”NOVOSTI” U MADRIDU: Crno-beli kreću po snove!

G. KELIĆ

25. 04. 2023. u 08:00

PUNIH jedra i sa koferima velikih snova su košarkaši Partizana stigli u Madrid gde će protiv Reala odigrati prva dva meča četvrtfinalne serije Evrolige. Otvaranje obračuna čiji pobednik će biti ekipa koja upiše tri pobede zakazan je za večeras od 20.45 ”Vizink centru”, dok se drugi duel igra u istoj satnici i na identičnom mestu za tačno 48 sati.

”НОВОСТИ” У МАДРИДУ: Црно-бели крећу по снове!

FOTO: KK Partizan/Tviter

Ekspedicija crno-belih je juče u deset sati ujutru sa beogradskog aerodroma poletela ka španskoj prestonici u kojoj ih je dočekalo sunčano i vedro vreme. Nakon smeštanja u hotel i predaha od tročasovnog leta, zakazani trening imali su u večernjem terminu, dok će danas, na dan utakmice, odraditi šuterski u prepodnevnim časovima.

PANTER: MOŽEMO DA IGRAMO PET MEČEVA SA NjIMA

KAPITEN ”parnog valjka”, Kevin Panter, igrao je u dresu milanskog Armanija ovakve serije, tako da će njegovo iskustvo, ali i saveti biti od vitalnog značaja za eventualni brejk.

- Ključ je da budemo disciplinovani i verujemo u sebe kao što smo to činili cele godine. Možemo da igramo protiv njih pet mečeva, sitnice će odlučiti. Moj glavni savet kao kapitena jeste da igramo dok semafor ne pokaže nulu. Moramo da igramo do samog kraja jer jer Real jak tim, ali nam znači što sa dosta samopouzdanja ulazimo u seriju.

Srazmerna vremenskim prilikama, je i atmosfera u ekipi Željka Obradovića koja je nakon obezbeđivanja prvog mesta na kraju ligaškog dela ABA lige pobedom u tesnoj završnici protiv Budućnosti u Podgorici (83:82) više nego raspoložena došla na megdan najtrofejnijem i najčuvenijem klubu Starog kontinenta.

REAL nikada nije izgubio plej-of seriju kada je imao prednost domaćeg terena

Inače, slavlje u Crnoj gori bilo im je sedmo u nizu u svim takmičenja, a pobedničku seriju započeli su poslednjeg dana marta upravo protiv današnjeg protivnika kojeg su savladali u prepunoj beogradskoj ”Areni” sa 104:90 (u prvom duelu u Madridu izgubili 105:97).

- Očekujem da će današnja utakmica biti potpuno različita u odnosu na tu. Probaće da se adaptiraju na način na koji mi napadamo. Svima je jasno da igramo protiv tima koji ima želju da ide na titulu, takve ambicije se ne menjaju. Jasno je da je to tim sa ogromnim iskustvom u kojem su svi sposobni da iskoče i da daju 15-20, pa i 25 poena ako treba. Što se nas tiče, idemo u dobrom momentu, i bez bilo kakvih zdravstvenih problema. Hoćemo da vidimo šta možemo u Madridu, ako ništa, očekujem da će biti barem interesantno – rekao je trener Obradović na konferenciji za medije pred odlazak put Pirineja.

AVRAMOVIĆ: SANjAMO O FAJNAL-FORU

PLEJMEJKERU crno-belih, Aleksi Avramoviću, će ovo kao i većinskog delu tima biti prvo pojavljivanje u plej-ofu elitnog takmičenja. I to u debitantskoj sezoni.

- Nismo došli dovde da bismo se zadovoljili šestim mestom. Znamo da je Real favorit, ali se ne predajemo. Idemo tamo da pokušamo da pobedimo, igramo čvršće u odbrani, očekujem da bude dopušteno više kontakata. Ne znam šta je trema, meni je ovo uživanje. Želim da se takmičim sa najboljima u Evropi. Borimo se za fajnal-for, to su snovi mnogih u svlačionici – rekao je energični Čačanin.

Za razliku od srpskog predstavnika, ”kraljeviće” su u prethodnom periodu morili veliki kadrovski problemi, međutim slika se popravila pošto su se u stroj vratili iskusni Ljulj i Vilijams-Gos (propustiloi meč u Beogradu), Dek i Rendolf, dok su van rotacije samo Karlos Alosen (cele sezone mu povređeno koleno) i Vinsent Poarije (operisao slepo crevo). Ipak, i okrnjeni imaju dužu klupu od Partizana što može mnogo da znači u ovakvim serijama.

SPEC. VN

CRNO-BELI nijednom u devet odigranih evroligaških duela sa Realom u Madridu nisu slavili, a najbliži pobedi bili su 2008. godine kada su izgubili sa pola koša razlike (68:67).

- Nebitno ko je u njihovom sastavu, uvek će biti favoriti. Svi klubovi koji su imali prednost domaćeg terena uglavnom su se kvalifikovali za fajnal-for, ali ima onih koji nisu. Imamo nadu da se borimo i damo sve od sebe. Navijači nam veruju, moramo i mi sami sebi da verujemo. Ono što je najbitnije sledi, plej-of Evrolige, plej-of ABA, igrali smo to da bismo došli u ovu situaciju. Kolektivna igra mora da dođe do izražaja - dodao je Obradović u čije znanje i iskustvo se uzdaju navijači protiv desetostrukog šampiona Evrope.

Samo jednom iz 18 odigranih evroligaških četvrtfinala je Obradović izašao kao gubitnik, što znači da je ovo teren na kome zna kako da se ponaša. Međutim, podatak koji nije nimalo ohrabrujuć jeste da Real nikada nije izgubio plej-of seriju na tri pobede kada je imao prednost domaćinstva (7/7)! Lani je u samo tri meča ”pometlao Makabi, dok je iz ukupno 12 serija, tri puta bio poražen i to isključivo kada je prva dva meča igrao na strani.

- Pred ovim igračima je velika prilika, da shvate šta znači pobediti u plej-of seriji. Što se tiče mene, to nije bitno, važno je da Partizan prođe na završni turnir. Ne mogu da budem motivisaniji od ovoga. Hoćemo da napravimo ta tri koraka i da prođemo dalje - zaključio je Obradović svoje, ali i timske ciljeve.

DOMAĆIN IMAO MANjE OD 48 SATI ODMORA, MATEO NEGODUJE

ZGUSNUT kalendar takmičenja dao je Madriđanima manje od 48 sati između utakmice španskog prvenstva i početka evroligaškog plej-ofa. ”Blankosi” su u nedelju uveče imali teško gostovanje u Badaloni protiv Huventuda iz koga su izašli pobednički (86:76), međutim trener Ćus Mateo nije mogao, a da se ne požali na takve okolnosti pošto ”kraljevići” sa najmanje odmora od svih osam ekipa započinju borbu za završni turnir.

- Srećan sam zbog pobede koja nas je vratila u trku za prvo mesto na kraju ligaškog dela ACB lige (trenutno treći sa trijumfom manje od Barselone i Baskonije), ali sada sav fokus moramo da prebacimo na Partizan. Imali smo veoma malo vremena da se spremimo za njih, manje od 48 sati – kazao je Mateo.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici