HRVATE BAŠ "ŽULJAJU" ZVEZDA I PARTIZAN: Evo šta predlažu kako bi prekinuli dominaciju srpskih klubova

Novosti online

16. 04. 2023. u 18:24

CRVENA Zvezda i Partizan trn su u oku hrvatskoj javnosti. Klubovi koji drže primat u ABA ligi, ove sezone imali su i zapaženu ulogu u Evroligi, a to posebno boli Hrvate koji se bave dominacijom srpskih klubova iz nešto drugačijeg ugla. Podsećajući da "nije fer" da igraju ABA ligu sa budžetima koji su višestruko veći od hrvatskih klubova

ХРВАТЕ БАШ ЖУЉАЈУ ЗВЕЗДА И ПАРТИЗАН: Ево шта предлажу како би прекинули доминацију српских клубова

FOTO: EPA/Tanjug AP

Nema sunje da je izvestan nastavak dominacije Zvezde i Partizana koji su predviđeni kao najveći favoriti za veliko finale. Hrvatski "Indeks" došao je na ideju kako bi se tome stalo na put. Predlažu uvođenje "seleri kepa", odnosno poreza na luksuz.

Navode da bi u sledećoj sezoni porez na luksuz zakačio samo Monako koji ima budžet od 10.000.000 i igrača Majka Džejmsa čija je plata 2.000.000, koliko na godišnjem nivou ne iznoci celokupan budžet 17 preostalih klubova LNB lige.

ŠTA JE POREZ NA LUKSUZ

Konkretnog ograničenja plata neće biti, ali će klubovi koji prođu određeni procenat klupskog budžeta morati da plate porez. Francuski "L'ekip" navodi da će u tamošnjem prvenstvu on biti 40 procenata. Što jedino sada probija Monako. Naime, ono što se na taj konto uplati distribuira se manjim klubovima. Ova praksa dugo godina je prisutna u NBA ligi, gde ga Golden Stejt Voriorsi najčešće plaćaju.

ZVEZDA I PARTIZAN VREDE 25.000.000

Hrvati navode neravnopravnost klubova, i samih budžeta. Tvrde da Cibona, Zadar i Split troše između 300 i 350 hiljada evra godišnje, zajedno oko milion.

Boli ih i to što Crvena zvezda i Partizan navodno imaju budžete od 10.000.000 evra i dovode vrhunske igrače sa evropskog tržišta. Dodaju da jedan igrač Zvezde ili Partizana zarađuje kao cela Cibona, Zadar ili Split.

Indeks” piše da je Partizan doveo Kevina Pantera na dve godine za ugovor od tri miliona evra, a da ih je nadmašila Crvena zvezda dovođenjem Fakunda Kampaca. Citirali su i nedavni tvit selektora Hrvatske, Aleksandra Petrovića:

– Mislim da je vreme da Zvezda i Partizan napuste ABA ligu jer ovim budžetima, koji su u najmanju ruku nespojivi s ovim prostorima, logično je da budu stalni učesnici Eurolige, a da se ABA liga okrene onome što je u startu i bila, razvojna liga za mlade igrače.

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)