NIKOLA JOKIĆ DOMINIRA; ONI SU UTABALI PUT: Jeste li znali da su svi ovi Srbi igrali u NBA ligi?

Александар Илић
Aleksandar Ilić

09. 04. 2023. u 13:49

NBA sezona ulazi u završnicu, ponovo ju je obeležio jedan srpski košarkaš. Nikola Jokić, dvostruki uzastopni osvajač MVP priznanja, u užem je izboru za osvajanje trećeg laskavog trofeja.

НИКОЛА ЈОКИЋ ДОМИНИРА; ОНИ СУ УТАБАЛИ ПУТ: Јесте ли знали да су сви ови Срби играли у НБА лиги?

FOTO: FIBA.Basketball

Nema sumnje da Nikola Jokić danas pomera granice košarkaške igre, Srbi provode besane noći kako bi gledali njegovu magiju, a činjenica je da je uspeo da očara i brojne Amerikance.

O njemu se u ligi govori u superlativu, većina je oduševljena onime što danas imaju priliku da gledaju. Prototip plej centra uveseljava navijače širom planete. Poentira, skače, dribla i asistira...

Trenutno, aktivno je petoro igrača (Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović, Aleksej Pokuševci i Nikola Jović)

Međutim, kroz istoriju je još 26 igrača sa ovog podneblja nastupalo u najjačoj ligi na svetu.

Od bivših igrača nema sumnje, Vlade Divac i Predrag Stojaković najzvučnija su imena. Nezaobilazno ime jeste Darko Miličić, momak koji je draftovan pre Dvejna Vejda i Karmela Entonija 2003. godine u jednoj od najjačih draft generacija (Lebron Džejms jedini bio ispred košarkaša Hemofarma). Draftovao ga je tada Detroit, ali nije nikada opravdao svoj potencijal.

FOTO: EPA

Zanimljivo je da je pre Nikole Jokića Denver imao u svojim redovima dvojicu Srba. Bili su to Rastko Cvetković (igrao u sezoni 1995/96 i Predrag Savović u sezoni 2002/2003. godina.

Takođe treba istaći da su samo četvorica srpskih košarkaša bili NBA šampioni, reč je o Darku Miličiću, u debitantskoj sezoni sa Detroitom, Peđi Stojakoviću u dresu Dalas Maveriksa, Nemanji Bjelici i Ognjenu Kuzmiću, obijica u dresu Golden stejta.

Foto AP

Aktivni srpski košarkaši u NBA  

Nikola Jokić, Boban Marjanović, Bojan Bogdanović, Aleksej Pokuševski i Nikola Jović.

Nekadašnji srpski košarkaši u NBA

Vlade Divac, Žarko Paspalj, Miloš Babić, Radisav Ćurčić, Predrag Danilović, Rastvko Cvetković, Aleksandar Đorđević, Predrag Stojaković, Dragan Tarlać, Vladimir Radmanović, Željko Rebrača, Marko Jarić, predrag Savović, Igor Rakočević, Darko Miličić, Aleksandar Pavlović, Nenad Krstić, Mile Ilić i Kosta Perović.

Aktivni srpski košarkaši koji su nastupali u NBA

Nemanja Nedović, Miroslav Raduljica, Ognjen Kuzmić, Nemanja Bjelica, Miloš Teodosić, Marko Gudurić i Alen Smailagić.

Draftovani srbi koji nisu zaigrali u NBA

Ljubiša Stefanović, Dejan Bodiroga, Miloš Vujanić, Milovan Raković, Tadija Dragićević, Milan Mačvan, Vasilije Micić, Nemanja Dangubić, Nikola Milutinov, Nikola Radičević, Luka Mirotić, Rade Zagorac, Ognjen Jaramaz, Vanja Marinković, Filip Petrušev, Balša Koprivica

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!