RUSIJA JE ZATEČENA: Državljanstvo druge zemlje zatražila velika zvezda ruskog sporta

Novosti online

07. 11. 2022. u 19:54

KADA su zemlje "Zapada" uvodile sankcije Ruskoj Federaciji zbog vojne intervencije u Ukrajini, odmah su se tome pridružile i sve vodeće sportske organizacije na svetu. Među tim sankcijama isticale su se uglavnom one beskompromisne, poput zabrane svim timovima iz Rusije da se takmiče, ali i one ponižavajuće - da se dozvole takmičarski nastupi ako se neko od Rusa ili Ruskinja odrekne imena države, himne i zastave, kao što je slučaj u tenisu. A sve te zabrene dovele su i do jednog "transfera".

РУСИЈА ЈЕ ЗАТЕЧЕНА: Држављанство друге земље затражила велика звезда руског спорта

FOTO: Tanjug/AP

Naime, kako javlja ruska novinska agencija "RIA Novosti", dvostruka šampionka sveta u ritmičkoj gimnastici Anastasija Simakova, "namerava da promeni sportsko državljanstvo" i uzme - nemačko.

Agencija se poziva na informacije do koje je došao list "Štutgarter nahrihten".

On je objavio da su roditelji Simakove došli prošle godine u Nemačku i žive od tada u Nirnbergu.

Ovog leta je 18-godišnja zvezda ruskog sporta otišla za njima u Nemačku.

"Već je dobila nemački pasoš, a sada je predala dokumenta da bi i zvanilno bila primljena u njihov trenažni sistem", navodi RIA Novosti, citirajući reči Simakove:

- Htela bih da ubuduće treniram ovde (u Nemačkoj).

Simakova je već nastupila u Gimnastičkoj ligi Nemačke u subotu, a to joj je dozvoljeno, javlja RIA Novosti, "iako sama gimnastičarka još nije obavila medicnske preglede, niti ima dokument o promeni sportskog državljanstva".

Anastasija Simakova je rođena i odrasla u Omsku.

Na juniorskom šampionatu sveta, održanom u Moskvi 2019, osvojila je dve zlatne medalje.

Nije jedina zvezda ruskog sporta koja menja državljanstvo

Podsetimo, nedavno je potpredsednik Teniskog saveza Kazahstana Jurij Poljskij otkrio vrlo zanimljivu situaciju ruskoj novinarki Sofiji Kalodkinoj, tokom intervjua za "Čempionat". Naime, po njegovim informacijama, više od 30 Rusa i Ruskinja koji igraju tenis zatražilo je kazahstansko državljanstvo.

Potom je postalo poznato i jedno ime:

Teniska reprezentacija Rusije na ATP Kupu 2022 / Twitter / AnnaK_4ever

U pitanju je 21-godišnji reprezentativac Rusije koji je pozvan na ovosezonski ATP kup, iako na njemu nije zaigrao, Aleksander Ševčenko.

Ovaj mladić (na gornjoj fotografiji nalazi se skroz levo) rođen je u Rusiji, u Rostovu na Donu, a trenutno je 143. na ATP listi.

On bi mogao da zaigra za Kazahstance jer nije ostvario takmičarski nastup za državni tim Ruske Federacije, iako je bio deo tima na pomenutom ATP kupu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

OGLASILA SE CRVENA ZVEZDA: Jednoglasno smo odlučili da se povučemo, da ne dođe do eskalacije