JOVANA NOGIĆ ZA "NOVOSTI": Sve smo ostale gladne uspeha

Grujica Kelić

30. 10. 2022. u 16:27

ŠIROJ javnosti u Srbiji se na najlepši način predstavila na nedavno završenom svetskom prvenstvu za žene u Australiji i svojim partijama ih isti čas opčinila. Kao između ostalog i ceo tim, u kome se kvalitetom nameće da bude lider u godinama što dolaze. Jovana Nogić (24) je sadašnjost, ali i budućnost naše košarkaške reprezentacije, a u razgovoru za "Novosti", pored skorašnjeg iskustva sa debitantskog nastupa za državnu selekciju na jednom velikom takmičenju, govori i o počecima u Portugaliji, studiranju u Americi, klupskoj sezoni...

ЈОВАНА НОГИЋ ЗА НОВОСТИ: Све смо остале гладне успеха

FOTO: EPA

Ali, prvo ono najsvežije. U daleki Sidnej su naše košarkašice otputovale bez mnogo pompe posle smene generacija, a vratile se, mada bez odličja, (osvojeno 6. mesto na planetarnoj smotri) sa odličnom podlogom za dalji rad. Jovana je šampionat završila kao treći strelac (10,2 poena u proseku) i skakač tima (4,3), ali i drugi najbolji asistent (1,8), čime je zapala za oko mnogima. Za nju lično, to nije nikakvo iznenađenje.

- Ljudi sa strane su samo videli da je roster promenjen, došle su neke nove igračice, nepoznata imena i očekivali su najgore - sumira sa vremenske distance Jovana impresije sa SP. - Međutim, ono što oni ne znaju, jeste da se mi u tom sistemu nalazimo već četiri godine i baš zbog toga smo bile spremne za takmičenje. Pogotovo zato što smo se ovo leto okupile već u junu i imale smo dobra tri-četiri meseca rada.

I da ne beše nepovoljnog žreba, koji nam je u četvrtfinalu namestio neprolazne Amerikanke, naše devojke su mogle ići do samog finala. Partijama u grupnoj fazi i pobedama nad olimpijskim vicešampionima Japankama i Francuskinjama, kao i Malijem su to jasno pokazale.

- Sve u svemu, mislim da smo napravile dobar rezultat, bolji nego što su mnogi očekivali. Naravno, nikad nećemo znati šta bi bilo da je žreb bio drugačiji, ali nekako s tim što nam je pala odmah Amerika dobila sam utisak da smo sada željne više uspeha i da će to da se prenese na sledeće veliko takmičenje. Smatram da nas je to ostavilo gladnim pobeda - dodaje devojka, koja će sa reprezentativnim drugaricama ponovo u akciju već krajem novembra, kada protiv Bugarske igraju u kvalifikacijama za EP 2023.

Poseban utisak sa turnira na sve u našoj selekciji ostavili su navijači, mahom iz srpske dijaspore koja živi u Australiji i koja ih je na svakom meču zdušno bodrila, čineći da se osećaju kao kod kuće.

- Moram da se zahvalim publici, i to radim kad god imam priliku. Oni su bili i više nego sjajni, bukvalno naš šesti igrač. Tina (Krajišnik) nam je rekla da ima rodbinu u Australiji i da će nekoliko navijača doći da nas podrži, ali niko nije očekivao da će ih toliko biti. I to na svakoj utakmici, čak i protiv domaćina, kada je bila puna hala, moglo je da se vidi dosta naših zastava i boja. Stvarno su predstavljali divno iznenađenje - iskreno će Jovana.

Ipak, sada vredi pažnju usmeriti ka klupskoj sezoni u kojoj će Nogićeva nositi dres španske Avenide, jednog od najboljih evropskih klubova.

- Znam da je Avenida klub sa ogromnom tradicijom, velikom istorijom osvajanja i naravno dobrim trenerom, tako da očekujem sve najbolje. Pre svega da napredujem na individualnom planu, što će mi pomoći da sledećeg leta još spremnija dočekam reprezentativne akcije. Pritom, posebno se radujem što ću igrati sa Crvom (Aleksandra Crvendakić prim. aut).

Pored toga što će uz sebe imati reprezentativnog druga, period privikavanja na novu sredinu biće joj olakšan činjenicom da već dobro poznaje okruženje, pošto je profesionalnu karijeru započela upravo na Pirinejima igrajući za La Seu, Tenerife i Promete.

- Ovo mi je već četvrta godina u Španiji, dobro znam ligu, a i ona mene, tako da mi sa te strane neće biti potrebna posebna adaptacija. Znam šta da očekujem, a s obzirom na to da sam otišla stepenicu više ove godine, neće sva pažnja biti na meni, kao što je to bilo u prethodnim klubovima. To će mi omogućiti da igram sa manje opterećenja - naglašava popularna JoJo.

Lepe trenutke doživljava naša krilna igračica, ali put do trenutnih visina bio je i te kako izazovan i počeo je u Portugaliji, možda i "najnekošarkaškijoj zemlji u Evropi".

- Meni je tata trener, u Srbiji je radio u Partizanu i Staroj Pazovi, a mi smo u Portugaliju otišli 1999. godine posle bombardovanja. Tamo je preuzeo Benfiku i tako sam uz njega i ja zavolela košarku. Počela sam da igram za tamošnje klubove, ali u trenutku kada je trebalo da upišem fakultet, otišla sam za SAD, pošto sam bila svesna da je nivo košarke u Portugaliji nizak. Pogotovo je tada bio. Zato, ako sam želela nešto da napravim, morala sam da odem. Provela sam četiri godine na Providens koledžu, igrajući i studirajući u isto vreme.

ISKUSTVO Uspomena iz SAD/FOTO: Privatna arhiva

Mada je poobarala sve žive rekorde tamo, poziv iz NBA lige nije stigao, ali jeste iz Španije, gde će se sada prvi put oprobati u elitnom takmičenju.

- Nikad nisam bila na njihovim trening kampovima, niti sam izašla na draft. Moja škola je bila mala, relativno nepoznata, nikada nismo igrali NCAA, već rang niže. Zapravo, od malena mi je bio san da igram Evroligu i evo sada sam ga ispunila. To naravno ne znači da zatvaram vrata NBA ako se pojavi zanimljiva ponuda - završava Jovana, nova predvodnica naše reprezentacije.

Marina ima viziju kao niko

POSEBNO Nogićeva apostrofira selektorku Marinu Maljković kao presudni faktor za sve prošle i buduće uspehe nacionalnog tima.

- Veliku zahvalnost moram da iskažem selektorki što mi je dala šansu i što veruje u mene. Ona je u svakom smislu najbolji trener koga sam imala dosada u karijeri. Zna kako da priđe igračici, jer trener je pedagog i mora da zna kako da se ponaša i van terena. Takođe i da iz svakog izvuče najviše. Marina to radi najbolje i zato smo od 2015. godine do danas u kontinuitetu u top 3 najbolje selekcije Evrope i među deset najboljih na svetu. Rezultati pričaju za sebe, njena vizija je neprevaziđena, kao i to što ona ume da vidi unapred nešto što niko drugi ne može - ističe Jovana.

Portugalci nudili dres

S OBZIROM na to da poseduje i portugalsko državljanstvo, te da je prve košarkaške korake i dobar deo detinjstva provela u Lisabonu, čelnici tamošnjeg saveza su pred Jovanu stavili predlog da nastupa za njihove nacionalne selekcije.

- Da, ponudili su mi milion evra (smeh). Šalim se, jesu mi ponudili da igram za njihovu reprezentaciju, to je bilo kada sam imala 15 godina. Na sastanak sa mnom i mojim ocem su došli predsednik i sekretar Saveza. Izrazili su želju da branim njihove boje, međutim tata im je rekao da ja treba da igram za Srbiju. Naravno da sam im zahvalna na interesovanju, međutim u tom slučaju sam morala da gledam sebe. Srpska košarka je uvek bila mnogo kvalitetnija od portugalske i za mene nije bilo sumnje čiji dres treba da nosim. To je bio najlogičniji izbor - naglašava naša košarkašica.

BONUS VIDEO: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)