ledeja dovelo do lopte za goste - jer je lopta udarila Partizanovog igrača u nogu, pa izašla. A na drugoj strani terena, posle koša Stefana Tonuta (29:35) crno-beli gube loptu.

14' - Šest poena u nizu za italijanski klub. Šavon Šilds je dao novu trojku, a posle kiksa domaćih, 2+1 "akcija" gostiju (Nemac Jonahes Foigtman) donela im je 29:33. Za tili čas se sve promenilo.

13' - Euforija u Areni! Smailagić se prvi razigrao, posle pik-en-rola sa Doužerom primakao domaćina na poen zaostatka, a posle promašaja Mesinine ekipe, Panter trojkom donosi 29:27 i tera trofejnog trenera gostiju da zatraži tajmaut.

11' - Smailagić otvara drugu četvrtinu košem za 22:25, posle čega gosti promašuju šut za tri poena.

Uz lepu asistenciju Doužera za Nanelija, Partizan je smanjio na 20:25 čime je završena prva deonica. U njoj je italijanski klub nestvarno šutirao s distance, ubacio je pet trojki iz osam pokušaja. Tri trojke za crno-bele dao je Bruno Kaboklo, a peh je doživeo Aleksa Avramović, koji je povredio nogu i napustio parket.

Aleksa Avramović na meču Partizan - Olimpija Milano / FOTO: M. Vukadinović

10' - Etore Mesina, trener Olimpije Milano, ljut je na sudije što nisu dosudile tri slobodna bacanja za Hola, već običan prekršaj, da bi nedugo zatim gosti s poludistance došli do 18:25. 

10' - Interesantan pogodak Pi-Džej Doužera, jednog od junaka prethodne evroligaške pobede Partizana: u dvokoraku je blokiran, ali je uhvatio loptu i u nastavku svoje kretnje poentirao za 18:23. (A onda je na drugoj strani blokirao šut rivala, koji će imati nov napad).

9' - Posle nove propuštene ofanzivne prilike Partizana, odbrana domaćih je stupila na scenu, zaustavila goste, a u novu akciju crno-beli će krenuti posle tajmauta.

9' - Ponovo Šilds pogađa trojku, za najveće vođstvo Italijana - 16:23.

8' - Ševon Šilds daje svoju drugu trojku, 4/6 imaju gosti sa distance, ali prednost od 13:18 je brzo splasla na 15:18 jer je Kaboklo zakucao loptu u koš rivala.

7' - Posle koša Loa (13:15), Partizan je u potpunosti nadmudrio rivala, ali dodavanja Ponitke i Smailagića u stilu "šutni ti trojku", "ne, šutni ti!" - dovela su do toga da je lopta oduzeta crno-belima, usred Kaboklove tri sekunde u reketu.

7' - Treća trojka Bruna Kabokla! 13:13

6' - Peh za Partizan! U borbi za loptu, Aleksa Avramović je povredio nogu. Izašao je odmah van terena (sam) i uhvatio se za glavu

Aleksa Avramović posle povrede na meču Partizan - Olimpija Milano / Screenshot / EuroleagueTV

5' - Kajl Hajns, jedna od legendi Evrolige, ulazi u igru i ... nedugo zatim Ponitka mu uzima 

4' - Maodo Lo daje treću gostujuću trojku - 8:11. Kakav početak meča... (Crno-beli potom greše, a Nikolo Meli ubacuje iz naskoka loptu u koš Partizana za 8:13, na šta Ponitka uzvraća)

3' - Poitres je ljut, već ima dve lične greške, napušta terena, a Smailagić pogađa za 5:8, posle čega gosti greše, a drugu trojku ubacuje centar Partizana, Kaboklo - 8:8

2' - Posle promašaja Ledeja s poludistance, Devon Hol ubacuje dalekometni pogodak za drugu trojkaški najefikasniju ekipu Evrolige, Olimpija vodi sa 3:8

2' - Raspucani su i jedni i drugi na startu, Šilds trojkom vraća prednost gostima.

1' - Meč je počeo! Maodo Lo je dao koš za goste, a trojkom uzvratio Bruno Kaboklo, na oduševljenje publike - 3:2.

20.26 - Uz zvuke "... dok živim klicaću njemu", svi u Areni pevaju čuvenu pesmu posvećenu Partizanu:

Screenshot / EuroleagueTV

20.25 - Ovako su "grobari" pozdravili svoje ljubimce, tokom predstavljanja:

Screenshot / EuroleagueTV

20.21 - Za goste ne igraju Nikola Mirotić i Bili Beron, obojica zbog povreda.

20.20 - Zagrevanje se privodi kraju. Uslediće predstavljanje timova, a onda i sama utakmica.

Pi-Džej Doužer pred početak utakmice Partizan - Olimpija Milano u Evroligi / Screenshot / EuroleagueTV

Samo 48 sati posle velike, a dramatično izvojevane pobede nad favorizovanim Monakom, crno-beli su opet na parketu Arene.

Ovoga puta jure sedmu pobedu u elitnom takmičenju imati, a za rivala imaju italijanski klub koji je u utorak sa 91:84 izgubio od Bajerna posle produžetka. Olimpija ima učinak 4-8, kao i Crvena zvezda, s kojom deli 15. poziciju, dok je ekipa trenera Željka Obradovića deveta, sa 6-6.

BONUS VIDEO: Cilj mi je bio da igram za Zvezdu ili Partizan

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)