SRBIJA IDE NA EVROPSKO PRVENSTVO! Hrvatska će ovaj nokaut pamtiti dugo, srpske košarkašice briljirale u meču odluke

Tanjug

09. 02. 2023. u 19:49 >> 19:53

ŽENSKA košarkaška reprezentacija Srbije obezbedila je plasman na ovogodišnje Evropsko prvenstvo koje se igra od 15. do 25. juna i domaćini su mu Slovenija i Izrael. To je epilog sjajne igre naših košarkašica u pretposlednjem kolu kvalifikacija, u kome su, u beogradskoj dvorani "Ranko Žeravica" deklasirale Hrvatsku sa 85:57 i obezbedile prvo mesto u grupi, time i plasman na Evrobasket 2023.

СРБИЈА ИДЕ НА ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО! Хрватска ће овај нокаут памтити дуго, српске кошаркашице бриљирале у мечу одлуке

FOTO: KSS

Iako je u toku smena generacije u srpskoj selekciji, i ova, uslovno rečeno, "nova ekipa" pod komandnom palicom Marine Maljković, ume da oduševi publiku. I to prilično.

 

Maestralno vođene, domaće košarkašice su u Beogradu gospodarile parketom od... drugog minuta. Iako se obično kaže "od prvog minuta", ovoga puta je u tih 60-ak sekundi bilo mnogo promašaja, a kako ih je bilo obostrano, onda je "dodavanje gasa" od strane košarkaške mašinerije Srbije upravo nju rezultatski odvojilo.

Prvo je briljirala Ivon Anderson, potom Nevena Jovanović, a kako je odbrana izuzetno funkcionisala, publiku je sve više uveseljavala i Jovana Nogić, koja je sa četiri trojke u drugoj deonici i omogućila da se pred veliki predah ode na 21  razlike.

Hrvatska, naravno, nije odustajala od želje da naprvi čudo. Ali, sve što je uspela bilo je da na uvodna tri minuta treće četvrtine onemogući Srbiju da poentira iz igre, te da priđe sa pomenutih "-21" (49:28) na 50:38. Andersonova je tada uzvratila udarac, peta trojka Nogićeve digla publiku na noge, a posle tih +19 više se nije postavljalo pitanje ko će pobediti.

I, ko će na Evropsko prvenstvo.

Možda je to mnogima bilo očekivano, normalno i sasvim logično, jer je Srbija aktuelni šampion Evrope. Ali, od ekipe koja je tu titulu 2021. osvojila pobedom nad Francuskom u finalu u Valensiji sa 63:54, sada u reprezentaciji nisu Sonja Vasić, Saša Čađo, Jelena Bruks, Dajana Butulija, Ana Dabović, Maja Škorić i Angela Dugalić.

Od šampionki Evrope u sadašnjem timu su njih samo pet - Nevena Jovanović, Aleksandra Crvendakić, Ivon Anderson, Maša Janković i Tina Krajišnik, a upravo su one, uz Jovanu Nogić (meč završila uz "dabl dabl" učinak kao plejmejker - 21 poen, 10 skokova), Minu Đorđević, Ivanu Racu, Aleksandru Stanaćev, Draganu Stanković, Kristinu Topuzović i Katarinu Zec izborile novi odlazak na prvenstvo "starog kontinenta". 

I to odlazak u velikom stilu.

Pratite i ubuduće srpske košarkašice uz "Novosti".

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za košarkašice 2023

Srbija - Hrvatska 85:57 (29:17, 20:15, 18:16, 18:9)
BEOGRAD - Hala: "Ranko Žeravica"; Gledalaca: 3.000; Sudije: Sahin, Kardaris, Nađ
Srbija: Crvendakić 4, Đorđević 7, Raca 4, Stanković 4, Zec, Anderson 19p, 8sk, 3as, Janković 2, Jovanović 12p, 4sk, 5as, Krajišnik 5, Nogić 21p, 10as, Stanaćev 3, Topuzović 4
Hrvatska: Bura 2, Mašić 2, Miloglav 3, Slonjsak 8, Zelus 27, Begić 5, Borić, Cvitković 2, Mandić, Striže, Tadić 8, Vojtulek

KRAJ! Srbija - Hrvatska 85:57

39' - Cela hala se raduje, Srbija vodi sa više od 30 razlike! Semafor pokazuje 84:53 u pretposlednjem minutu.

38'  - Odlazi Srbija na 81:53 posle bacanja zbog tehničke greške, a Tina Đorđević potom koristi samo jedno od dva "uobičajena" - 82:53 pred poslednjih 136 sekundi ove utakmice.

38' - Tehnička greška je dosuđena Braliću. Uz prilično zakašnjenje, skoro 30 sekundi se igralo nakon njegovog ispada. Sada nastavlja da psuje, ali tiše.

38' - Psuje hrvatski selektor,  Stipe Bralić, sudije. Buni se zbog nekog dosuđenog faula. A kako ne prestaje da psuje, i to na 23 razlike za Srbiju, cela hala sada počinje da viče "Srbija! Srbija!". Prvo je publika zviždala Braliću, a onda zdušno podržala svoje ljubimice.

37' - Jovana Nogić čak stiže do "dabl dabl" učinka: iako igra na spoljnoj poziciji, ostvarila je 10. skok. Srbija vodi sa 78:53, još tri minuta do kraja, Srbija je pred plasmanom na Evrobasket!

36' - Hrvatska prilazi na 73:51 posle trojke Ševonte Zelus, koja je potom faulirala Aleksandru Crvendakić, koja možda ne briljira u napadu kao što može (33 poena je dala Hrvaticama u prvom meču ovih selekcija u aktuelnim kvalifikacijama) ali to nadoknađuje borbenošću.

35' - Nova trojka Jovane Nogić, 72:48 vodi Srbija! Osamnaest poena postigla je Jovana Nogić (rođena 17. decembra 1997, igra za špansku Avenidu, visoka je 181 cm i ... Hrvatskoj je ubacila šest trojki. Za sada).

34' - Nastavljaju se kiksevi gostujuće ekipe (koja je, pritom, za tri i po minuta izašla iz bonusa i svaki naredni prekršaj donosiće slobodna bacanja Srbije). 

33' - Već dva i po minuta bez poena u poslednjoj četvrtini. Srbija ima čak 17 izgubljenih lopti, Hrvatska 14, ali Srbija vodi ... posle, konačno, koša, i to Đorđevićeve, Srbija vodi sa 69:48.

32' - Nova blokada (ali prava), Karmen Miloglav je efektno zaustavila dalekometni pokušaj Ivon Anderson da na samom isteku vremena za napad postigne trojku. Ipak, vrlo brzo greške i gošće, i to faulom u napadu (4. za kapitena Hrvatske, Anamariju Begić). Još bez poena u 4. četvrtini.

31' - Jovana Nogić se opet nametnula publici kao neko zbog kog su dlanovi zauzeti aplauzima, ovoga puta zbog "blokade" jednog hrvatskog dodavanja sa osam metara ka centru. I dalje je 67:48 za našu nacionalnu selekciju. 

Kraj treće deonice, 67:48 vodi Srbija, koja se nalazi pred osvajanjem dva boda koja je i pre poslednjeg kola kvalifikacija vode na Evropsko prvenstvo!

30' - Hrvatska postiže dva brza koša, a onda koristi loš šut s distance domaćih igračica, te dolazi u priliku da, sa linije penala, dodatno priđe od aktuelnih 65:46.

28' - Opsada koša Hrvatske trajala je skoro minut, usled ofanzivnih skokova. A onda je Dragana Stanković poentirala za 65:42. Velikih +23 za Srbiju...

27' - Tina Krajišnik "vezuje" dva pogotka iz igre, a Amerikanka koja igra za Hrvatsku - prvi put pogađa dva penala, rezultat je 63:42. 

25' - Jovana Nogić opet daje trojku, 57:40, a onda izvrsna odbrana Srbije i kontra koju polaganjem lopte u koš završava Nevena Jovanović - 19 je razlike, tajmaut traže Hrvatice.

23' - Ivon Anderson prekida "crne minute" domaće selekcije. Prvo ona pogađa, pa posle dobre odbrane, Andersonova proigrava Mašu Janković i Srbija odlazi na 54:38.

Ivon Anderson na utakmici Srbija - Hrvatska / FOTO: M. Vukadinović

23' - Još nema koša iz igre za Srbiju, a Hrvatska prilazi na 50:38. Podsetimo, pred kraj druge deonice, bilo je 49:28.

22' - Buni se Ivon Anderson, traži nesportsku ličnu greške za Hrvaticu koja ju je snažno faulirala na početku kontre. Ništa od toga. Srbija u napadu, vodi 50:36 nakon mini serije gošći od 4:1.

21'- Počela je treća deonica. I to prekršajem naših košarkašica u napadu.

Kraj poluvremena, Srbija vodi sa 49:32 i to uz devet ubačenih trojki iz 15 pokušaja (a gošće su tek u 20. minutu pogodile svoju prvu). Bilo je i 21 razlike za našu nacionalnu selekciju, koja je potom primila pomenutu trojku i dodatno slobodno bacanje. Ivon Anderson je ubacila 15 poena, Nogićeva 12, a Nevena Jovanović 10. Šavonte Zelus je postigla 15 za Hrvatsku, uključujući ovu 3+1 akciju na kraju druge deonice.

19' - Šta radi Jovana Nogić! Četvrta trojka ove devojke, 49:28 za Srbiju, koja potom treći uzastopni put krade loptu suparnicama.

18' - Jovana Nogić diže dobar deo hale na noge, uz zvuk sirene za kraj napada, sa velike udaljenosti, pogađa trojku za 46:27. 

17' - Nisu pogodile naše igračice dalekometni šut, Zelusova smanjuje deficit na 39:27, ali Ivon Anderson potom stiže do svog 15. poena i Srbiju odvodi na 41:27.

17' - Hrvatice su, treći put na ovo meču, iskoristile samo jedno slobodno bacanje. Prednost Srbije je smanjena na 39:25, a onda je usledila nova snažna odbrana na Ivon Anderson, koja ovoga puta zaustavljena prekršajem. Novi napad za našu selekciju.

16' - Dragana Stanković sa poludistance donosi 39:24 Srbiji.

15' - Posle predaha, Hrvatska je uspela da dvaput zaustavi ofanzivne akcije Srbije, ali ne i da poentira. I to ni iz trećeg pokušaja.

13' - Stipe Bralić, selektor Hrvatske, traži tajmaut. 

13' - Ivon Anderson pogađa za dva, a onda Nogićeva novu trojku - 37:22 vodi srpska reprezentacija!

12' - Jovana Nogić postiže trojku, 32:30 za Srbiju.

11' - Hrvatska se približava na 29:20. U jednom trenutku su gošće gubile sa 14 razlike (27:15).

Jedna zanimljiva košarkaška vest, usred ove utakmice, a taman da vam je javimo dok ne počne druga deonica: NIKOLA JOKIĆ DOBIO POJAČANjE! Ovo su navijači čekali, Denver povukao važan potez poslednjeg dana prelaznog roka

Kraj prve četvrtine, Srbija ju je rešila sa 29:17 u svoju korist. I ne čudi, Ivon Anderson je postigla 11 poena, Nevena Jovanović 10, Srbija je šutirala sa 63% za dva poena, a 62,5% za tri (naspram 61% za dva kada se o Hrvatskoj radi, ali nula odsto, usled sva tri promašena šuta s distance, kada je reč o trojkama).

8' - Nastavlja se rapsodija ekipe Marine Maljković,. Iz minuta u minut ređaju se odlične ofanzivne akcije, prednost je sada 13 razlike, 24:11!

Detalj sa utakmice košarkašica Srbija - Hrvatska / FOTO: M. Vukadinović

6' - Tadić poentira za Hrvatsku, opet iz reketa daju koš gošće, 13:7 je privremeno, jer trojkom Kristine Topuzović Srbija odlazi na 16:7.

6' - Bori se Andersonova, baca po parketu za loptom, ali iako nije uspela da je osvoji, Hrvatska nije realizovala još jedan napad, pa je lopta za Srbiju. A napad završava Ivon Anderson, svojim 6. poenom, opet iz prodora - 13:5.

5' - Hrvatice promašuju trojku iz desnog ugla, a Andersonova pogađa u prodoru, iako faulirana. Posle slobodnog bacanja, prednost Srbije je ostala kao i pre tog "penala" - 11:4.

5' - Nakon novog kiksa gostujuće ekipe, Ivon Anderson lako poentira, 9:4 je za Srbiju.

4' - Kapiten Hrvatske, Anamarija Begić, poentira za 4:4. Ali, kratko to traje, jer Jovanovićeva stiže do svog petog poena, trojkom donosi Srbiji 7:4.

4' - Atmosfera u hali "Ranko Žeravica" tokom predstavljanja igračica:

 

3' - Tadićeva "upisuje" gošće na semafor, a u narednoj akciji dvaput promašuju s distance Srpkinje, no gube loptu Hrvatice na drugoj strani terena. Rezultat je 4:2.

2' - Posle novog promašaja naših košarkašica, usledio je novi ofanzivni skok i, konačno, pogodak Krajišnikove sa poludistance - 2:0, posle čega Hrvatska pravi faul u napadu, a na 4:0 Nevena Jovanović odvodi Srbiju.

2' - Srbija je, preko Ivon Anderson, tek u poslednjoj sekundi napada uputila šut, i to neprecizan, ali "uzvratila" je, i to s distance, nepreciznim šutem Cvtikovićeva. Promašuje potom i kapiten Srbije, Tina Krajišnik, ali Srbija uzima loptu i tada, i poslea narednog promašaja (Topuzovićeva). Hrvatice potom prave prekršaj. I dalje 0:0.

1' - Meč je počeo!

18.01 - Zagrljene oko centra terena, srpske i košarkaške košarkašice su zajedno provele pomenuti minut tišine.

17.59 - Pred sam početak utakmice biće održan minut tišine zbog žrtava razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji. Pre oko dva sata, turski predsednik Erdogan je saopštio da je u toj državi dosad utvrđeno da je od zemljotresa poginulo čak 16.170 ljudi, a da je povređenih 63.794.

17.58 - Marina Maljković, strateg srpske reprezentacije, na parket najpre šalje petorku Jovanović, Crvendakić, Anderson, Topuzuović, Krajišnik.

17.58 - Stipe Bralić, selektor Hrvatske, odlučio je da startnu postavu gostiju čine Zelus, Begić, Slonsak, Tadić, Cvitković. 

17.57 - Ovako je izgledalo zagrevanje pred meč:

 

17.55 - Intoniraju se himne. Posle hrvatske "Lijepa naša domovino", ori se "Bože pravde". Peva i publika, i igračice naše nacionalne selekcije. Ne baš svi u hali, ali... dosta je osmeha. Što je najvažnije, ima ih mnogo u reprezentaciji Srbije.

17.50 - Meč se igra u Hali sportova "Ranko Žeravica", besplatan je ulaz, tribine se popunjavaju, a zagrevanje igračica se polako privodi kraju...

Važnost utakmice

Srbija se trenutno nalazi na drugom mestu na tabeli E grupe sa četiri boda iz dva takmičarska nastupa, ali ima meč manje od Hrvatske koja ima učinak 2-1.

Na Evrobasket za košarkašice idu direktno samo pobednici deset grupa, te četiri najuspešnije drugoplasirane ekipe, i zato je ovaj duel sa vodećom Hrvatskom od izuzetne važnosti za izabranice selektorke Marine Maljković.

Uoči meča

- Prva i najvažnija stvar je da je ženska reprezentacija Srbije svojim uspesima dala veliki podstrek svim državama bivše Jugoslavije. BiH je igrala na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu, dok je Slovenija domaćin predstojećeg Evropskog prvenstva. Severna Makedonija pravi dobre rezultate u mlađim kategorijama. Očekuje nas težak meč protiv Hrvatske. Dve ekipe sa dosta karaktera. To će biti prava takmičarska utakmica dve ekipe, koje žele da se nadmeću, izjavila je selektorka Srbije.

Ona je podsetila da je Srbija aktuelni evropski šampion, ali je u našem timu došlo do smene generacija.

- Ove mlade igračice su na šampionatu sveta pokazale da mogu na svojim leđima nose teret, koje su im postavile prethodne generacije. Te generacije su napravile najveće uspehe za našu žensku košarku poslednjoj deceniji. Ove godine se navršava 100. godišnjica košarke u Srbiji. Da se u prethodnih 100 godina uložilo više u žensku košarku možda bi bilo i više medalja, kazala je ona.

Maljkovićeva je istakla da je glavni cilj plasman na Evropsko prvenstvo.

- Mi smo aktuelne evropske šampionke, ali moramo da izborimo plasman na naredno prvenstvo. Imamo novu generaciju, koja mora da pokaže kvalitet. Spremne smo i fokusirane na ono što dolazi. Ako uspemo da pobedimo, kvalifikovaćemo se na Evropsko prvenstvo. Kontinuitet velikih takmičenja je dostignut. Ovo jeste nova generacija, ali verujem da ima kvalitet, rekla je selektorka Srbije.

Srbija je u prvom meču kao gost savladala Hrvatsku (66:84), a poslednji meč u kvalifikacijama srpske košarkašice odigraće u nedelju na gostovanju Bugarskoj.

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)