"KO JE VIDEO SRBIJU I NAS U FINALU, KO JE TO VIDEO?" Selektor Grčke nakon ispadanja sa Evrobasketa - govorio i o "orlovima"

Tanjug

14. 09. 2022. u 08:34

KO je video nas i Srbiju u finalu, ko je to video? Ja nisam to prognozirao. Ja to nisam video, rekao je selektor Grčke Dimitris Itudis srpskim medijima, nakon ispadanja njegove reprezentacije sa Evropskog prvenstva.

КО ЈЕ ВИДЕО СРБИЈУ И НАС У ФИНАЛУ, КО ЈЕ ТО ВИДЕО? Селектор Грчке након испадања са Евробаскета - говорио и о орловима

Foto: N.Paraušić

Grci su u četvrtfinalu turnira izgubili od domaćina Nemačke rezultatom 107:96.

- Govorio sam ranije vašim kolegama u grčkim medijima - favoriti su okej, i zašto ih pravite? Verovatno po načinu igre. Mi smo se borili na neki drugi način, imali smo dosta poteškoća što se tiče pripreme - rekao je Itudis.

Rekao je da to nije opravdanje za ovaj poraz, to je druga priča, ali način takmičenja je takav.

- Bez obzira da li imamo 5:0 ili 6:0, jedna utakmica može da te izbaci sa takmičenja. To se nama desilo, nismo bili na tom nivou na kom je trebalo da budemo, pogotovo odbrambeno. Činjenica je da su Vagner i Obst kombinovano ubacili deset trojki, to nas je dosta pogodilo. Mi smo našli način da se vratimo u utakmicu i povedemo strašnim košem Slukasa - rekao je Itudis i dodao da je veliki problem predstavljao početak trećeg perioda, gde su Grci za gotovo sedam minuta igre postigli svega poen:

- Očigledno nas je taj start u trećoj četvrtini pogodio. Sigurno nismo bili na tom nivou, mogli smo napadački, ali nismo pogodili dosta zicera i otvorenih šuteva. To je taj rezultat od plus 16 za njih.

Pre ovog turnira, Srbija i Grčka su proglašene za najveće favorite za osvajanje zlata. Orlovi su eliminisani u osmini finala od Italije, dok su Heleni išli korak dalje.

- Ko je video nas i Srbiju u finalu, ko je to video? Ja nisam to prognozirao. Ja to nisam video - rekao je Itudis i dodao da problem nije bio pritisak tamošnje javnosti kada je u pitanju rezultat na Evropskom prvenstvu:

- Problem je utakmica, odbraniti Obstov pik, iskomunicirati, za to treba vremena. Ima dosta reprezentacija kojima bi trebalo dati kredit. Čestitam Nemačkoj i Španiji, oni su stvorili habitat. Imaju stručne štabove, igrače koji su dugo zajedno, to treba da se kreira kroz rad i kontinuitet. Ako mi budemo živi i zdravi da se okupimo ponovo, mislim da imamo šanse da idemo malo dalje na nekom drugom takmičenju.

Svim reprezentacijama tokom godine veliki problem predstavlja kalendar koji ne omogućava timovima da u svakom prozoru kvalifikacija budu sa istim sastavom.

- Kalendar je taj koji je problem, ali ljudi mogu da se nađu i pričaju kako bismo našli najbolji mogući naćin da i selektori i igrači budu što češće sa reprezentacijama. Cilja se na nešto što je van moje moći, to je nešto što se treba razmatrati u interesu košarke: da igraju igrači, ne samo oni koji igraju u NBA, već oni koji pobeđuju i idu dalje - zaključio je Itudis.

Za preostala dva polufinalna mesta boriće se Francuska i Italija (17.15), kao i Slovenija i Poljska (20.30).

BONUS VIDEO: 

Poslednje pripreme "orlova" pred meč Srbija - Italija na Evropskom prvenstvu u košarci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda