BURNO! ZBOG OVOGA DRHTE U MAJAMIJU: Nikola Jokić i te kako zna kako sa Hitom - i sa loptom u ruci, i bez nje

Александар Илић
Aleksandar Ilić

31. 05. 2023. u 21:12

MAJAMI Hit je nakon sedam utakmica savladao Boston Seltikse i na taj način zakazao je duel sa Nikolom Jokićem i Denver Nagetsima u velikom finalu NBA lige.

БУРНО! ЗБОГ ОВОГА ДРХТЕ У МАЈАМИЈУ: Никола Јокић и те како зна како са Хитом - и са лоптом у руци, и без ње

FOTO: Tanjug/AP

Očekuje se duel dva napadačka tima koje krasi atraktivna košarka. Jedno je sigurno, ko god da na kraju pobedi, šampionski prsten ide na ruku Srbina. Nikola Jović, nekadašnji igrač Mege za protivnika ima drugog nekadašnjeg igrača istoimenog kluba Nikolu Jokića, dvostrukog uzastopnog MVP igrača lige. Nema sumnje da će posle dugo vremena Srbi ustajati kasno u noć kako bi bodrili srpske košarkaše.

Skauting službe NBA timova muči jedno nerešeno pitanje - kako čuvati Nikolu Jokića? Konsenzus košarkaških stručnjaka je da je to gotovo pa nemoguće. Nikola ima kvalitet i visinu, te ga je nemoguće zaustaviti u reketu, zato mnogi i ne pokušavaju.

FOTO: Tanjug/AP

Formula kojom se vode jeste: Dozvoli Jokiću da poentira koliko god to želi, a učini sve da zaustaviš druge. Nije samo Srbin glavobolja rivala. Majamiju ne ide u korist ni to što Denver ima 9:1 protiv Hita od 8. januara 2019. godine.(Nagetsi vode 38:34 ukupno)

Jedinu pobedu Majami je ostvario u "balonu" kada su se sastali tokom epidemije kovida.

Najdužu seriju pobeda ostvario je Hit, u periodu od 1996. godine do marta 2002. kada su slavili trinaest puta uzastopno.

FOTO: Tanjug/AP

Nikola Jokić je protiv 11 timova u proseku ostvariovao tripl-dabl ove sezone. Jedna od njih je Majami. Protiv ekipe sa Floride Srbin je na parketu u proseku provodio 35 minuta, uz 23 poena, 12 skokova, 10 asistencija, a šut iz igre čak 69&

Zanimljivo je da Hit dugo nije okusio slast dve vezane pobede protiv sastava iz Kolorada, poslednji put četa Erika Spolstre to je učinila u sezoni 2015/16. Denver i Majami nisu se do sada sastajali u plej-ofu.

Foto: AP

BURNA ISTORIJA JOKIĆA I MAJAMIJA

Ljubitelji košarke od ranije znaju da Nikola Jokić i Majami Hitsi imaju istoriju. Srbin je u novembru 2021. godine isključen sa meča kada je udario laktom s leđa Markifa Morisa Moris je nekoliko mečeva propustio zbog povrede, a Srbin zbog suspenzije.

Somborac je bio isprovociran batinama koje je konstantno dobijao od Morisa i ostalih igrača Majamija, pa je reagovao nesportski u jednom trenutku.

Nakon opšte šorke na terenu Džimi Batler pozivao je Jokića u svlačionicu da "reše probleme", a braća srpskog centra su zbog Morisa otvorila i Tviter gde su ostavljali uvredljive poruke.

Sa druge strane, igrači Majamija pripremali su se za revanš u decembru te iste godine i najavljivali "osvetu", a do nje srećom nije došlo, kao ni u dva naredna duela u sezoni 2022/23.

Denver Nagetsi i Majami Hit nikada se do sada nisu sastali u plej-ofu, a tim srpskog centra ujedno i prvi put ima priliku da igra veliko finale.

Tanjug/AP

10 poslednjih susreta Majamija i Denvera

8. jan. 2019. Denver - Majami 103:99

11. feb. 2019. Denver - Majami 87:103

5. nov. 2019. Denver - Majami 89:105

1. avg 2020. Denver - Majami 105:125

27. jan 2021. Denver - Majami 82:109

14. apr. 2021. Denver - Majami 123:106

8. nov. 2021. Denver - Majami 113:96

29. nov. 2021. Denver - Majami 120:111

30. dec. 2022. Denver - Majami 124:119

13. feb 2023. Denver - Majami 108:112

Tanjug/AP


PUT DO FINALA

Denver je put ka velikom finalu krenuo eliminacijom Minesota Timbervulvsa 4:1. Usledila je "luda" serija protiv Finiks Sansa, a za to nisu toliko bili zaslužni igrači na terenu koliko sukob Nikole Jokića i vlasnika ekipe iz Arizone. Nakon toga Denver je prošetao finalnom serijom na Zapadu, gde su Lejkersi "pometeni" 4:0.

Majami Hit je lakše nego što je iko očekivao Milvoki Bakse pobedio (4:1), nakon toga rezultatom 4:2 eliminisan je Njujork. Dok su u finalu Istoka umalo od gotovog napravili veresiju. Imali su protiv Bostona 3:0, a na kraju je sedma utakmica odlučivala o finalisti.

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju