NEVEROVATNO! Ameri ne mogu da veruju šta je uradio Nikola Jokić

Novosti online

07. 03. 2023. u 20:50

NIKOLA Jokić je i posle najnovijeg nastupa za Denver nagetse "tema dana" u NBA javnosti, ovoga puta jer radi ono što se od njega "uopšte ne očekuje da radi".

НЕВЕРОВАТНО! Амери не могу да верују шта је урадио Никола Јокић

FOTO: Tanjug/AP

Jokić je nastavio da briljira, ostvario je novi tripl-dabl, i to u pobedi posle preokreta protiv Toronta. Odmah nakonm te utakmice, u centar pažnje dospeo je jedan nedovoljno hvaljen aspekt njegove igre.

Uverio je Srbin celu planetu šta zna u napadu, od onih nestvarnih asistencija, do pogodaka na najrazličitije načine (iako ga rivali nemilosrdno "ranjavaju"), ali sada je mnoge iznenadio činjenicom da:

Nikola Jokić igra neverovatnu odbranu

Reptorsi su vodili i sa deset poena tokom sinoćne utakmice, a sredinom četvrte deonice sa 95:103. Tada su na scenu stupili Jokić, Džamal Marej, Majkl Porter junior i Aron Gordon. I, nešto što mnogi nisu očekivali - sjajna odbrana srpskog centra.

Recimo, na minut i 15 sekundi pre kraja, kada je Toronto imao 110:111 u svoju korist, i loptu u posedu, Jokić je u pik-en-rolu "ostao" na nižem od sebe, vrlo veštom Fredu van Vlitu ali ga je u odbrani nadmudrio, ukrao loptu i - započeo završni proces preokreta Nagetsa. Bio je fauliran odmah potom, pogodio dva slobodna bacanja i Torontu je brod počeo da nezaustavljivo tone.

Taj odbrambeni potez je, sam po sebi, bio dovoljan za pohvale, pa i od strane trenera, Majkla Melouna, ali to i nije bila najveća defanzivna bravura koju je Srbin izveo u završnici.

- Ja ću samo pustiti da Jokićeva veličina govori sama za sebe - rekao je Meloun, dodavši: - On je dobar defanzivac. Ne morate da budete neki super "atleta" da biste igrali dobru odbranu. Zato, NBA istorijo, samo gledaj, slušaj, uči!

Jokić je posle ove utakmice dobio i posebnu nagradu od trenera...

... ali američki javnost je oduševilo nešto drugo.

U završnih pola minuta Toronto je krenuo na sve ili ništa, sa petorkom za "brza dejstva", ali - tu nameru je srpski centar sasekao u korenu:

Dok se, navodno, "samo borio za poziciju" sa Jakobom Poeltlom, faulirao ga. Sudije to nisu okarakterisale kao namernu, nesportsku ličnu grešku, već klasičan prekršaj, ali predstavnicima američkih medija i košarkaškoj javnosti bilo je i te kako jasno da je u pitanju bio maestralan defanzivan potez. Evo kako je to opisao novinar "Forbsa", Džoel Raš, oduševljen inteligencijom vođe Denvera:

- Nikola Jokić je namerno faulirao Poelta, čoveka koji u karijeri pogađa samo 53,6% slobodnih bacanja, i to dok su Nagetsi na +4, uz manje od 30 sekundi do kraja. Poeltl je promašio oba penala, Majkl Porter junior je uzeo loptu i time je, praktično, meč završen.

Komentara na snimak ovog lukavstva je bilo mnogo, a najviše njih se svodio na reči "genije" i "sa pravom MVP", dok je bilo i onih koji su Jokića poredili sa Teslom, uz dodatak "Em se isto zovu, em su isto Srbi".

- Mislim da je Jokić nepravedno potcenjen kada se o odbrani radi. Defanzivno, on za sve ono što uradi rukama, sva ona odbijanja lopte, njena skretanja, hvatanja... mislim da ne dobija dovoljno pohvala - kaže Jokićev saigrač Džamal Marej.

Nikola Jokić statistika - sezona 2022/2023.

U poslednje vreme je "Nikola Jokić stats" pojam koji američki ljubitelji košarke često traže na internetu, jer je i njima nestvarno šta sve srpski as (i) ove sezone radi u NBA ligi. A on trenutno prosečno ostvaruje tripl-dabl: 24,4 poena po NBA meču, uz 11,8 skokova i 10 asistencija po odigranoj utakmici. 


Proteklu, MVP sezonu 2021/2022., završio je sa prosecima od 27,1 poena, 13,8 skokova i 7,9 asistencija, pa kada se uzme u obzir šta radi u ovom šampionatu, onda i ne čudi što je, prema istaživanju ESPN-a, Nikola Jokić postao prvi favorit da opet bude MVP

Raspored utakmica Denver nagetsa

Posle ovog preokreta, Jokićeva ekipa redom igra, po našem, srednjoevropskom vremenu: kod kuće protiv Čikaga (četvrtak, 3), u gostima protiv San Antonija (subota, 2), pa bez mnogo predaha - kod kuće protiv Bruklina (nedelja, 20.30), itd.

Nikola Jokić - ugovor

Jedna od najtraženijih sportskih stvari na Guglu bila je 2022. godine i "Nikola Jokic contract" - jer je srpski as potpisao antologijski ugovor. Naime, Nikola Jokić bi trebalo da u ovoj, sezoni 2022/2023. zaradi 33.047.803 dolara.

Ugovorom je predviđeno da naredne, sezone 2023/2024. zaradi još više, 46.550.000 dolara. Ali to je samo početak rasta njegovih primanja.

U sezoni 2024/2025. plata će mu biti 50,274 miliona dolara, potom u sezoni 2025/2026. 53.998.000 dolara, a 2026. čak 57.722.000 "zelenih novčanica". Ugovorom je predviđeno da može da pristane i da igra u sezoni 2027/2028. i to za platu od 61.446.000 dolara.

Nikola Jokić - najbolje asistencije

NBA liga - tabela

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri