KOŠARKAŠKI "ZEMLJOTRES": Crvena zvezda i Partizan dobili sjajne vesti! Evroliga pravi tektonske promene u korist večitih i vraća Ruse?

Novosti online

28. 12. 2022. u 13:23

PRAVI košarkaški zemljotres! Evroliga sprema nove promene u formatu i uskoro bi najjače klupsko evropsko takmičenje trebalo da broji 24 kluba umesto dosadašnjih 16. A to su samo neke od izmena koje bi zauvek mogle da promene izgled najelitnijeg evropskog takmičenja ove magične igre pod obručima.

КОШАРКАШКИ ЗЕМЉОТРЕС: Црвена звезда и Партизан добили сјајне вести! Евролига прави тектонске промене у корист вечитих и враћа Русе?

FOTO: M. Vukadinović

U Evroligi bi igralo trenutnih 16 ekipa, a posebno zanimljivo jeste da bi se vratila i tri kluba iz Rusije, dok bi vajl-kard dobio Pariz basketbol.

Ovo ne treba da čudi, uzimajući u obzir sada već učestale optužbe iz Ukrajine, da svetske sportske organizacije "šuruju" sa njihovim ratnim neprijateljima, i spremaju njihov povratak na sportska borilišta.

U novoj Evroligi bi na veliko iznenađenje mesto dobio i Dubai, koga je Nebojša Čović najavio i u ABA ligi. Pored Dubaia, koji se najavljuje i kao organizator fajnal-fora na opšte zaprepašćenje, svoje mesto u Evroligi bi imao i pobednik Evrokupa.

Dakle, to su 22 kluba, a preostala dva kluba bi se uvrstila u takmičenje naknadnom odlukom čelnika takmičenja.

Takmičenje bi bilo po uzoru na NBA. Bile bi Zapadna i Istočna konferencija sa po 12 timova. U regularnom delu sezone igrala bi se 22 kola u obe konferencije, a nakon toga plej-of.

Novi sistem završne faze nije definisan, ali verovatno bi prvih osam ekipa išlo u plej-of.

Ako bi se igralo ko u NBA, to znači da bi se igralo po sistemu 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 u konferencijama i nakon četvrtine finala, polufinala i konferencijskog finala, prvaci konferencija bi igrali veliko finale. Dakle prvi protiv osmog, drugi protiv sedmog, treći protiv šestog, i četvrti protiv petog.

Ipak, postoji i solucija da finalisti konferencija igraju standardni fajnal-for sistem, a takođe postoji i opcija da se odmah igra plej-of konferencije, tako recimo 1. sa zapada protiv 8. sa istoka, 2-7, 3-6, 4-5, sve dok se ne dođe do četiri najbolja tima i fajnal-fora.

U slučaju konfernecijskog plej-ofa to znači da recimo ekipa sa istoka ne bi pre same završnice igrale sa ekipama sa zapada, što znači da Partizan i Crvena zvezda ne bi mogli pre završnice urkstiti koplja sa Realom, Barselonom, Baskonijom, Monakom, vodećim ekipama dosadašnjeg dela sezone.

Sa druge strane opasnost bi postojala u vidu Fenerbahčea, Efesa i Olimpijakosa, ali uzimajuću u obzir da je veliki Panatinaikos bleda senka ekipe koja je nekada bio. Tu treba dodati i da su ruski klubovi i te kako izgubili na finansijskoj moći, kao i da to više nije poželjna destinacija za strane igrače, deluje da bi srpski klubovi mogli da traže svoju šansu na Istoku.  

Sve u svemu novi format na snagu bi trebalo da krene već od 2025. godine, a upravo iz ovog razloga, kao i zbog činjenice da bi postojalo još osam dodatnih mesta u Evroligi svake godine, ova promena i te kako ide na ruku večitih rivala iz srpske prestonice.

BONUS VIDEO: In memoriam: Siniša Mihajlović - Odlazak fudbalskog bombardera

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave