TEODOSIĆEVA SEDMA SREĆA: Kako je Teo osvojio jedinu titulu Evrolige protiv Obradovića, Bogdanovića i Kalinića

V. Preradović

12. 11. 2023. u 10:35

DA sam znao da je ovako dobar osećaj osvojiti trofej, uradio bih to ranije. Rečenica Miloša Teodosića u trenucima još vrele proslave evroligaške titule, prožeta odmerenom dozom cinizma, kao odgovor na medijsko kamenovanje kroz koje je prolazio posle prethodnih šest neuspešnih pokušaja na finalnim turnirima.

ТЕОДОСИЋЕВА СЕДМА СРЕЋА: Како је Тео освојио једину титулу Евролиге против Обрадовића, Богдановића и Калинића

Foto: Evroliga

Te nezaboravne večeri, 15. maja 2016. u berlinskoj „Mercedes Benc areni“, razbarušeni valjevski mađioničar izvukao je sve trikove iz rukava i sa CSKA osvojio svoju prvu i jedinu evropsku krunu. U finalnoj utakmici fajnal-fora koja se prepričavala danima i nedeljama kasnije, nakon produžetka savladan je Fenerbahče sa Željkom Obradovićem u pohodu na svoju devetu titulu, takođe i sa dvojicom srpskih reprezentativaca Bogdanom Bogdanovićem i Nikolom Kalinićem - 101:96.

Ovo finale moglo je da bude jedno od najdosadnijih. Moskovski „armejci“ gazili su strojevim korakom po komandi Teodosića i Nanda de Koloa, najkorisnijeg igrača ligaškog dela takmičenja. Miloševa treća trojka u uvodu treće četvrtine donela je maksimalnih 21 razlike protiv razbijene Obradovićeve vojske, sa nevidljivim Bogdanovićem koji je u prvom poluvremenu postigao dva poena i promašio sva četiri šuta van linije 6,75. Ostaće upamćeno da je Jan Veseli do sredine te deonice promašio devet slobodnih bacanja!

Ekpe Judo i Pero Antić dali su Feneru veštačko disanje, koraci moskovskih armejaca postajali su sve nesigurniji, od pete lične greške Andreja Voronceviča našli su se na kolenima. Udarce je u serijama zadavao omaleni Ali Muhamed, svima u Evropi poznatiji kao Bobi Dikson. Trojkom je poravnao rezultat 40 sekundi pre kraja, usledila je izgubljena lopta De Koloa i egzekucija Kostasa Slukasa sa linije penala za 83:81. Spasilac se pojavio u liku Viktora Hrijape, uhvatio je loptu posle promašene trojke De Koloa i vratio je u koš za produžetak. Teo je nakon meča priznao da je video avete prošlosti kada su ispustili prednosti u poslednjem napadu regularnog dela izbegli košmar.

- U trenutku mi je prošlo kroz glavu da li je moguće da će se opet tako nešto desiti. Stvarno to ne bih mogao da podnesem ni da preživim, ali se okrenula sreća koja nas je izdala prethodnih godina. Treba priznati da je Viktor uz malo sreće pogodio šut za produžetak.

Sudbina je odlučila da u dodatnih pet minuta Teo zada završni udarac s linije slobodnih bacanja. Neka vrsta kosmičke pravde za jednog od najboljih čistih plejmejkera u istoriji evropske košarke.

- Ne mogu ni da zamislim kako bi bilo da i ovog puta nismo uspeli. Verovatno bih bio najgori igrač koji je ikad igrao u Evropi, a ne mislim da je baš tako. Tu sam negde u sredini - poručio je Miloš „hejterima“.

Bogdanoviću je to verovatno bila poslednja šansa da osvoji Evroligu, Obradović i Kalinić dobili su je već sledeće godine na istanbulskom fajnal-foru, ali o tome u nekom budućem povratku u prošlost...

FENERBAHČE 96

CSKA 101

DVORANA „Mercedes Benc arena“. Gledalaca: 12.250. Sudije: Lamonika, Lotermozer, Javor.

FENERBAHČE: Hikmen 5, Hersek, Judo 16 (5/14 za dva, 11 sk), Mahmutoglu, Antić 16 (11/12 sl. bacanja), Bogdanović 6 (3/5 za dva, 0/6 za tri, 3 sk, 3 as), Slukas 10, Ugurlu, Veseli 7 (3/5 za dva, 1/10 sl. bacanja), Kalinić 3 (0/3 za dva, 1/3 za tri, 3 sk), Dikson 17 (5/9 za tri, 4 as), Datome 16 (5 sk).

CSKA: De Kolo 22 (5/12 za dva, 1/3 za tri, 7 as), Kulagin, Teodosić 19 (1/1 za dva, 3/6 za tri, 8/9 sl. bacanja, 7 as, 5 sk, 2 ukr), Fridzon, Nikols, Džekson 8, Korobkov, Voroncevič 11, Higins 12, Hrijapa 10 (5 sk), Kurbanov 4, Hajns 15 (6/7 za dva).

20:22, 10:28, 23:19, 30:14, 13:18

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave