ČOVIĆ SE HVATAO ZA GLAVU: Zvezda se obrukala, ovo nije doživela 12 godina!

Novosti online

07. 11. 2022. u 19:53 >> 19:55

KK Crvena zvezda je u utakmicu 6. kola ABA lige protiv Zadra ušla kao apsolutni favorit: nije izgubila nijedan prethodni ovosezonski meč u regionalnom takmičenju, ima ekipu satkanu od veoma kvalitetnih igrača, a pritom gosti nisu mogli da računaju na svoju najveću zvezdu i trenutno vodećeg u MVP trci, Luku Božića koji prosečno daje 30 poena po takmičarskom nastupu. Ali, epilog je bio potpuno šokantan za domaćine, koji su usred Beograda imali zaostatak i od 19 razlike, a na kraju izgubili sa 96:98, što im je prvi poraz u prestonici Srbije od ovog rivala posle 12 godina.

ЧОВИЋ СЕ ХВАТАО ЗА ГЛАВУ: Звезда се обрукала, ово није доживела 12 година!

FOTO: ABA liga j.t.d. / Dragana Stjepanović

Iako su crveno-beli relativno lako poveli sa 6:0, 9:2 i 15:12, sve je potom počelo da se naglo menja.

Drežnjak s penala a i iz igre, Lakić pogotkom s distance, pa i za dva poena, a onda Jordano čudesnom trojkom preko ruku Luke Mitrovića (snimak možete i pogledati nešto niže u ovom izveštaju), ne samo da su zbunili domaćina, već i sve u dvorani "Aleksandar Nikolić", jer je Zadar pred istek vremena u prvoj četvrtini poveo sa 19:27.

Antonio Jordano je i drugu deonicu "otvorio" na isti način, pogotkom koji je doneo gostima 19:30, da bi Dejvisova trojka u sledećoj akciji naterala trenera crveno-belih, Vladimira Jovanovića, da zatraži tajmaut, jer je semafor pokazivao da njegova ekipa gubiti sa 14 poena razlike u 12. minutu utakmice.

Povratak Nemanje Nedovića i Luke Vildoze stabilizovao je igru Zvezde, koja je sa 19:33 prišla na 30:38, a pritom su bravure Argentinca počele da iz napada u napad oduševljavale navijače crveno-belih. Ipak, brinula ih je prilična "promaja" u odbrani domaćih, te činjenica da je prvi ofanzivni skok ostvaren tek posle 19 i po minuta igre.

Na kraju druge četvrtine, semafor je pokazivao 41:52 u korist Zadra, ekipe trenera Danijela Jusupa, u čijim redovima se do velikog predaha najviše istakao Antonio Jordano sa 14 poena. A naspram gostiju, koji su trojke šutirali 9/19 i ostvarili 13 asistencija, u Zvezdi je bolji od sivila ostali bio Luka Vildoza - strelac 12 poena, uz sedam asistencija. Do tada. Nije taj učinak bio dovoljan ni za bolji ishod prve polovine susreta, a ispostavilo se, ni za konačan.

Situacija na terenu se, naime, nije mnogo promenila ni u uvodnom delu treće četvrtine. Zvezda je dospela u zaostatak od 14 razlike jer su Jordano i Ramljak nastavili da, kao na treningu, maltene bez otpora zatrpavaju koš domaćih, čiji je trener uzalud davao instrukcije da se ekipa "probudi".

Međutim, posle njegovog tajmauta u 25. minutu Zadar je uveća prednost na 53:71. Nedugo zatim posle nove dalekometne bravure Jordana i prvi čovek Zvezde, Nebojša Čović, uhvatio se u glavu, u neverici šta se dešava.

U četvrtoj četvrtini Zvezda je i gubila sa 11 razlike, i prilazila na "-6", no uz pet minuta do završetka njen trener Vladimir Jovanović morao je da iznova zatraži tajmaut, jer je semafor pokazivao 77:86, posle dva ofanzivna skoka i pogotka Ramljaka.

Ni koševi "uz faul" Nedovića, ni sve bučnija podrška s tribina nekadašnjeg "Pionira" nisu bili dovoljni da se priđe na više od 84:91 do 37. minuta. Ali, drame je, ipak, bilo.

I pored toga što je nedugo zatim trener Zvezde dobio tehničku grešku, Zadrani su, uplašeni da bi stvarno mogli da pobede crveno-bele u Beogradu prvi put posle 12 godina, počeli da greše iz napada u napad.

To je omogućilo Bentilu da trojkom primakne Crvenu zvezdu na -3, a Nedović sa linije penala na 91:92, uz 93 sekunde do završetka meča. Dalje od toga crveno-beli nisu uspeli: Ramljak je odmakao goste slobodnim bacanjima, a posle greške domaćih (Nedović je promašio koš rivala, pa uzeo, a onda izgubio loptu), Lakić je doneo Zadru 91:96, što je u preostalih 37 sekundi bio prevelik zalogaj za Jovanovićevu ekipu. Jer, jeste Petrušev poentirao, a odbrana crveno-belih potom naterala Drežnjaka na šut iz teške pozicije, no Bentil je zatim nehotice izbacio loptu u aut, pa je ona iznova pripala hrvatskoj ekipi.

Tajmaut koji je zatražio gost, uz deset sekundi do kraja i 93:96 na semaforu, iznedrio je penal-presudu: fauliran je Karlo Žganec, koji je pogodio oba puta s linije, a nakon trojke Lazića, Lakić jeste promašio oba slobodna bacanja, no dve sekunde nisu bile dovoljne da Zvezda izvede akciju za preokret. To vreme je isteklo od trenutka kada je Bentil uhvatio loptu pod košem domaćih, do bacanja saigračima na suparničkoj polovini terena.

ABA liga, 6. kolo

Crvena zvezda - Zadar 96:98 (19:27, 22:25, 25:23, 30:23)

Beograd - Hala: "Aleksandar Nikolić"; Gledalaca: 1.587; Sudije: Jovčić, Vovk, Nikšić

Crvena zvezda: Vildoza 16p, 11as Lazarević 6, Mitrović 6, Lazić 9, Martin 4, Dobrić 4, Ivanović 7, Ilić 3, Nedović 13, Marković, Petrušev 9, Bentil 19p, 9sk


Zadar: Dejvis 5p, 7sk, Jordano 23p, 5as, Klarica, Sikirić i Matulina nisu igrali, Žganec 15p, 4sk, 4as, Čampara, Lakić 11, Drežnjak 22p, 6sk, 5as, Ramljak 20p, 7sk, 6as, Šantelj 2

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna