PARTIZAN ODRŽAO ČAS KOŠARKE ALBI: Srpska "rafalna paljba" uništila Nemce! Avramović i Anđušić pogurali parni valjak ka TOP 8 Evrolige

Novosti online

02. 03. 2023. u 23:02

KOŠARKAŠI Partizana savladali su Albu iz Berlina rezultatom 88:74 u 26. kolu Evrolige.

ПАРТИЗАН ОДРЖАО ЧАС КОШАРКЕ АЛБИ: Српска рафална паљба уништила Немце! Аврамовић и Анђушић погурали парни ваљак ка ТОП 8 Евролиге

FOTO: M. Vukadinović

Zvuči iracionalno, bila je ovo jedna od najboljih partija Partizana ove sezone, a četa Željka Obradovića punih 20 minuta nije ličila na sebe.

Nije bilo onog uobičajenog repertoara iz grotla Arene, kada crno-beli već u uvodnim minutima na krilima huka tribina krenu da melju rivala.

Alba je zaigrala timsku košarku, lako pronalazila rešenja u napadu, a uprkos tome što su Nemci imali čak 10 izgubljenih lopti sredinom druge deonice, imali su i +7, kao dovoljan pokazatelj koliko ofanzivno Partizan danas nije ličio na sebe, barem u prve dve deonice. 

FOTO: EPA

Čak ni tri vezane trojke Alekse Avramovića u tim momentima nisu bile dovoljne da se preuzme rezultatska kontrola, a Alba je dobrom selekcijom šuta i zahvaljujući rano ispunjenom bonus kažnjavala svaku dekoncentraciju beogradskog tima. 

Crno-beli su uprkos nešto boljim procentima šuta zaostajali na poluvremenu. Alba je potpuno odnela bitku pod obručima, 20:10  bio je odnos u skokovima, koji su neutralisali i čak 13 izgubljenih lopti Nemaca u prva dva kvartala.

Razlog zaostatka na poluvremenu parni valjak mogao je da traži i u dekoncentraciji sa linije penala, 5/10 u ovom segmentu igre i te kako su se odrazilo na rezultat na semaforu, koji je na poluvremenu glasio 42:44.

I onda, na parket Arene u nastavku istrčao je neki sasvim drugačiji Partizan. Preko 4 minuta bez primljenih poena, a trojka prvo Smailagića, pa potom i četvrta Alekse Avramovića dižu srpski hram košarke na noge, parni valjak za tili čas odlazi na +6.

Šuterska klinika se nastavila, izgleda da su Nemci zaboravili da Smailgaić u svom arsenalu poseduju i izuzetno meku ruku za svoje gabarite.

Centar pogađa drugu ove večeri, a onda i dve vezane Danila Anđušića, čoveka od koga su već morali da se čuvaju. 

FOTO: ABA liga

Prednost je rasla, atmosfera dostizala usijanje, a doprinosom Zeka Ledeja i Kevina Pantera, uobičajenih lidera, crno-beli od -2 idu do ogromnih +24 i to za samo jednu četvrtinu. 

Sve što su Nemci uspeli u nastavku jeste da smanje deficit, ali niti jednog trenutka pobeda koja gura crno-bele ka TOP 8 Evrolige nije dolazila u pitanje.

Aleksa Avramović i Kevin Panter su vozili "parni valjak" na ovom meču, a ako ovako nastave da ga voze - Top 8 je siguran! Na kraju Avramović 19 poena, a Panter 16 uz po 3 asistencije i ukradene lopte. 

Partizan je sada sa 14 pobeda na šestom mestu tabele Evrolige i ima pobedu više od ekipa koje su van Top 8!

PARTIZAN - ALBA 88:74

HALA: "Štark Arena"

STRELCI:

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 13, Avramović 19, Panter 16 (3as, 3ukr), Smailagić 6, Papapetru 5, Egzum 6, Naneli, Lesor 10 (6sk), Trifunović, Anđušić 6, Madar 7 (5 as)

ALBA: Lo 17, Proćida 8, Mahovski, Smit 3, Vecel 10, Matisek 6, Šulte, Olinde 2 (6sk), Kumađe 9 (10sk), Timan 10, Sikma 9 (4as)

 

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ MEČA!

38. minut - Proćida pravi faul nad Kevinom Panterom koji ima priliku da konačno prekine seriju rivala. Uspeva to Amerikanac, pogodio je oba puta, 82:70.

37. minut - Kocka se Partizan! Proćida fauliran, pogađa oba puta, sada je 80:70, Panter promašuje sa poludistance, Lesor nakon ofanzivnog skoka, a Kumanđe potom fauliran i ide na liniju penala. Odjednom imamo dramatičnu završnicu.

36. minut - Proćida pogađa u tranziciji, Alba na samo -12! Samo jer su crno-beli imali i ogromnih +24. 

34. minut - Sikma sa dva pogotka sa linije slobodnih bacanja smanjuje na 80:63. Zek Ledej potom promašuje otvorenu trojku, a Smailagić faulira Kumanđea, njegova peta lična greška i kraj meča za njega.

32. minut - Vecel vezuje čak 7 poena! Alba za samo dva minuta ige u poslednjoj deonici dolazi do 78:59, sve do novih poena Zeka Ledeja sa poludistance.

TREĆA ČETVRTINA

30 minut - Zek Ledej zakucava! Parni valjak melje, nestvarnih 35 poena za jednu četvrtinu, od -2 do +24. 

29. minut - Aleksa Avramović za tri, a potom Kevin Panter! Nestvarna četvtina parnog valjka! Trojkom Loa na drugoj strani Alba ima 73:53.

28. minut - Samo raste prednost crno-belih! Sada je Zek Ledej naskočio i pogodio iz poluhoroga, Vecel na drugoj strani čini ofanzivni faul, raspala se igra Albe kao kula od karata.

27. minut - Kevin Panter cepa mrežicu sa linije slobodnih bacanja za ogromnih +15, a onda velike tenzije na parketu. Zek Ledej se borio za loptu sa dva rivalska igrača koja su upotrebila preveliku silu, došlo je do čarki, čak i pokušaja fizičkog obračuna, meč je na kratku prekinut kako bi se strasti smirile, a potom je i nastavljen. 

26. minut - Matijas Lesor pogađa oba penala, ali potom i sam čini ličnu grešku, njegova treća, a Timan nepogrešiv sa linije penala smanjuje na 58:48. Pogađa Anđušić novu trojku, ide Partizan na +13, delirijum!

25. minut - Šuterska klinika! Danilo Anđušić sada pogađa dotrčavajuću trojku, atmosfera dostiže usijanje, totalna ludncia u Areni. Alba ne zna šta ju je snašlo. Kumanđe je u međuvremenu pogodio za dva, prvi poeni Nemaca u nastavku.

24. minut - Alen Smailagić ponovo za tri! Crno-beli punih 4 minuta već bez primljenog koša. Neverovatno, neki potpuno drugačiji Partizan je istrčao na parket Arene u drugom poluvremenu.

23. minut - Avramović ponovo za tri! Njegova četvta, strašna atmosfera sada u Areni, Partizan ide na maksimalnih +6.

22. minut - Nastavlja se sa velikim brojem izgubljenih lopti, sada Jam Madar nije preneo loptu na protivničku polovinu za 8 sekundi kako pravila nalažu, srećom Smit je promašio u posedu Albe.

21. minut - Smailagić za tri! Ostao je centar Partizana usamnjen na sredini parketa i pogodio za vođstvo crno-belih! Olinde potom gubi loptu, a Zek Ledej fauliran od strane Kumanđea pri šutu. Ledej pogađa oba slobodna bacanja, domaćin odlazi na +3.

DRUGA ČETVRTINA

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

Crno-beli uprkos boljim procentima šuta zaostaju na poluvremenu. Alba je potpuno odnela bitku pod obručima, 20:10 odnos u skokovima, koji su neutralisali i čak 13 izgubljenih lopti Nemaca.

Razlog zaostatka na poluvremenu parni valjak može tražiti i u dekoncentraciji sa linije penala, 5/10 u ovom segmentu igre i te kako se odrazilo na rezultat na semaforu.

Aleksa Avramović je najefikasniji igrač na poluvremenu sa 11 poena, a odmah iza njega sledio duo Albe, Lo sa 10 i Timan sa 8 poena. 

Sledi sigurno uzbudljiv nastavak.

20. minut - Lo pogađa oba penala, rano ispunjen bonus je napravio dosta problema crno-belima, ali Kevin Panter u svom stilu ponovo smanjuje razliku na jedan posed.

19. minut - Sjajno zakucavanje Zeka Ledeja! Potom Smailagić kupi loptu pod obručem nakon promašaja Albe, a Olinde pravi faul i tera Jama Madara na liniju penala, s obzirom da su gosti ispunili bonus. Izraelac promašuje prvo, drugo pogađa i smanjuje na 40:42 minut pre odlaska na odmor.

17. minut - Meka ruka Kevina Pantera sa linije penala, crno-beli opet na -2, sve do prelepog horoga gorostasnog Kumanđea preko ruke Matijasa Lesora, a zatim i trojka Matišeka u kontri, ponovo Alba na maksimalnih +7.

