VREMEPLOV: BILO JEDNOM U AMERICI! Dan kada je SR Jugoslavija pomračila NBA zvezde na njihovom terenu

Vladimir Preradović

26. 01. 2023. u 22:40

BILO jednom u Americi, 5. septembra 2002. godine.

ВРЕМЕПЛОВ: БИЛО ЈЕДНОМ У АМЕРИЦИ! Дан када је СР Југославија помрачила НБА звезде на њиховом терену

FOTO: N. Paraušić

Dan kada je košarkaška reprezentacija SR Jugoslavije (čitaj Srbije) prvi put pobedila NBA selekciju SAD, u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Indijanapolisu - 81:78.

- Sanjao sam dan kada ću se popeti na njihove reklame i poručiti im: "Dobili smo vas u vašoj kući" - nije mogao i nije želeo da obuzda ushićenje Predrag Stojaković, sa 20 poena najefikasniji igrač utakmice.

FOTO: N. Paraušić

Vratimo se vremeplovom tri dana pre istorijskog trijumfa. Poraz od Portorika na startu druge grupne faze zaljuljao nam je tlo pod nogama, jer smo u tu rundu već uneli poraz od španske armade u povoju (Gasol, Navaro, Garbahosa, Kalderon...). Ubedljive pobede nad Brazilom i Turskom nisu mogle da nas odvedu dalje od trećeg mesta, s kojeg je takmičarska šema navodila na četvrtfinalni duel sa domaćinom. Umesto u finalu, kako je čitav svet predviđao, favoriti za titulu ukrštaju koplja već u prvom eliminacionom krugu.

Amerikancima je u prethodnom meču povređena sujeta porazom od nadahnute argentinske plesne grupe predvođene Manuom Đinobilijem.

- Mi ćemo ovo da pobedimo - činilo se da veštački pumpa mišiće naš selektor Svetislav Pešić pred sudar sa "drim timom".

FOTO: N. Paraušić

Ne može se baš smatrati timom snova, jer su nedostajale najveće zvezde poput Kobija Brajanta, Šakila O'Nila, Alena Ajversona, Kevina Garneta...

Međutim, može se nazvati ol-star timom u najboljim godinama izuzimajući Redžija Milera, superstara na zalasku karijere. Pol Pirs je desetostruki ol-star, NBA šampion i MVP finala, Ben Valas četvorostruki najbolji defanzivac lige, Džermejn Onil igrač koji je te sezone odneo nagradu za najveći napredak i šest puta zaredom učesnik skupa svih zvezda.

JUGOSLAVIJA - SAD 81:78
(20:20, 20:16, 12:22, 29:20)

DVORANA "Konseko fildhaus". Gledalaca: 5.362.

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 9 (6 sk.), Koturović 3, Čabarkapa, Rakočević, Stojaković 20 (3/10 za dva, 3/5 za tri, 4 sk., 4 as.), Radmanović, Jarić 7, Divac 16 (5/11 za dva, 1/1 za tri, 11 sk.), Vujanić 5, Tomašević 6, Gurović 15 (1/6 za dva, 4/6 za tri, 7 sk.).

SAD: Finli 12, B. Dejvis 8, A. Miler 19 (7 as.), O'Nil 8, A. Dejvis 4, Pirs 19 (6 sk., 4 as.), R. Miler 8, Merion, Vilijams, Valas, Brend, Lafrenc.

Pešić je kasnije pričao da su kompletne pripreme za SP bile u službi jednog cilja - pobediti Amerikance!

Pričao je i da je Vlade Divac odigrao najbolju utakmicu u nacionalnom dresu. Svih 16 poena ubacio je u prvom poluvremenu i držao nas iznad vode u tom delu meča. U nastavku smo počeli da tonemo pod sve jačim pritiskom selekcije trenera Džordža Karla, u poslednjoj četvrtini i do deset poena "dubine".

FOTO: N. Paraušić

Ameri su načinili fatalnu grešku, ispustili su iz vida srpskog "čiču". Pokosile su ih tri vezane ludačke trojke Milana Gurovića pred tek nešto više od 5.000 svedoka u dvorani Indijana Pejsersa.

Trećina je nosila naša obeležja i skakala od sreće. Slavili su i neutralni gledaoci, recimo nemački, a najviše apsolutni heroj pobede u njihovoj kući.

FOTO: N. Paraušić

- Jednom je moralo da me krene - šeretski se nacerio Gurović nakon što je ispalio rakete "zemlja-vazduh" i trasirao put ka zlatnoj medalji.

Ali, o tome u nekom narednom vremeplovu...

FOTO: N. Paraušić

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata