PARTIZAN UGASIO GRČKU VATRU: Željko Obradović očitao lekciju bivšem klubu

Novosti online

03. 11. 2022. u 22:37

KOŠARKAŠI Partizana večeras su gostovali u Atini slavnom Panatinaikosu u okviru 6. kola Evrolige i odneli pobedu rezultatom 91:89.

ПАРТИЗАН УГАСИО ГРЧКУ ВАТРУ: Жељко Обрадовић очитао лекцију бившем  клубу

FOTO: ABA liga

Na putu Partizana ka prvom trijumfu u gostima danas je stajao čovek koji je mnogo puta već "skinuo skalp" crno-belima, i to na klupi najljućeg rivala - Dejan Radonjić. Trener koji je stekao zvanje specijaliste za mačeve sa "parnim valjkom" nije mogao da ukomponuje odbranu zelenih, na način na koji je to činio na klupi Crvene zvezde. 

Trio Madar-Lesor-Panter povukao je dobrim rolama svoj tim i dao mu početna krila i prednost od 20:8. A onda, od tog momenta pa do kraja poluvremena postojao je samo jedan igrač na parketu "OAKA arene".

Nestvarni Kevin Panter igrao se sa odbranom grčkog tima. Driblinzima je lomio svoje čuvare, a kada bi bio udvojen izmišljao je poene i nestvarnim trojkama preko ruku zatrpavao koš Panatinaikosa. 

FOTO: KK partizan

Do odlasaka na odmor imao je 4/5 za tri uz 20 poena kojima je uterao strah u kosti atinskoj ekipi. Način na koji je Partizan ginuo u odbrani podsetio je na defanzivu koju su crno-beli demonstrirali u eri Duška Vujoševića.

Lopta se brzo kretala u napadu, četa Željka Obradovića pronalazila je rešenja za svaku situaciju. Bilo je ovo verovatno i najbolje poluvreme Partizana ove sezone, ali je nekoliko poena iz nemogućih pozicija Grka odlučilo da srpski tim ode na odmor sa samo plus 13. Samo, uzimajući u obzir sve ono što su prikazali u prva dva kvartala Željkovi momci.

Nastavak je doneo potpuno drugačiju priču. Radonjić odlučuje da igra flaster na Panteru i da ga konstantno udvaja. Sve to dalo je rezultate, Panter kao da nije postajao na parketu i u celoj trećoj četvrtini nije pronašao dno mrežice. A, Nejt Volters i Papajanis to koristi i donose rezultatski priključak svom timu. Već nakon sedam minuta igre u nastavku zeleni dolaze na samo pola koša zaostatka.

Radonjić je gestikulirao ka tribina, dizao već uzavrelu atmosferu u grčkoj prestonici u nadi da će to biti tas na vagi koji će slomiti crno-bele.

Foto: EPA-EFE/PETE ANDREOU

Ipak Obradović je podigao svoje momke, proigrao je Dante Egzum i povukao tim kada je bilo teško uz novu sjajnu partiju momka iz senke, Danila Anđušića. Partizan je gradio prednost, a kada je ponovo zablistao i u drugom poluvremenu zaboravljeni Kevin Panter bilo je jasno da nema povratka za izabranike Dejana Radonjića.

Crnogorski stručnjak osetio gnev američkog pleja, koji je bio silno motivisan da nakon lošeg starta sezone utiša kritičare i prelomi meč protiv košarkaškog velikana iz Atine. Panter je meč završio kao najefikasniji akter susreta sa 29 poena, a pratili su ga Dvejn Bejkon i Nej Volters sa 17. Lesor je bio drugi najefikasniji u redovima srpskog tima sa 15 poena.

PANATINAIKOS - PARTIZAN 89:91 (16:31, 25:23, 23:14, 25:23)

Dvorana: "OAKA Arena", Atina

Sudije: Migel Anhel Perez (Španija), Fernando Roka (Portugal), Šaulijus Račis (Litvanija)

Panatinaikos: P. Kalaicakis 3, Volters 17, Li 4, Papajanis 10, Bohoridis, Vilijams 14, J. Kalaicakis, Bejkon 17, Ponitka 12, Grigonis 9, Mancukas, Gudaitis 3

Partizan: Vukčević, Ledej 13, Koprivica, Panter 29, Papapetru 2, Egzum 12, Jovanović, Glas, Lesor 15, Trifunović, Anđušić 10, Madar 10

Standings provided by Sofascore

ČETVRTA ČETVRTINA

39. minut - Serija gostiju od 4:0. Sa rezultatom 88:82 se ulazi u poslednji minut. Lesor izblokiran na zakucavanju.

37. minut - Tehnička za Dejana Radonjića zbog negodovanja sudijskih odluka! Partizan to maksimalno koristi. Anđušić precizan na liniji slobodnih bacanja. Lopta sa strane za crno-bele, a onda BUM! Kevin Panter, trojka kao kap! Velikih 88:78 za ŽOC-ove pulene.  

36 minut - Panter Fauliran i koristi oba slobodna bacanja, 84:76, ali prelep flouter Nejta Voltersa koji drži Grke u životu. Sledi velika drama u Atini, PAO odbija da se preda, 84:78.

35. minut - Ledej je u narednom napadu Partizana napao obruč i izvukao četvrti faul Nejta Voltersa, a Zek dva bacanja pogađa 74:70. Prvi poeni Kevina Pantera u drugom poluvremenu, težak šut je pogodio za 76:71. A potom i mini-serija Dante Egzuma, Partizan ponovo beži na osetinu prednost! 80:71 za parni valjak. Ponitka na u sledećem napadu polaže lagano i smanjuje na plus 7 za srpskog predstavnika. Sledi trojka za Partizan, ali i odgovor Vilijamsa, sada je 83:76 za crno-bele. 

33. minut - Anđušić otvara poslednju deonicu lakim poenima iz prodora. PAO ne koristi napada, ali ni Partizan iz dva poseda ne dolazi do poena. Lesor dominira pod obručem, njegov deseti skok ukupno. Volter donosi dva poena svom timu, a potom Panter gazi aut liniju. Grci imaju napad za prvo vođstvo na meču, ali Egzum krade loptu, a potom Ledej u kontri strahovito zakucava. Međutim Nejt Volters dolazi do pet uzastopnih poena i smanjuje na 72:70.

TREĆA ČETVRTINA, PAO - PARTIZAN 64:68

30. minut - Ponovo serija Panatinaikosa, koji posle ranog ulaska u bonus Partizana sa linije penala stiže na minus 4. Anđušić promašuje za tri, ali je Lesro fauliran pri skoku. Centar Partizana će sada na liniju slobodnih bacanja. Lesor pogađa samo jedno, a Papapetru pravi faul na drugoj strani i nastavlja ovu penal-završnicu treće četvrtine. Gudaitis koji se muči ove sezone sa mizernih 38 procenata šuta se penala promašuje prvo i pogađa drugo. Zek Ledej je sada pretrpeo žestok faul na 4 sekunde do kraja. Sada će i on na liniju slobodnih bacanja.I on pogađa samo jedno. PAO ima napad na 3 sekunde do kraja. Haris Li uz zvuk sirene sa pola terena promašuje. Kraj treće četvrtine, 68:64 za Partizan.

28. minut - Nema trojke Grigonisa, dobra vest za Partizan. Faul na zemlji, ali penali za Matijasa Lesora. Ući će prvi put na parket i Balša, sada mu Željko objašnjava šta treba da radi. Lesor je pogodio oba penala. Li je fauliran, ali na zemlji. Vilijamsov promašaj preko Egzuma. Fauliran Anđušić, primio je jak udarac od Grigonisa. Sve je kako treba, Radonjić traži tajmaut, 63:57.

26. minut - Radonjić sada diže OAKA arenu na noge! Gestikulira ka navijačima da ih još snažnije podrže. PAO u žestokom naletu, ali zlata vredna trojka Danila Anđušića kojom prekida seriju rivala, 61:57 za Beograđane.

25. minut - Obradović besni na svoje igrače! Raspala se igra Partizana kao kula od karata. Volters asistira Papajanisu koji silovito zakucava uz faul. PAO na samo minus dva, 58:56.

24. minut - Lesor pogađa dva penala nakon što je fauliran, ali Nejt Volters nastavlja svoje šutersko veče trojkom. Partizan ne koristi naredni napad, ali i Dvejn Bejkon promašuje sa vrha kapice. Naredni napad probio je Ledej u reket, probao da završi na drugi obruč, ali nema poena ponovo. Nervozan period oboju ekipa prekida Derik Vilijams poenima iz odbojke, 58:53.

22. minut - Katastrofalan početak Partizana u drugom poluvremenu. Obradović traži tajm-aut. PAO na krilima pet vezanih poena Dvejna Bejkona i košem Nejta Voltersa topi prednost crno-belih, 56:48. 

DRUGA ČETVRTINA, PAO - PARTIZAN 41:54

20. minut - Pa šta radi Kevin Panter? Nova trojka, 20 poena čoveka kome se usijala ruka! 51:38 ima Partizan. Ledej gubi loptu i Papajanis pogađan za tri poena pa se malo otopila prednost crno-belih, 51:41. Egzum 2+1! Naterao je Papajanisa da ga faulira na prodoru, 54:41 vodi Partizan u Atini na poluvremenu.

18. minut -  Danilo Anđušić lako polaže za nove poene rno-belih. Paris Li je uspeo da prevari sada Anđušića i da  odmah uzvrati. Panter je zaista u elementu, 16 poena, 6/9 iz igre, novi koš za dva sa polu-distance. Izgubljena lopta Mateuša Ponitke. Ledej ne pogađa iz okreta u reketu. Jam Madar pravi veliku grešku, faul nad Parisom Lijem za tri penala. Pogodio je dva od tri, ali onda Partizan ima probleme sa skokom, pa je Ledej faulirao Vilijamsa. Grigonis nakon toga spušta Zelene na devet razlike što je razlog Pbradović zatraži tajmaut, 44:35.

16. minut - Sada i Kevin Panter pogađa, 44:31, već 16 poena pleja beogradskog tima. Dejan Radonjić nema rešenja za razigranog Pantera.

15. minut - Madar pogađa za tri i nastavlja nestvarno šutersko veče Partizana. Papajanis je potom fauliran, koristi jedno slobodno bacanje, 40:29. Ali Danilo Anđušić potom pronalazi dno mrežice, 42:29.

14. minut - Izgubljena lopta zelenih, a onda odmah i faul nad Papapetruom. Sada je i Ledeju ispala lopta iz ruku u gužvi, a onda Papajanis lako poentira posle maestralnog dodavanja Mateuša Ponitke. Ledeju je lopta izašla iz koša. Joanis Papapetru bez pogotka za dva, ali ni Zeleni nisu ništa bolji. Ledej pogađa kada je delovalo da neće biti ništa od ove akcije crno-belih! Plus devet ima Partizan.

12. minut - Grigonis faulira Lesora, a potom Ledej pravi prekršaj u napadu baš nad Grigonisom. Promašuje Bejkon trojku, dok Egzum promašuje trojku, ali tu je moćni Lesor koji zakucava! Grigonis pogađa trojku, njegov prvi pogodak sa distance. Opet sjajan posao Partizana i koš Egzuma.

11. minut - Kakva utakmica... Sada je napad Panatinaikosa isticao i Volters van balansa uz zvuk sirene pogađa drugu trojku zaredom, 31:19

PRVA ČETVRTINA, PAO - PARTIZAN 16:31

10. minut - Dva brza koša Zeka Ledeja, imponuje način na koji Partizan igra odbranu u ovih 10 minuta. Velikih plus 14, možda i najbolja četvrtina ove sezone čete Željka Obradovića.

Partizan ima poslednji napad na 20 sekuundi pre kraja prve četvrtine i onda BUM BUM BUM! Nestvarna trojka Kevina Pantera uz faul, u padu, potpuno van balansa. Zvezda crno-belih potom realizuje i slobodno bacanje, 31:13.

Ipak neverovatno uzvraća PAO, Kalaicakis sa celog terena 0,9 sekuundi pre kraja prvog kvartala.

9. minut - Partizan polovičan sa linije penala, a Vilijams pogađa prvu trojku za Grke. Međutim Kevin Panter ekspresno uzvraća poenima van linije 6,75. Sada je 23:13 za crno-bele.

8. minut - Dve sjajne blokade Matijasa Lesora, ali Ponitka iz ekstra-poseda smanjuje na 20:10.

7. minut - Kakva trojka Kevina Pantera iz driblinga. Step-bek i onda majstorija iskusnog Amerikanca koji ima već osam poena pored svog imena, 20:8.

5. minut - Domaćin vezuje četiri poena, a onda Lesor snažno zakucava. Međutim na drugoj strani uzvraća Nej Volters, 17:8. 

4. minut - Papajanis hvata skok, pa mu Ledej krade loptu i ostavlja Lesoru, pa ovaj vraća Ledeju u ćošak koji kažnjava Papajanisov izlazak i lako ga obilazi, pa zakucava sa dve ruke za 11:2. Kakav start Partizana!

3. minut - Krade loptu Jam Madar, pa Ledej baca pas Lesoru u kontri i ovaj zakucava bez problema. Sjajan start Partizana, 9:2

2. minut - Kevin Panter sa levih 45 stepeni pogađa trojku, 5:0 za crno-bele

1. minut -Prvi poeni na meču u režiji Jama Madara, 2:0, Dobio je livadu od Ledeja i Papapetrua i koristi to plej.

UOČI MEČA

Crno-beli sada deluju totalno drugačije na terenu, pobeda nad Virtus Bolonjom je podigla samopouzdanje ekipi i sada je jako teško zaustaviti ih.

Nakon popularnog "Kindera" u "Štark arenu" je stigao Žalgiris. Ni litvanski velikan nije uspeo da "uzme meru" domaćinu. Nakon 40 minuta igre na semaforu je stajalo 87-76.

Briljantnu partiju pružio je Kevin Panter koji je ubacio 26 poena.

FOTO: KK Partizan/Tviter

Nakon toga upisali su uzabranici Željka Obradovića pobedu i u regionalnoj ligi, gde su savladali Mega Basket.

Danas na megdan dolazi sastav koji sa klupe predvodi Dejan Radonjić. Čovek koji je prošle sezone sa Crvenom zvezdom u finalu ABA lige srušio upravo Partizan.

Stvari kod Atinjana ne stoje baš najbolje, na evrosceni su upisali tek jednu pobedu, i to upravo protiv "crveno-belih" u drugom kolu. Preko Real Madrida, Albe, Monaka i Makabija nisu mogli.

Foto: EPA-EFE/PETE ANDREOU

Prošle nedelje "ponos Izraela" nije dozvolio iznenađenje na svom terenu, Lorenco Braun i Vejd Boldvin su se pobrinuli da bodovi ostanu u "Minora Mivtačim" dvorani.

Ovi rivali su se poslednji put sastali prošle godine na prijateljskoj utakmici i tada su "zeleni" slavili nakon produžetka.

Ali onaj bitniji podatak, 2010. godine je odigran poslednji zvaničan meč. Igrao se u okviru TOP 16 faze najelitnijeg evropskog takmičenja.

Danas će na teren istrčati neka nova imena. Šef stručnog štaba Partizana još uvek ne može da računa na Aleksu Avramovića, a ovo su igrači na koje će moći da se osloni - Zek Ledej, Matijas Lesor, Jam Madar, Džejms Naneli, Janis Papapetru, Danilo Anđušić, Dante Egzum, Gregor Glas, Balša Koprivica, Kevin Panter, Uroš Trifunović i Tristan Vukčević.

REČ TRENERA

Ovo će biti meč sa posebnom draži za Željka Obradovića koga će "OAKA arena" dočekati reširenih ruku zbog svega što je u prošlosti uradio kao trener grčkog košarkaškog velikana.

- Verovatno će im novi igrač Dvejn Bejkon igrati. Ali to ne znači da se nismo spremali za ostale igrače. Plasman na tabeli ne znači ništa, sve utakmice igrali su u egalu i zaslužuju poštovanje. Moraćemo da odigramo dobar meč ako želimo da budemo na nivou prethodnih igara - rekao je Željko Obradović.

FOTO: M. Vukadinović

Aktuelni strateg atinske ekipe je nekadašnji predvodnik Crvene zvezde - Dejan Radonjić, koji izjavio je da njegovu ekipu čeka težak posao protiv Partizana u 6. kolu Evrolige, ali i da ima rešenje za srpskog predstavnika koji je u naletu.

Biće to, prema njegovim rečima, već provereni recept, onaj sa kojim je uvek bio "tvrd orah" za Partizan - odbrana.

- Naš rival je u dobroj formi, dolazi u Atinu posle pobeda nad Virtusom i Žalgirisom. Svesni smo da nas očekuje jako težak posao, a ključ uspeha u duelu koji sledi leži u odbrani i energiji. Defanzivne zadatke moramo da odradimo besprekorno, daleko bolje nego što je to bio slučaj na prethodnim mečevima, ako želimo, a želimo pobedu protiv Partizana - rekao je Radonjić.

FOTO: ABA liga

Pored toga, kako je naveo, odbrana donosi neophodno samopouzdanje za igru u napadu, što im je takođe nedostajalo u prethodnim mečevima.

- Verujem da ćemo protiv Partizana biti na željenom nivou u oba smera - izjavio je trener atinskih zelenih za Sportklub.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!