REPREZENTACIJI SE NE GOVORI "NE": Branko Lazić se prisetio dana kad je nosio dres Srbije

Novosti online

27. 08. 2022. u 15:22

BLIŽI se početak Evropskog prvenstva u košarci, a očekivanja od Srbije su uvek najveća moguća. "Orlovi" su 2017. godine osvojili srebrnu medalju. Deo te selekcije bio je kapiten Crvene zvezde Branko Lazić koji je tada debitovao za nacionalni tim.

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ СЕ НЕ ГОВОРИ НЕ: Бранко Лазић се присетио дана кад је носио дрес Србије

FOTO: KK Crvena zvezda

On se prisetio tog Evrobasketa, ali i otkrio zašto je FMP pravi rasadnik talenata. Kroz tim iz Železnika su prošli Miroslav Raduljica, Milan Mačvan, Miloš Teodosić, Marko Gudurić, Duško Savanović, Branko Lazić, Vuk Radivojević, Ognjen Aškrabić...

Upravo je i sam Lazić iz Ljubovije stigao među "pantere". Potom je karijeru nastavio u Zvezdi, čiji dres i sada nosi. Za 11 godina u crveno-belom dresu dva puta je biran za najboljeg defanzivca ABA lige, odigrao je čak 697 utakmica, osvojio je 20 trofeja (6 ABA liga, 7 titula prvaka Srbije, 6 kupova Srbije i Superkup ABA lige), odigrao najviše evropskih utakmica u Crvenoj zvezdi – čak 233, a sa 3.148 poena je trenutno 14. na večitoj listi strelaca srpskog tima.

- U tom momentu nisam razmišljao toliko o medaljama i trofejima, naravno da su bitni jer je to nagrada za sav trud koji si uložio tokom sezone, ali više sam shvatanja da kada ih izgubiš imaš još veći motiv i inat da radiš još više i napreduješ kako bi došao do njih. Što se na kraju ispostavilo kao tačnim - rekao je Lazić za "Meridian sport".

FMP je imao talentovanu generaciju 1989. Pored Branka tu su bili Milan Mačvan, Filip Čović... i svi su napravili odlične karijere.

- FMP je uvek radio na tome da izbacuje kvalitetne domaće igrače. I dalje radi na tome veoma dobro i mislim da je to i potrebno zarad opstanka sprske košarke i reprezentacije. Naravno da je bilo dosta igrača, da ih ne nabrajam po imenu sada, jer su skoro svi želeli da dođu i da budu deo tog sistema. Neko od njih se snašao i uspeo, a neko nažalost nije imao dovoljno snage da se izbori za svoje mesto što je kasnije rezultirao nekom uslovno rečeno "slabijom" karijerom.

Branko Lazić u duelu sa Lučićem/FOTO: AP

FMP Meridian sada očekuje početak sezone, odnosno učešće na kvalifikacionom turniru Meridian FIBA Lige šampiona, a za kraj priče o "panterima", Lazić poručuje:

– U FMP-u sam stekao skoro svo neophodno znanje. Kako košarkaško, tako i životno, jer je to sredina koja se bavila celokupnim razvojem igrača, kao i njegove ličnosti. Zaista sam im zahvalan na svemu što su uradili za mene.

Prisetio se kako je izgledao njegov debi u juniroskoj reprezentaciji Srbije koji se desio 2007. godine.

- Sećam se odlično tog perioda, kada nam se završila sezona, gde smo osvojili skoro sve turnire, osim Evrolige... I taj jun sam jedva čekao, da završimo treninge da odem kući da budem sa porodicom i društvom... Ali, što kažu, neko je ima drugačije planove. U Železniku je, posle nas, trenirala juniorska reprezentacija i posle jednog treninga moj trener Klipa me je pozvao da me upozna sa tadašnjim selektorom juniorske reprezentacije Mijatovićem – kaže Lazić, pa nastavlja:

– Ispostavilo se da imaju problema sa povredama i otkazima i da im nedostaje igrača, te me je on pitao da li bih hteo da im pomognem i treniram sa njima. Naravno, odgovorio sam potvrdno, bez obzira na to što sam neopisivo želeo kući, ali – reprezentacija zove! I eto, ostao sam da treniram, izborio se za mesto od 12 putnika za Madrid, gde smo kasnije uzeli zlato.

Deset godina kasnije stigao je poziv senirskog tima Srbije i odmah osvojeno srebro na Evrobasketu.

- Mogu da kažem, bez ustezanja, da sam u dosadašnjoj karijeri najzadvoljniji tom sezonom. I po ličnom pitanju i po klupskom. Tako da se apsolutno slažem da sam zaslužio taj poziv. Naravno, to nije garantovao i put u Istanbul, za to sam morao da se izborim među mnogo većim imena koja su bili na spisku - rekao je Lazić i dodao:

- Bilo mi je izuzetno teško, jer znam da sam se odrekao celog leta i odmora i vremena sa porodicom da bih bio sa njima i dao sve od sebe da dođemo do najsjajnijeg odličja. Nažalost, povreda koja me je zadesila sprečila me je da dam možda neki mali doprinos koji bi, opet kažem, možda bio dovoljan da dođemo do željenog cilja - zaključio je kapiten Zvezde u razogovoru za "Meridian sport".

BONUS VIDEO: Novak Đoković u društvu Željka Obradovića na meču košarkaša Srbije i Grčke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)