ITUDIS STOPAMA PIKSIJA: Grčki selektor predložio promene na FIBA turnirima

V. PRERADOVIĆ

19. 08. 2022. u 19:32

SVETSKA fudbalska federacija usvojila je 23. juna predlog selektora Srbije Dragana Stojkovića da timovi na Mundijalu u Kataru raspolažu sa 26 umesto sa 23 igrača. Uvaženi su argumenti specifičnog termina šampionata i pandemijske pretnje.

ИТУДИС СТОПАМА ПИКСИЈА: Грчки селектор предложио промене на ФИБА турнирима

Foto: N.Paraušić

Selektor košarkaške reprezentacije Grčke Dimitris Itudis, nakon pripremne utakmice sa Gruzijom na Akropolis kupu u Atini, odlučio je da krene Piksijevim stopama i predloži da nacionalni timovi na budućim FIBA takmičenjima imaju 14 umesto 12 igrača.

- Veoma je važno da ovo pravilo bude izmenjeno, reprezentacije bi trebalo da imaju 14 raspoloživih igrača na FIBA turnirima. Živimo u eri pandemije, takmičarski nivo na većini turnira je veoma visok, uz mogućnost povreda i faktor umora. Nije fer da tim ostane sa 11 igrača zbog povrede, zaista ne mogu da smislim razlog da nemamo 14 dostupnih reprezentativaca.

Itudis podseća da je FIBA već menjala pravilo o broju igrača u svojim klupskim takmičenjima.

- FIBA donosi odluke zasnovane na progresu sporta. Na fajnal-foru Evrolige 2000. godine imali smo sastave sa desetoricom, kasnije smo prešli na dvanaestoricu, mislim da je sada vreme za četrnaestoricu. Duboko verujem da postoje snažni argumenti za ovu evoluciju.

Grčka i Španija osetile su na svojoj koži kako je igrati sa 11 igrača na velikom takmičenju. Na Svetskom prvenstvu 2006. godine Grci su u grupnoj fazi ostali bez Nikosa Zisisa i odigrali sve eliminacione utakmice sa jedanaestoricom, uključujući i čuveno polufinale protiv SAD. Španija je u finalu pobedila Grčku bez Pau Gasola, koji se povredio u polufinalnom meču sa Argentinom. I naš nacionalni tim je iskusio prinudno skraćenje "rostera" na 11 igrača na Evrobasketu 2017, kada je ostao bez Branka Lazića, koji je u finalu sa Slovenijom mogao da odigra značajnu defanzivnu ulogu.

Deset dana do početka Evropskog prvenstva u Gruziji, Italiji, Češkoj i Nemačkoj, suviše je kratak rok za usvajanje Itudisovog predloga. Ali, Svetska košarkaška federacija mogla bi da ima sluha za ovu vrstu vapaja i omogući učesnicima Svetskog prvenstva 2023. godine da raspolažu sa 14 reprezentativaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)