ŠUT KAO DAR OD BOGA: Stef Kari, košarkaški fenomen

Grujica KELIĆ

23. 06. 2022. u 10:51

NEDAVNO završena finalna serija NBA potvrdila je dve stvari. Prvo: Golden stejt je osvajanjem četvrte titule u poslednjih osam sezona, a sedme u istoriji, učvrstio zvanje najuspešnije košarkaške dinastije današnjice. Drugo: Stef Kari (34) je kao predvodnik "ratnika" iz San Franciska kako u finalnom duelu sa Bostonom (4:2) tako i tokom celog plej-ofa ovenčan oreolom najboljeg i najčistijeg šutera ikada.

ШУТ КАО ДАР ОД БОГА: Стеф Кари, кошаркашки феномен

FOTO: EPA

Dileme više ne bi trebalo da bude. Ako je uopšte i pre ovoga postojala. Naime, čistokrvna šuterska "haubica" poput momka rođenog u Akronu, nikada pre nije kročila na košarkaški teren. Njegov nesvakidašnji izbačaj i tehnika šuta će zasigurno biti deo obaveznog NBA folklora, koji će se prepričavati budućim naraštajima, kao što je to bio slučaj za genijalnost Majkla Džordna, Kobija Brajanata ili Lebrona Džejmsa. Između ostalog, brojke sve jasno pokazuju. Sezonu 2021/2022. je Kari otvorio i zatvorio na slavodobitan način.

Najpre je u novembru na večnoj listi igrača sa najviše trojki prestigao doskoro neprikosnovenog Reja Alena koji je tokom 18 sezona postigao 2.973 "trica" čime je i "na papiru" dobio uverenje da nema boljeg trojkaša od njega. Istorijsku godinu je okončao osvajanjem četvrtog šampionskog prstena (2015, 2017, 2018, 2022) gde je u finalnoj seriji protiv Seltiksa sa prosečno 31,2 poena, 5,8 skokova i pet asistencija u šest mečeva, uz 44,2 odsto šuta za "tri" bio imenovan za MVP finala čime je upotpunio kolekciju svih prestižnih timskih i individualnih trofeja. Da ga povreda na početku 2022. nije usporila, bio bi konkurent našem Nikoli Jokiću za MVP regularnog dela. Ovako je ostao na dva priznanja osvojena 2015. i 2016.

Ove godine je prvi put poneo MVP zvanje na svom osmom Ol-star nastupu i u konferencijskom finalu. Na sve te počasti, čudno zvuči što je izabran u drugi najbolji tim lige (treći put) dok je deo idealnog sastava bio četiri puta (2015, 2016, 2019, 2021). Dvaput je bio i najbolji strelac takmičenja (2016, 2021).

Zaostavština sedmog pika sa drafta iz 2009. kada su ga upravo Voriorsi birali je golema, a ono najbolje jeste što još nije ispisana do kraja. Kada bude, čekaće ga posebno mesto u Kući slavnih, ali i najviše mesto za njegov dres sa brojem 30 pod svodovima "Čejs centra" u Kaliforniji.

ZANIMLjIVOSTI

* Kari je rođen 14. marta 1988. u Akronu (Ohajo), u istoj bolnici gde je četiri godine ranije rođen još jedan od najvećih košarakaša današnjice - Lebron Džejms.

* Ima najbrži skok šut ikad izmeren u istoriji NBA, pošto loptu iz ruku ka košu izbaci za 0,4 sekunde, dok je prosečnom košarkašu potrebno gotovo sekund da to učini (0,54).

* Jednom je rekao kako bi, da nije postao košarkaš, bio profesionalni golfer. Inače, diplomirani je sociolog.

* Na jednom treningu je pogodio 77 uzastopnih trojki.

* Bio je deo juniorske reprezentacije SAD (U-19) na SP 2007. u Novom Sadu, kada je osvojio srebro porazom u finalu od Srbije (74:69). Na tom meču je postigao šest poena (dve trojke) uz tri skoka i dve asistencije.

* Njegov otac Del Kari je bivši NBA košarkaš i uz to, takođe, vrsni šuter. U karijeri od 1986. do 2002. je nosio dresove Jute, Klivlenda, Šarlota, Milvokija i Toronta. Stef ima i mlađeg brata Seta, koji je isto aktivni igrač u NBA.

REKORDI

* Najviše trojki svih vremena (3.177).

* Jedini košarkaš imenovan za MVP regularnog dela jednoglasno (2016)

* Najviše trojki u velikom NBA finalu (152)

* Najmanje odigranih utakmica u plej-ofu do 100 trojki (28)

* Najmanje utakmica do 100 postignutih trojki u sezoni (19)

* Najstariji igrač sa preko 60 poena na meču (32 godine, 9 meseci, 30 dana)

* Rekorder po broju trojki u regularnom delu sezone (402)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!