ZVEZDA SIJALA U ATINI, PA SE UGASILA: Panatinaikos kaznio potpuno indisponiranu četu Duška Ivanovića! Top 8 Evrolige sve dalje

Novosti online

10. 03. 2023. u 21:53

KOŠARKAŠI Crvene zvezde u 28. kolu najelitnijeg evropskog takmičenja poraženi su u Atini od Panatinaikos rezultatom 75:66.

ЗВЕЗДА СИЈАЛА У АТИНИ, ПА СЕ УГАСИЛА: Панатинаикос казнио потпуно индиспонирану чету Душка Ивановића! Топ 8 Евролиге све даље

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

"OAKA arena", svojevremno najužareniji evroligaški parket, danas je izgledala sablasno.

Poluprazne tribine usled katastrofalnih rezultata grčkog giganta na evropskoj sceni, nedostajalo je huka dobro poznatih ultrasa zelenih, a o tome kakva je atmosfera vladala govori i činjenica da se gotovo celim tokom meča mogao čuti zvuk tapkanja lopte.

Atmosfera kao na treningu, a ni govor tela i strast na parketu obeju ekipa nisu odavali utisak da se radi o evroligaškom okrašaju.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Crveno-beli koji su u meč ušli sa oreolom favorita već u u uvertiri utakmice izgradili suficit koji su odžavali celim tokom prvog poluvremena.

PAO nije uspeo niti na jedan jedini sekund da oseti slast vođstva, a već u finišu prvog kvartala bilo je +10 za srpski tim.

Nastavak je doneo bazičnu timsku košarku, lepo raspoređeni poeni u redovima tima sa Malog Kalemegdana.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Nedović je ponovo preuzeo lidersku ulogu, predvodio svoje saigrača u ofanzivnom segmentu, a njemu su se pridružili i, obično epizodisti, u redovima Zvezde, Kuzmić, Ivanović i Lazarević koji grade velikih 13 poena prednosti, a rezultat na semaforu na poluvremenu glasio je 39:53.

Polovinom treće deonice delovalo je da Zvezda sigurnim koracima grabi ka novoj pobedi. Poenima Nikole Ivanovića tim sa Malog Kalemegdana otišao je i na maksimalnih +16, a onda...

Nestvaran pad, preko 5 minuta bez poena iz igre Zvezda, a PAO gradi ogromnu seriju 15:1 i prilazi na samo posed razlike pred ulazak u posednju deonicu.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Već raspoloženom centru domaćih, Papajanisu, pridružuju se i Ponitka i Vilijams. Minuti praznog hoda beogradskog velikana  nastavili su se i u četvrtoj četvrtini, a negativna serija bez poena iz igre otišla je na više od 8 minuta.

PAO to koristi pa sredinom odlučujuće četvrtine dosipa "so na rane delija" i ide na maksimalnih +9 u tom trenutku. 

Na kraju, razlog poraza crveno-beli mogli bi da traže u broju izgubljenih lopti, čak 15, i katastrofalnim procentima šuta. Tim sa Malog Kalemegdana imao je mizernih 12/32 za dva, za tri 9/25 i 13/18 sa linije penala.

Najefikasniji na meču bio je Jorgos Papajanis sa 17 poena, dok je 13 dodao Derik Vilijams u zelenom dresu. Kod Zvezde su najraspoloženiji bili Filip Petrušev i Nemanja Nedović sa po 12 poena, dok je potpuno izostao učinak argentinskog dvojca - Luka Vildoza, Fakundo Kampaco.

Zvezda se sa skorom 12-16 nakon ovog kola nalazi na 14. mestu Evrolige, tri pobede daleko od mesta koje vodi u plej-of.

TRENUTNO STANjE NA TABELI EVROLIGE

PANATINAIKOS - CRVENA ZVEZDA 75:66

HALA: "Oaka arena"

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ MEČA

37. minut - Petrušev promašuje za tri, Lazarević kupi ofanzivni skok, ali promašuje čist zicer, potpuno indisponirana Zvezda. Peris Li na drugoj strani koristi oba penala, Zvezda u bonusu, a Kampaco gubi loptu, +9 za Grke i posed lopte na tri minuta do kraja.

35. minut - Potpuni raspad sistema! Petrušev gubi loptu, a zatim Vilijams poentira u tranziciji i to uz faul. Vilijams potom i do svog 13. poena, a PAO ide na maksimalnih +9.

34. minut - Grigonis za tri! Panatinaikos sada ima 62:58, a potom Peris Li kradi loptu i i lagano pogađa u kontri, Duško Ivanović traži novi tajm-aut.

33. minut - Evo ga! Zvezda nakon 8 mintua bez koša iz igre konačno pogađa, Ognje Dobrić cepa mrežicu šutem za tri, 59:58.

32. minut - PAO prvi put vodi! Papajanis pogađa iz reketa, Vildoza promašuje dve otvorene trojke, a Nejt Volters pogađa van linije 6,75 u posedu grčkog tima, tajm-aut Duško Ivanović, potpuno rasulo u redovima Crvene zvezde.