16. minut - Pogađa Egzum! Odličan je bio Australijanac na prodoru nakon što je Sikma bio polovičan na liniji slobodnih bacanja, 33:37.

15. minut - Ide još jedna i još jedna! Gori ruka Alekse Avramovića, ali Sikma, pa potom i Lo pronalaze dno mrežice, 31:33. 

14. minut - Ide trojka! Aleksa Avramović pogađa van linije 6,75 a crno-beli prilaze na +1, sve do poena Sikme iz silazne putanje.

13. minut - Dante Egzum promašuje otvorenu trojku, srećom po crno-bele Kumađe gubi loptu, to je već deseta Albe ove večeri, ali uprkso tome fenjeraš ima +4 u srpskoj prestonici.

12. minut - Tristan Vukčević je načinio faul, a Timan koristi oba penala sa kojima Nemci odlaze na +6. Na drugoj strani Matijasu Lesoru svirane tri sekunde u reketu, četvrta izgubljena lopta beogradskog tima.

11. minut - Alba ide na +4! Obradović ljutito traži tajm-aut, kipti od besa trofejni stručnjak, crno-beli potpuno neprepoznatljivi.

PRVA ČETVRTINA

9. minut - Matijas Lesor silovito zakucava! Partizan na +2, Arena na nogama! 

7. minut - Vraćaju se crno-beli nakon -7, Egzum je razmrdao ekipu ulaskom njemu se pridružio i Papapetru a Partizan ide na 16:14.

5. minut - Lo je zadobio udarac iznad oka, ujedno i posekotinu, te je morao van terena. Ne pogađa Panter novu trojku, što Matišek kažnjava na drugoj strani trojkom. Izgubljena lopta Ledeja, i odmah tajmaut, 5:12

3. minut - Ne uspevaju crno-beli da se upišu u ovom meču, a na drugoj strani greši i Sikma. Promašuje Panter, ali potom i ukradena lopta u odbrani i laki poeni za Madara. Sikma realizuje polaganje na drugoj strani, a na drugoj strani naskače Madar i promašuje. Potom faul Smailagića na skoku. Pogađa potom Olinde, a na drugoj strani trojka Pantera, 5:9.

1. minut - Meč je počeo! Sjajna atmosfera pred početak u "Štark Areni". Prelep doček za Željka Obradovića.

 

UOČI MEČA

Alba nema gde niže. Partizan nije mogao da izabere bolju priliku da se odlepi od Makabija i Baskonije, ali i da održi distancu u odnosu na Valensiju i Žalgiris koji večeras gostuje Barseloni, i pobedom pokuša da ostane na šestoj poziciji.

U dosadašnjim međusobnim susretima srpski predstavnik nema mnogo čime da se pohvali. 

Nisu igrali osam Evroligi, povratkom u sam krem evropske košarke, na samom startu doživeli su ubedljiv poraz i primili 100 poena od nemačkog šampiona, svesni su da sve to moraju da ostave iza sebe i da večeras u prepunoj "Štark areni" iskoriste sve prednosti koje nosi ova dvorana.

"Parni valjak" do kraja regularnog dela u Evropi nema više mečeva poput ovog u kojem će dobijati ulogu velikog favorita, a sigurno da Željko Obradović ne namerava da štedi svoje momke večeras i da neće dozvoliti da se bilo šta prepušta slučaju.

Rođeni Čačanin može da računa na gotovo sve svoje momke, a naročito na Lesora, u čijim je rukama "najteža lopta" jer ni on sam ne odustaje od trke za MVP nagradu najelitnijeg evropskog takmičenja.

Posle ovog meča, Partizan ide na megdan popularnom "Kinderu" i neće se vraćati kući, jer samo dva dana nakon toga ugostiće ih "manekeni" iz Milana, gde će se njihova turneja po Italiji završiti.

BONUS VIDEO: Atmosfera sa večitog derbija u Kupu Radivoja Koraća

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja

Darko Miličić je jedna od najzanimljivijih ličnosti u našoj košarci. Svrstavan svojevremeno među najveće talente na svetu, izabaran je čak kao drugi pik na NBA draftu, ispred mnogih potonjih zvezda. U NBA ligi, međutim, nije uspeo. U Americi mu se i danas mnogi podsmevaju zbog toga. Ali… Upravo je ekipa najvećeg američkog sportskog medija, ESPN-a, ne tako davno doputovala u Srbiju da sazna nešto više o našem nekadašnjem reprezentativcu. Ono što su otkrili – zaprepastilo ih je.

07. 05. 2023. u 19:16

Komentari (3)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)