31. minut - Zvezda verovali ili ne preko 6 minuta bez koša iz igre! Nejt Volters je odmah otvorio odlučujuću deonicu poenima, samo +1 za beogradskog velikana, nakon maksimalnih +16.

 

TREĆA ČETVRTINA

30. minut - Vilijams za tri! Neverovatno, 15:1 serija domaćih, nestvaran pad crveno-belih. Kraj treće četvrtine.

29. minut - PAO na - 5! Ponitka koristi oba penala. Zvezda u posedu, međutim Ivanović pravi drugu ličnu grešku u napadu u nizu. Grčki tim u posedu, Tomas pogađa trojku iz samog ugla, a potom Luka Mitrović gazi liniju. Samo 5 poena prednosti, kakav pad, Duško Ivanović je poludeo, tajm-aut Zvezda.

28. minut - Nedović promašuje zicer, a potom Manzukas pogađa uz faul Luke Vildoze. Grčki košarkaš konvertuje i dodatno slobodno bacanje, PAO nakon dugo vremena spušta razliku ispod 10 poena.

26. minut - Lepa akcija zelenih, Li je bacio alej-ap pas za Papajanisa koji zakucava, 41:53.

25. minut - Stefan Marković za tri! Ide Zvezda ponovo na +13, a potom Petrušev pogađa, 39:53.

24. minut - Vraća se PAO, koliko toliko... Tomas je pogodio van linije 6,75.

23. minut - Sjajna kontra PAO-a, Ponitka pogađa u tranziciji. Krenulo je negodovanje sa tribina. Malobrojna publika u OAKA areni ne može da gleda kako devotostruki prvak Evrope deluje inferiorno ove večeti.

22. minut - Ide trojka, Nikola Ivanović! Zvezda na +16, najveća prednost od početka utakmice.

DRUGA ČETVRTINA

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

20. minut - Jeziv šut Panatinaikos, 1/14 van linije 6,75, Nejt Volters je promašio poslednju za grčki tim, a na drugoj strani Nedović takođe neprecizan u šutu za tri. Pao ima poslednji napad, Li pogađa iz prodora, ostaje 2.5 sekunde do kraja prvog poluvremena, Duško Ivanović traži tajm-aut. Usledilo je precizno dodavanje Nedovića za Petruševa koji je fauliran. Petrušev promašuje prvo, a potom i drugo, ali Luka Vildoza ide na skok i pogađa uz zvuk sirene! Zvezda ima velikih +15.

19. minut - Petrušev cepa mrežicu! Ostao je potpuno sam Filip van linije 6,75 i iskoristio lošu odbranu rivala. Zatim ponovo Nedović sjajno asistira Kuzmiću koji vodi tim sa Malog Kalemegdana na velikih 40:27.

18. minut - Zvezda na +13! Sjajno je Nedović promešao odbranu Panatinaikosa i potom fenomenalno proigravanje za Kuzmića koji koristi zicer.

17. minut - Ivanović trojka kao kap! Potom Nedović ulazi u igru i odmah buši odbranu rivala i lagano polaže na obruču, 33:22.

16. minut - Stefan Lazarević vodi Zvezdu na +8! Sjajan prodor i flouter sa visokim lukom, 28:20. Potom PAO uzvraća ekspresno poenima za dva, a potom Filip Petrušev promašuje zicer, srećom ne dolazi Grci do ofanzivnog skoka.

15. minut - Nastavlja se katastrfalno veče Grka sa spoljnih linija, Zvezda ne koristi naredni napad, a Papajanis i dalje teroriše centre crveno-belih, pogađa uz faul, a potom i koristi dodatno slobodno bacanje, PAO na -6.

14. minut - Lepa kombinacija Papajanisa i Vilijamsa, novi poeni iz reketa Panatinaikosa, 26:17.

13. minut - Zvezda nastavlja da gradi razliku u polupraznoj OAKA areni! Petrušev je zidao u mis meču i pogodio iz reketa. Loš tempo utakmice za sada, mali broj poena, loš kvalitet košarke, PAO ne liči na Evroligaša, a Zvezda kažnjava bledo izdanje atinskog tima.

11. minut - Nedović pogađa trojku! Pre toga je Nejt Volters pogodio u posedu Panatinaikos, 20:11 za srpski tim.

PRVA ČETVRTINA

10. minut - Zvezda na +10! Prvo je Nedović konvertovao oba penala, potom Petrušev pogađa iz reketa, a Nejt Volters uz zvuk sirene smanjuje na 9:17, što je i konačan rezultat prvog kvartala.

8. minut - Ben Bentil za tri, pa potom i Nedović! Hrabro je momak iz Gane uzeo i treći šut van linije 6,75 i pogodio ovoga puta, ali Ivanović svakako odlučuje da Bentila preseli na klupu. Potom Nedović u svom stilu pogađa na obručima koje i te kako dobro poznaje s obzirom da je proveo godine u redovima grčkog giganta.

7. minut - Nerešeno! Papajanis kažnjava loše branjenje reketa Ivanovićeve čete, 7:7,

6. minut - Papajanisa ponovo zakucava! Potom i faul u napadu Bena Bentila, Vildoza i  Nedović na parketu, Vilijams promašuje otvorenu trojku u posedu Panatinaikosa, ali Ben Bentil promašuje novu trojku.

4. minut - Sjajna finta šuta Ben Bentila, izbacio je čuvara i lagano poentirao iz reketa, 7:3 za srpski tim, a potom i monsturozna blokada Kuzmića.

2. minut - Sjajno otvaranje Zvezde! Ognjen Dobrić već na pet poena, na drugoj strani Papajanis zakucava nakon sjajnog alej-ap pasa. Bentil je promašio otvorenu trojku i propustio priliku da odvede svoj tima na osetniju razliku na samom startu.

1. minut - Meč je počeo!

19:30 - Sjajne vesti za navijače Crvene zvezde kao i celokupan crveno-beli tabor. Poznati grčki novinar Haris Stavru javlja da će zeleni iz Atine igrati bez jednog od ključnih igrača, Dvejna Bejkona.

Deluje da vlada loša atmosfera u timu, novin trener, Serelis, odmah je ušao u verbalni okršaj sa sjajnim Bejkonom, te njega nema u sastavu.

Bejkon nije jedini na koga ne mogu da računaju u Panatinaikosu.

ZVEZDI DODATNO RASTU ŠANSE: Panatinaikos bez važnih igrača protiv crveno-belih

 

UOČI MEČA

Pre samo dva dana u hali "Aleksandar Nikolić" videli smo sjajno izdanje crveno-belih. 

Izabranici Duška Ivanovića su savladali Anadolu Efes rezultatom 94:75 i tako stigli do 12. pobede u sezoni.

Tokom 30 minuta igre gledali smo rezultatsku klackalicu, međutim, rafalna paljba Duškovih pulena u poslednjoj četvrtini je prelomila duel.

Fakundo Kampaco je preuzeo dirigentsku palicu i bio je pravi vođa na terenu. Argentinac je imao učinak od 22 poena i 7 asistencija.

FOTO: M. Vukadinović

Pratio ga je Ognjen Dobrić sa 15 pogodaka, dok su Ben Bentil i Luka Mitrović takođe bili dvocifreni sa po 10.

U listu strelaca upisali su se Nemanja Nedović (9), Filip Petrušev (7), Luka Vildoza (6), Ognjen Kuzmić (5), Stefan Lazarević (5), Stefan Marković (3), Hasan Martin (2).

Odbrana je bila ta koja je odigrala ključnu ulogu, Vasilija Micića i Šejna Larkina nije bilo na terenu, te su igrači domaćeg tima usredsredili na Vila Klajburna koji je limitiran na 12 poena.

Nada još uvek postoji, iako šanse nisu velike i crveno-beli ne žele da odustanu.

Sa druge strane "zeleni" su odavno izgubili svaku šansu. U dosadašnjem delu takmičenja Atinjani su upisali 8 pobeda i 19 poraza.

Dejan Radonjić je otpušten, a njegovu ulogu preuzeo je Hristos Serelis koji je do sada tri puta vodio ekipu u Evroligi i u sva tri navrata je njegov tim gubio.

Pobeda je neophodna kako bi se zadržala kakva-takva nada, a nema dileme da će Fakundo Kampaco i saigrači dati sve od sebe da ove večeri osvoje izuzetno važne bodove.

REČ TRENERA

IVANOVIĆ PRED PANATINAIKOS: Biće teško u Atini, cilj je top 8

- Biće teška utakmica, klub je promenio trenera i uvek kada se to desi dođe nova energija, igrači žele da se pokažu u mnogo boljem svetlu. Biće novina i mnogo teže da se spremi utakmica. Mi imamo cilj i želju, hoćemo da se borimo da budemo među osam. Najbitnije je da svi igrači daju sve od sebe, posebno u odbrani, verujem da je to i njima važnije nego da su se upisali u listu strelaca - rekao je Ivanović, prenosi zvanični sajt kluba.

FOTO: M. Vukadinović

Košarkaš Crvene zvezde Argentinac Fakundo Kampaco bio je najbolji igrač svog tima na meču sa Efesom.

- Veoma sam srećan zbog pobede nad Efesom, bila nam je izuzetno potrebna. Imali smo dva teška poraza u ABA ligi i Evroligi. Bilo je potrebno da vratimo taj mentalitet i energiju koja nas je krasila. Navijači su nam mnogo pomogli, dali veliku podršku. Odigrali smo pametno svih 40 minuta i to treba da prenesemo u Atinu - naveo je Kampaco.

Argentinski košarkaš je istakao da je za Crvenu zvezdu svaki meč kao finale.

- Biće teška utakmica u Atini. Dobro igraju, možda ne pobeđuju puno u ovom trenutku, ali imaju talentovane igrače, dobar tim, igraju jako kod kuće, moramo biti spremni na to. Igraćemo svaku utakmicu kao da je finale - zaključio je Kampaco."Crveno-beli" se iz Atine u subotu vraćaju za Beograd.

TABELA EVROLIGE

BONUS VIDEO: Atmosfera sa večitog derbija u Kupu Radivoja Koraća

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!